22/12/2017, Ούκ επ' άρτω μόνω, του π. Νίκωνα Κουτσίδη

Οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ

Αποτέλεσμα εικόνας για mexiko fishermen
«Σε κάποιο Μεξικάνικο χωριό ψαράδων, ένας αμερικανός επιχειρηματίας έκανε τις διακοπές του. Βλέπει εκεί ένα ντόπιο ψαρά να αρκείται σε μια μάλλον μικρή ψαριά. Τον ερωτά λοιπόν:
—Γιατί δεν κάθεσαι περισσότερο χρόνο στην θάλασσα, για να πιάσεις περισσότερα ψάρια;
—Προτιμώ να ξοδεύω τον χρόνο μου αλλιώς: να παίζω με τα παιδιά μου, να συζητώ με την γυναίκα μου και να διασκεδάζω με τους φίλους μου.
Ο αμερικανός συνεχίζει απτόητος.
—Αν εργαζόσουν περισσότερο, θα μπορούσες να αγοράσεις και μια δεύτερη βάρκα και σιγά-σιγά έναν ολόκληρο στόλο· να φτιάξεις μια μεγάλη εταιρεία, να εγκατασταθείς στη Νέα Υόρκη και να γίνεις πλούσιος!
—Και μετά; Ρωτάει ο ψαράς.
—Ά, μετά ακολουθεί το καλύτερο! Μετά, αποσύρεσαι. Μετακινείσαι σ’ ένα Μεξικάνικο χωριό. Και περνάς ήσυχα και ωραία με τα παιδιά σου, τη γυναίκα σου, τους φίλους σου…!
Ξαναρωτάει με απορία ο φτωχός ψαράς:
—Και γιατί να μη συνεχίσω να ζω, όπως ζω, αφού τελικά στο ίδιο θα χρειαστεί να γυρίσω;»
Η ιστορία αυτή δείχνει ότι ο σύγχρονος καταναλωτικός και πλεονέκτης άνθρωπος δεν ξέρει, ούτε τι είναι η ευτυχία, ούτε πως θα την αποκτήσει. Και μπλέκεται σ’ ένα φαύλο κύκλο αναζήτησης μιας ψευδώνυμης χαράς.
     Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι στο άρθρο του αμερικάνικου περιοδικού TIME, όπου περιλαμβάνεται η παραπάνω ιστορία, προβάλλεται σαν κεντρικό μήνυμα το αγιογραφικό ρητό: «Οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος, ἀλλ΄ ἐπί παντί ρήματι ἐκπορευομένῳ διά στόματος Θεοῦ». Είναι λόγια του Χριστού, που λέει ότι «ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί (=επίγεια αγαθά), αλλά πρώτα και κύρια με τον λόγο του Θεού». Το ψωμί και τα επίγεια αγαθά δεν χορταίνουν την βαθειά πείνα και δίψα του ανθρώπου για νόημα ζωής. Οι απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματα «από πού ερχόμαστε; Ποιοι είμαστε; Που πάμε; ποιος είναι ο σκοπός και το νόημα της ζωής;» βρίσκονται μόνο στον λόγο του Θεού!

     Όταν τα ερωτήματα αυτά μένουν αναπάντητα τότε εμφανίζεται το λεγόμενο άγχος. 


Πηγή: π. Νίκων Κουτσίδης, "Από το άγχος στην αναψυχή" εκδ. Ι.Μ. Προφ. Ηλιού Πρεβέζης