19/6/2017, O  φαύλος κύκλος της μοναξιάς βλάπτει σοβαρά την υγεία


«Κουτί απομόνωσης» ονομάζεται η εικονιζόμενη εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί πριν από δύο χρόνια στον σταθμό Πάντιγκτον του Λονδίνου.

ΣΙΚΑΓΟ. «Αντίο αγάπη, αντίο ευτυχία, καλωσόρισες μοναξιά, νομίζω ότι θα κλάψω, νομίζω ότι θα πεθάνω», τραγουδάει ο Ρόι Σάιντερ στην εμβληματική ταινία «Η παράσταση αρχίζει» του Μπομπ Φόσι. Πράγματι, η μοναξιά, όσο εξιδανικευμένα κι αν αποτυπώνεται στην τέχνη, είναι επικίνδυνη για την υγεία. Ευθύνεται μάλιστα για τον ακόλουθο φαύλο κύκλο: η μοναξιά αυξάνει την εγωκεντρικότητα και η τελευταία με τη σειρά της αυξάνει τη μοναξιά, αν και σε μικρότερο βαθμό. (Συνέχεια...)





16/6/2017, Το κρεμμυδάκι,
του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι



Μια φορά κι ένα καιρό, ζούσε μια κακιά γυναίκα, σωστή μέγαιρα. Πέθανε κι ούτε ένα καλό δεν είχε κάνει στη ζωή της. Την άρπαξαν το λοιπόν οι διαβόλοι και την πετάξανε στη φλογισμένη λίμνη. Τότε ο φύλακας-άγγελός της κάθισε και σκέφτηκε: "Πρέπει να θυμηθώ καμιά καλοσύνη της για να πάω να την πω στο Θεό " . Θυμήθηκε, και μια και δυο πάει και λέει στο Θεό : ''Αυτή, του λέει, έβγαλε ένα κρεμμυδάκι φρέσκο απ' το περιβόλικαι το 'δωσε σε μια ζητιάνα" .  (Συνέχεια)






6/6/2017, Για το Άγιον Πνεύμα,
Αγίου Νικολάου επισκόπου Αχρίδας


Η Εκλησία διδάσκει ότι υπάρχει ένα Άγιο Πνεύμα, το οποίο είναι Θεός εκ Θεού, Γλυκύς εκ Γλυκύτητος, Αθάνατος εξ Αθανασίας, Φως εκ Φωτός, Ζωή από την Ζωή. Εσείς όμως θα θέλατε οι άνθρωποι να ζουν κατά το πνεύμα της εποχής. Αλλά το πνεύμα της εποχής είναι το πνεύμα που αλλάζει, όπως ο περαστικός άνεμος. Με την διαφορά ότι ο συνηθισμένος άνεμος ξεριζώνει και καταστρέφει τις ψυχές. Αν οι άνθρωποι ακολουθούσαν μόνο το πνεύμα της εποχής θα επέστρεφαν από εκεί που ξεκίνησαν, όπως λέει και το ανέκδοτο με τον σιδηρουργό. (Συνέχεια...)



31/5/2017, Το ασημένιο βέλος,
του π. Δημητρίου Μπόκου


Πέρα λοιπὸν ἀπὸ τοὺς στόχους σου, ὁ στόχος εἶναι πάντα ἕνας: Νὰ ἀνακαλύπτεις τὴν οὐσία τῆς ζωῆς. Ὅλα γίνονται γιὰ σένα, ἐσὺ εἶσαι ἡ ζωή, ἀλλὰ μόνο ὅταν ἀτενίζεις τὸ ἀρχέτυπό σου, τὸ «κατ’ εἰκόνα». Ὅταν ζεῖς ἀληθινά, αὐθεντικά, γνήσια.
Σ’ αὐτὸ δίνεις ἐξετάσεις κάθε μέρα. Καὶ θὰ πάρεις τὸ ἀσημένιο βέλος – τὸ ἔπαθλο – στὸ τέλος. Ἀπὸ τὰ χέρια τοῦ Θεοῦ.
Σημάδεψε λοιπὸν καλὰ αὐτὸν τὸν στόχο. Ρίξε τὸ βέλος σου, σὰν τὸν Ρομπέν, στὸ κέντρο του(Συνέχεια...)



30/5/2017, Ας κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια, 
του Κωνσταντίνου Γανωτή

 ... Ασφαλώς υπάρχει μια τραγωδία στη σχέση μας με τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας δεν χόρτασαν την αγκαλιά-ανάπαυση των γονιών τους. Είναι ανανούριστα, ακανάκευτα, αχάϊδευτα, αφώτιστα. Αναπνέουν όχι τον αέρα της αθωότητας, όπως τους ταιριάζει, αλλά τον μολυσμένο αέρα της κακίας και της αισχρότητας. Δε βλέπουν ειρηνικά πρόσωπα με ήρεμα καλοσυνάτα μάτια, αλλά νευριασμένους ή ξετσιπωμένους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους χωρίς να τα κοιτάζουν...(Συνέχεια...)