Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά
κι αρχίζει τις μανούβρες " βίρα-μάινα"

Την άγκυρα φουντάρει στις κουκουναριές,
φορτώνει φρέσκο αέρα κι απ' τις δυο μεριές.

Είναι από μαύρη πέτρα κι είναι απ' όνειρο
κι έχει λοστρόμο αθώο, ναύτη πονηρό.





Παρασκευή (26 Φεβρουαρίου 2011), χθες πήγαμε στο Ταιναν να βαπτίσουμε ενα ζευγάρι.
Είχα γράψει για αυτούς σε πολύ παλιό κείμενο μου (Nov 18, 2009 κοιτάχτε το). Πριν από μερικούς μηνες οι ευλογημένοι αυτοί άνθρωποι με κάλεσαν. ένοιωσαν την ανάγκη να γίνουν ορθόδοξοι!!! Τους ρώτησα γιατί. Μου είπαν ένοιωσαν σαν να αγαπούν κάποιον και δισταζουν να τον παντρευτούν. Τώρα τέλος οι δισταγμοί!!! Τους διδάσκαμε 2 φορές τη βδομάδα απο το skype και τους επισκεπτόμουν τακτικά. (βλέπετε γι' αυτό δεν γράφω πολλές φορες δεν προλαβαίνω), τελικά αποφασίσαμε να γίνει το βάπτισμα Παρασκευή μετά τη δουλειά τους. Εξομολογήθηκαν αλλά εγώ έκλαψα. δεν είχαν καμιά αμαρτία!!! Τόσο σπάνιοι άνθρωποι. Ο σύζυγος κάνει καθαρση νεφρού 2 μέρες κάθε εβδομαδα επί 10 χρόνια... (Διαβάστε όλο το κείμενο) 





Σας είναι αδιανόητο γιατί η ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέ­πει τόση εσωτερική λάμψη: πολύτιμες εικόνες, ασημένια καντήλια, χρυσά δισκοπότηρα, ακριβά άμφια, και άλλα ακριβά πράγματα. Επειδή θέλει, όλη αυτή ή εκθαμβωτική λάμψη να θυμίσει στους ανθρώπους την αιώνια λάμψη των ουρανών. Να τούς τραβήξει έστω και για μία στιγμή, από τη γήινη αθλιότητα τους και να τούς προειδοποιήσει για εκείνον τον άλλο κόσμο, την ουράνια πατρίδα τους, το βασί­λειο της αιώνιας ευτυχίας και της αιώνιας χαράς. Να τούς παρουσιάσει -όσο είναι δυνατό στη γη- με τρόπο υλικό και συμβολικό, εκείνη την πολυτέλεια και εκείνον τον πλούτο, πού είναι γεμάτος ό πνευματικός κόσμος, και με τα όποια πρέπει να γεμίζει ή ψυχή τού χριστιανού, πού είναι κλεισμέ­νη στο σώμα, όπως είναι κλεισμένη μέσα στους πέτρινους τοίχους τού ναού όλη εκείνη ή λάμψη...(Διαβάστε όλο το κείμενο)






Σύμφωνα με την ισραηλιτή αντίληψη ο αετός, που είναι το μακροβιότερο αρπακτικό πουλί, μπορεί να φθάσει στην ηλικία των 70 χρόνων αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στην ηλικία των 40 χρόνων πρέπει να πάρει μια σκληρή απόφαση γιατί τα μακριά και ευέλικτα νύχια του δεν μπορούν πια να αρπάξουν τη λεία του, το μακρύ και κοφτερό του ράμφος έχει γίνει πολύ κυρτό ώστε να μην μπορεί να τεμαχίσει το θήραμά του ενώ τα φτερά του είναι βαριά γιατί τα πούπουλα έχουν γίνει πολύ πυκνά, κολλάνε στο στήθος του και το δυσκολεύουν στο πέταγμα.
Του μένουν λοιπόν δύο επιλογές. Ή να πεθάνει ή να περάσει μια επώδυνη διαδικασία αλλαγής που διαρκεί 150 μέρες.... (Διαβάστε όλο το κείμενο)




Επιστολή προς τον επίσκοπο Κάστορα (5ος αιώνας μ.Χ.)  
Πρώτα θα κάνω λόγο για την εγκράτεια στα φαγητά, η οποία είναι αντίθετη της γαστριμαργίας, και για τον τρόπο των νηστειών και την ποσότητα των φαγητών. Και αυτά, όχι από τον εαυτό μου, αλλά καθώς παραλάβαμε από τους άγιους Πατέρες. Εκείνοι λοιπόν, δεν έχουν παραδώσει ένα κανόνα νηστείας, ούτε ένα τρόπο της διατροφής, ούτε το ίδιο μέτρο, γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια δύναμη, είτε λόγω ηλικίας, είτε ασθένειας, είτε καλύτερης συνήθειας τού σώματος. Έχουν όμως παραδώσει σε όλους ένα σκοπό, να αποφεύγουμε την αφθονία και να αποστρεφόμαστε το χορτασμό της κοιλιάς... (Διαβάστε όλο το κείμενο)