25/10/2013, Η προσευχή για τους κεκοιμημένους,
του επισκόπου Διοκλείας Κάλλιστου Ware


Δεν χρειάζεται, ούτε είναι δυνατή άλλη εξήγηση ή υπεράσπιση της προσευχής για τους νεκρούς. Οι προσευχές τούτες είναι απλώς η αυθόρμητη έκφραση της μεταξύ μας  αγάπης. Πάνω στη γη προσευχόμαστε για τους άλλους · δεν πρέπει να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε και μετά τον θάνατό τους; Επειδή έπαψαν να υπάρχουν, πρέπει να πάψουμε κι εμείς να προσευχόμαστε γι’ αυτούς; Ζώντες και τεθνεώτες, είμαστε όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας· έτσι, ζώντες και νεκροί, πρέπει να μεσολαβούμε ο ένας για τον άλλον. Στον αναστάντα  Χριστό δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ζώντων  και νεκρών· σύμφωνα με τον π. Μακάριο Glukharev(1792-1847),  «είμαστε όλοι ζώντες  ‘‘εν Αυτώ‘’, γιατί σ’ Αυτόν δεν υπάρχει θάνατος». Ο φυσικός θάνατος δεν μπορεί να διαρρήξει τους δεσμούς της αμοιβαίας αγάπης και της αμοιβαίας προσευχής, που μας ενώνουν όλους μας σ’ ένα ενιαίο Σώμα. (Περισσότερα...)





23/10/2013, Να λες στην γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις,
του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου



Από πόσα πλούτη, από πόσους θησαυρούς δεν θα είναι ποθεινότερα τα λόγια τούτα στη γυναίκα! Να της λες ότι την αγαπάς, χωρίς να φοβάσαι μήπως κάποτε το πάρει πάνω της και το εκμεταλλευθεί. Οι άσεμνες γυναίκες, που πηγαίνουν με τον ένα και με τον άλλο είναι φυσικό να το παίρνουν επάνω τους με τέτοια λόγια. Μία καλή κοπέλα, όμως όχι μόνο δεν θα ξιπαστεί, αλλά και θα ταπεινωθεί. Δείξε μάλιστα ότι σου αρέσει πολύ να μένεις μαζί της, ότι προτιμάς να μένεις στο σπίτι για χάρη της, παρά να βρίσκεσαι με τους φίλους σου. Να την τιμάς περισσότερο από τους φίλους σου, περισσότερο ακόμα κι από τα παιδιά σας. Και αυτά για χάρη της να τ’ αγαπάς. Αν κάνει κάτι καλό, να την παινεύεις και να την θαυμάζεις. Αν πέσει σε κάποιο σφάλμα, να τη συμβουλεύεις και να τη διορθώνεις με καλό τρόπο(Περισσότερα...)





21/10/2013, Ψυχή και εξουσία, 
του π. Νίκωνα Κουτσίδη


Τα γραφεία της εξουσίας, τα περιβάλλοντα της εξουσίας, η ίδια η εξουσία είναι εδώ, αλλά εγώ από δω είμαι περαστικός. Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά μια ημέρα θα τελειώσουν, για μένα. Γιατί, τα ίδια θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ύστερα από μένα. Το γραφείο θα συνεχίσει να είναι εδώ, όλες οι παγίδες της εξουσίας θα συνεχίσουν να είναι εδώ! Όλα αυτά όμως ανήκουν στο γραφείο, όχι στους ανθρώπους που περνούν από αυτό. Έτσι λοιπόν από την πρώτη στιγμή που μπήκα εδώ μέσα, ένοιωθα την ηρεμία και την άνεση που μου προσέφερε η επίγνωση ότι, όπως μπήκα, έτσι μια ημέρα θα ξαναβγώ. (Περισσότερα...)