8/09/2013, Σε μια λυπημένη μητέρα για τα κακά παιδιά, του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Σε μια λυπημένη μητέρα για τα κακά παιδιά

Λυπάσθε για τα παιδιά σας. Παράλληλα με το σχολείο πληρώσατε ιδιαίτερα σε δάσκαλο για να τους μάθει να μιλούν γαλλικά και να παίζουν πιάνο. Και τώρα χτυπάτε το κεφάλι σας στο πιάνο, διότι όταν μπροστά σας μιλούν γαλλικά γελώντας αισθάνεστε ότι μιλούν άσχημα για σας. Ένα Σάββατο θέλατε να πάτε στο νεκροταφείο για να τελέσετε το μνημόσυνο του μεγαλύτερου γιού σας που σκοτώθηκε στον πόλεμο. Το είπατε στο παιδιά σας. Αλλά δεν σας ακολούθησαν στο μνημόσυνο παρά από τον ύπνο κάθισαν κατευθείαν στο πιάνο και άρχισαν να παίζουν. «Παιδιά» τους είπατε, «σήμερα δεν παίζουμε πιάνο, σήμερα τελούμε το μνημόσυνο του συγχωρεμένου Μίρκο». «Έ κι εμείς θα παίξουμε ένα μαρς για το θάνατό του!» απάντησαν και γέλασαν καγχάζοντας. Και φύγατε μόνη όπως λέτε για τον τάφο, κλαίγοντας με λυγμούς σε όλη την διαδρομή.
Αν την κατάλληλη εποχή παίρνατε κάποιον για  ιδιαίτερα πάνω στην αγωγή των παιδιών σας να τους μάθει να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το νόμο του Θεού, θα είχατε παιδιά και όχι μαϊμούδες και παπαγάλους. Γιατί και οι μαϊμούδες μπορούν να μάθουν να παίζουν και οι παπαγάλοι να μιλούν, αλλά συμπεριφορά σύμφωνα με το νόμο του μπορούν να μάθουν μόνο οι γιοί και οι κόρες του ανθρώπου.
Λέγεται πως μια μητέρα ενός αριστοκράτη αξιωματούχου ήρθε στον άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ και παραπονέθηκε για το ότι ο δάσκαλος δεν μαθαίνει στα παιδιά καλά τη γαλλική γλώσσα ρωτώντας τον τι να κάνει. Σ΄ αυτό της απάντησε ο άγιος γέροντας: «Εσύ, μητερούλα μάθε στα παιδιά σου πώς να προσεύχονται στο Θεό, όσο για τα γαλλικά εύκολα θα καταφέρουν να τα μάθουν».
Τα παιδιά πρέπει λοιπό, να τα μαθαίνουμε πρίν απ’ όλα εκείνο που είναι το πιο σημαντικό, αφού ότι μαθαίνουμε μικροί δεν ξεχνιέται εύκολα. Τα δευτερεύοντα πράγματα μπορούμε και αργότερα να τα μάθουμε και αν τα ξεχάσουμε δεν είναι μεγάλο πλήγμα. Αλλά εάν δεν μάθουμε τα πιο σημαντικά πράγματα, ή τα μάθουμε μισά, τότε ο ήχος του πιάνου θα πνίξει τον ήχο της προσευχής, και η γαλλική ομιλία θα χρησιμεύει για τον σαρκασμό των γονιών!
Εύχομαι να σας βοηθήσει ο καλός Θεός! Τώρα είναι πολύ δύσκολο να δώσεις συμβουλές. Όταν η καρδιά θολώσει, την καθαρίζεις πιο δύσκολα και από το πιο θολωμένο ρυάκι. Υπομονή και προσευχή στον Θεό για τα παιδιά σας. Με την υπομονή σιγά-σιγά ίσως κάποτε αρχίσουν να ντρέπονται, με την προσευχή παρακαλέστε τον Παντοδύναμο να καθαρίσει την ψυχή των παιδιών σας. Αλλά πριν απ’ όλα μετανοήστε μπροστά Του, επειδή δεν τα μάθατε πάνω από όλα τον νόμο του Θεού.
«Άκουε ουρανέ και ενωτίζου γη, ότι ο Κύριος ελάλησε: υιούς εγέννησα και ύψωσα, αυτοί δε με ηθέτησαν (Ησ. 1,2)»




Πηγή: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Δεν φθάνει μόνο η πίστη…», Ιεραποστολικές επιστολές Β’, εκδ. Εν πλω, σ. 261-263