1/5/2016, Χριστός Ανέστη!
Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς


Εάν υπάρχει μια αλήθεια στην οποία θα μπορούσαν να συνοψισθούν όλες οι ευαγγελικές αλήθειες, η αλήθεια αυτή θα ήταν η ανάσταση του Χριστού.

Καί ακόμη, εάν υπάρχει μια πραγματικότητα στην οποία θα μπορούσαν να συνοψισθούν όλες οι καινοδιαθηκικές πραγματικότητες, η πραγματικότητα αυτή θα ήταν η ανάσταση του Χριστού. Μόνο στην ανάσταση του Χριστού εξηγούνται όλα τα θαύματά Του, όλες οι αλήθειές Του, όλα τα λόγια Του, όλα τα γεγονότα της Καινής Διαθήκης. (Συνέχεια)



30/4/2016, Ανοίξτε τις πύλες!
Αλέξανδρος Μωραϊτίδης


Μόνο το σπίτι του μπαρμπα-Κώστα, του Ολλανδέζου δεν φώτισε η λαμπάδα του Πάσχα. Ούτε ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη». Ο καημένος ήταν ξαπλωμένος με δεμένα τα σαγόνια του,  γιατί είχε σπάσει τα μπροστινά του δόντια. Προσπάθησε να πάει στην Ανάσταση, αλλά πονούσε και δεν τα κατάφερε. Προσπάθησε να ψάλλει, αλλά δεν μπορούσε να προφέρει καλά τις συλλαβές. Ο παπάς της ενορίας όμως δεν τον ξέχασε. Πριν γυρίσει στο σπίτι του τον θυμήθηκε και του έφερε το φως του Πάσχα.
—Χριστός Ανέστη! φώναξε χαρούμενος μόλις μπήκε μέσα.
—Αληθώθ Ανέθτη! τραύλισε ο άρρωστος, μην ξέροντας πώς να εκφράσει τη χαρά του. 
Ήταν εξήντα πέντε χρονών, ανύπαντρος και δούλευε ως καντηλανάφτης στην εκκλησία. Στα νιάτα του είχε ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα, όπως όλοι οι κάτοικοι του νησιού. (Συνέχεια...)




27/4/2016, Ο Εμός έρως Εσταύρωται...
π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Ο Εμός έρως Εσταύρωται... Αγ. Ιγνάτιος Θεοφόρος

Το ξέρω ότι δυσκολεύεσαι στο πρόσωπο του Νυμφίου να αναγνωρίσεις τον Θεό. Είναι γιατί δεν πιστεύεις στην αγάπη του Θεού αλλά στις δικές σου αρετές και στα κατορθώματα σου. Εάν είχες ερωτευθεί δεν θα σου ήταν καθόλου δύσκολο. Θα καταλάβαινες γιατί έρχεται γυμνός, ταλαιπωρημένος, πληγωμένος, και σταυρωμένος. Είναι γιατι στον έρωτα δεν υπάρχει αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, δικαιώματα και κατακτήσεις. Αλλα παραίτηση, δόσιμο, τσαλάκωμα, θάνατος που φέρνει την ανάσταση. Ο Ερωτευμένος δεν ξέρει να διατηρεί την εξωτερική του εικόνα, δεν τον απασχολεί το προφίλ του, δεν σκέφτεται τον πόνο, δεν μετράει τον κόπο, την οδύνη παραμελεί και είναι έτοιμος να πεθάνει γι αυτό που αγάπησε πάνω από τον εαυτό του. (Συνέχεια...)






26/4/2016, Οι δέκα παρθένες: το νόημα της παραβολής,
Μελετίου Μητροπολίτου Νικοπόλεως & Πρεβέζης (+)

36_Deka Parthenes
Πώς ό άνθρωπος πηγαίνει σωστά έξω από την πόρτα του Νυμφίου;
Όπως ξεκίνησαν και πήγαν οι πέντε φρόνιμες παρθένες. Από τις δέκα οι πέντε ήταν φρόνιμες και οι πέντε ήταν μωρές. Οι πέντε φρόνιμες εφοδιάστηκαν καλά. Είπε η καθεμιά: «Μπορεί και ν’ αργήσει, μπορεί και να έρθει στην ώρα του. Εγώ όμως πρέπει να είμαι έτοιμη». Γιατί; Γιατί ο γάμος με τον Νυμφίο της Εκκλησίας δεν είναι αστεία πράγματα. Η Αιώνια Ζωή δεν είναι αστεία πράγματα.
Τί σημαίνει αυτό στην καθημερινή μας πράξη; (Συνέχεια...)




21/4/2016, Αγιότητα,
του Τάσου Λειβαδίτη


Ἡμερολόγιο ἥσυχο στὸν τοῖχο, 

μιὰ ἡμερομηνία κι οἱ ἅγιοι σιωπηλοί, 

χλωμοὶ κι ἀναμάρτητοι, 

σημειωμένοι μόνο μὲ τὸ μικρό τους ὄνομα, 


ὅπως τοὺς φώναζε ἡ μητέρα τους. (Συνέχεια...)