10/3/2017, Οι πειρασμοί και οι θλίψεις, του Αββά Ισαάκ του Σύρου

Οι πειρασμοί και οι θλίψεις

Κανείς δεν μπορεί να προκόψει στην αρετή, αν δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς. Και πρώτα πρέπει να πιστέψει ότι οι θλίψεις, οι στενοχώριες και γενικά οι πειρασμοί ωφελούν την ψυχή. Το πρώτο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι να αγαπήσουμε τις θλίψεις.
Αποτέλεσμα εικόνας για φουρτουνιασμένη θάλασσα
Μην συμβουλευθείς ποτέ κάποιον που δεν έχει την ίδια διαγωγή με σένα, έστω κι αν είναι σοφός. Καλύτερα είναι να ζητήσεις συμβουλή από έναν αγράμματο, αλλά ενάρετο άνθρωπο, παρά από ένα σοφό, αλλά ξένο προς τα Θεία και την αρετή. Αυτός που θα τον συμβουλευθείς για την ζωή σου, πρέπει να έχει ο ίδιος εφαρμόσει αυτά που θα σε διδάξει. Ο άνθρωπος που με πολύ υπομονή δέχτηκε τους πειρασμούς και τους αντιμετώπισε καλά, αυτός μπορεί πολλά να σου προσφέρει. Γιατί δεν είναι εύκολο στον καθένα να καθοδηγεί τους άλλους στην αρετή και στην αντιμετώπιση των πειρασμών.
Πρέπει να γνωρίζεις ότι το χαρακτηριστικό της αρετής είναι η ειρήνη της καρδιάς. Αυτόν τον δρόμο βάδισαν οι άγιοι. Γιατί όσο υπομένεις τους πειρασμούς και προχωράς στην αρετή, τόσο πλησιάζεις την Βασιλεία των Ουρανών. Κι όσο προχωράς και προοδεύεις στη αρετή, τόσο οι πειρασμοί γίνονται δυνατότεροι.
Οι θλίψεις που παραχωρεί ο Θεός δίνονται για την πνευματική μας προκοπή. Ο Θεός δεν μας εκδικείται για τις αμαρτίες μας. Αντίθετα μας αγαπάει περισσότερο και θέλει να διορθωθούμε. Τους πειρασμούς πρέπει να τους θέλουμε, όσο κι αν μας στεναχωρούν. Και μην ξεχνάμε ότι ο Θεός επιτρέπει τους πειρασμούς ανάλογα με την πνευματική δύναμη που έχει ο καθένας μας....
...Στους πειρασμούς - την ώρα εκείνη της μεγάλης ψυχικής φουρτούνας- μας φαίνεται ότι όλοι μας εγκαταλείπουν και δεν υπάρχει από πουθενά ελπίδα σωτηρίας. Όλα μας φαίνονται μαύρα και σκοτεινά. Αλλά μην χάνουμε το θάρρος μας και μην απελπιζόμαστε. Μετά από την τρικυμία έρχεται η γαλήνη. Ο Καλός Θεός τα οικονομεί τόσο ωραία για τον καθένα μας, ώστε να μην επιτρέπει να μας έρχονται πειρασμοί μεγαλύτεροι από την δύναμη μας. Στους πειρασμούς είναι συγκερασμένα η παρηγοριά και η δυστυχία, το φως και το σκοτάδι, η στενοχώρια και η ευτυχία. Αυτοί οι πειρασμοί είναι το σημάδι της ψυχικής προκοπής του ανθρώπου. την ώρα των πειρασμών έχουμε βοηθό μας τον ζωντανό Θεό! Γιατί λοιπόν να φοβηθούμε;



Πηγή:  Αββάς Ισαάκ, "από τα Ασκητικά",  Βιβλίο "Η άσκηση στη ζωής μας" εκδ. Ι.Μ. Παρακλήτου