18/01/2013, Το μυστικό της επιτυχίας, Μητροπολίτου Μελετίου (+2012)


Το μυστικό της επιτυχίας

Μια φορά, ένας μεγάλος βασιλιάς έστειλε ειδοποίηση σε ένα μοναστήρι, στον ηγούμενο, σοφό άνθρωπο, ότι θα πήγαινε να τον συμβουλευθεί.
Ανησυχία μεγάλη έπεσε στο μοναστήρι στο άκουσμα. Έπρεπε να το καθαρίσουν, να το συγυρίσουν, να το ετοιμάσουν. Για να υποδεχθούν τον βασιλιά.
Και πράγματι μια ημέρα  ο βασιλιάς επήγε στο μοναστήρι. Τον υποδέχθηκαν με τιμές. Και μετά, ζήτησε να κουβεντιάσει με τον ηγούμενο.
Τον ρώτησε:
-Ειπέ μου, άγιε ηγούμενε, πώς μπορώ να καταλάβω την ουσία των όντων;
-Και τι το θέλεις αυτό; Να, το κάμεις τι; Απόρησε ο ηγούμενος.
Του εξήγησε ο βασιλιάς:
-Θέλω να μάθω τι είναι τα όντα, τι αξία έχει το καθένα, για να μπορώ να ελέγχω και τον εαυτό μου, αν σκέφτομαι σωστά, και τους υπηκόους μου όλους. Διαφορετικά, πως θα επικρατήσει στον τόπο μας αγάπη και ειρήνη και αρμονία;
Του απάντησε ο ηγούμενος:
-Καλή η σκέψη σου, βασιλιά μας. Όμως εγώ σου λέω, ότι η αρμονία που θέλεις να κυριαρχήσει στον κόσμο θα έλθει, όχι αν μάθεις στους υπηκόους σου ποια είναι η ουσία των όντων, ούτε πολύ περισσότερο, αν κατορθώσεις να τους έχεις όλους υπό τον έλεγχο σου, αλλά μόνο αν μάθεις σύ, να τους κατανοείς, και να τους ανέχεσαι στα λάθη τους.

Κάπως ανάλογα σκεφτόμαστε και εμείς. Νομίζουμε, ότι αν υπήρχε τρόπος να αλλάξουμε μυαλά στους ανθρώπους στο περιβάλλον μας, αν μπορούσαμε να τους βιδώσουμε ένα άλλο κεφάλι, όλα θα πήγαιναν καλά. Το μυστικό της αγάπης, της ειρηνικής σχέσης, της αρμονίας και της ευτυχίας, δεν είναι: να κόψεις τους άλλους στα μέτρα σου, αλλά να μάθεις εσύ να τους ανέχεσαι και να τους κατανοείς στα λάθη τους, σε όλα.

Σύ άδελφέ, τι κάνεις; Πως την βλέπεις την γνώμη του αγίου μοναχού;
Την εφαρμόζεις;
Στο πίτι σου;
Στο περιβάλλον σου;
Στους φίλους σου;
Ή, προσπαθείς να τους κόψεις όλους στα μέτρα σου;
Και αν δεν το κατορθώνεις;
Τί κάνεις τότε; Τους κάνεις «πέρα»;
Είναι λύση αυτή;
Είναι λύση χριστιανική αυτή;

Πηγή: Μητροπολίτου Πρεβέζης Μελετίου (+2012), « Λυχνία Νικοπόλεως», τεύχος Δεκεμβρίου 2012