17/8/2014, Φτάνωντας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα (14/8/2014)



Τρεις ποδηλάτες από την Θεσσαλονίκη έκαναν ένα όνειρο τους πραγματικότητα. Ξεκίνησαν με τα ποδήλατα τους από την Παναγία Σουμελά του Βερμίου, διέσχισαν περίπου 2.000 χλμ και τελικά έφτασαν, όπως λένε με την βοήθεια της Παναγίας, στην Τραπεζούντα προκειμένου να προσκυνήσουν στο ιστορικό μοναστήρι.
Οι τρεις Θεσσαλονικείς ποδηλάτες, ο 47χρονος Παντελής Τζερτζεβέλης, ο 41χρονος Βασίλης Γιοσμάς και ο 67χρονος Παναγιώτης Σωτηριάδης, που είχαν ξεκινήσει την 1η Αυγούστου από την Παναγία Σουμελά του Βερμίου Ημαθίας, έφτασαν μετά από περίπου 2 εβδομάδες στην Τραπεζούντα.
Την ημέρα που τιμάται η Κοίμηση της, προσκύνησαν στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, εκπληρώνοντας τα δικά τους τάματα, αλλά και των άγνωστων ανθρώπων που τους σταματούσαν στο δρόμο και τους εμπιστεύονταν αφιερώματα. Επίσης,  άναψαν τα κεριά που πήραν από το μοναστήρι στο Βέρμιο.
Όπως δήλωσε ο Παντελής Τζερτζεβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής ήταν τα βουνά που έπρεπε να διασχίσουν στην Τουρκία, 200 χιλιόμετρα μετά την Κωνσταντινούπολη και μέχρι τη Σινώπη. Ο ίδιος χαρακτήρισε υποδειγματική τη συμπεριφορά των Τούρκων, οι οποίοι όχι μόνο δεν δημιούργησαν προβλήματα, αντίθετα ποδηλατικές και φυσιολατρικές ομάδες έκαναν ότι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους Θεσσαλονικείς.


Πηγή: Λογαριασμός χρήστηChris Boukoros  στο youtube