24/4/2018, Μεθόδευση αλλαγής, π. Γρηγορίου Λίχα

Μεθόδευση αλλαγής
Αν κάτι είναι τόσο άφθονο κι εύκολο στην εποχή μας, είναι: Τα «μεγάλα λόγια». Μεγαλοστομίες και καυχησιολογίες, για πράγματα σοβαρά, ή και απίθανα. Αυτό επικρατεί περισσότερο στο χώρο της πολιτικής, αλλά όχι μόνο εκεί. Ανάμεσα στα πράγματα που υπόσχονται και επαγ­γέλλονται είναι και... η αλλαγή του Κό­σμου. Πολλοί ισχυρίζονται και υπόσχον­ται ότι μπορούν να... αλλάξουν τον Κό­σμο. Με μεθοδεύσεις «περίεργες». Και εί­ναι ίσως γνωστό το «ανατρεπτικό»: «Αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, αναποδογύ­ρισε τον».
Αν και δεν πιστεύουμε, πως υπάρχουν μόνο λάθη, για να χρειάζεται τέτοιο ξεθεμελίωμα, η ιστοριούλα πού ακολουθεί έχει ένα σαφές μεθοδολογικό μήνυμα.
*     *     *
Ήταν δύο μικρά αδέλφια. Ο μεγαλύτερος, ο Γιάννης, πήγαινε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού· ο μικρότερος, ο Παύλος, ήταν ακόμη νήπιο. Στη γιορτή του πρώτου, του αγόρασε ο πατέρας του έναν εντυπω­σιακό παγκόσμιο χάρτη. Η χαρά του Γιαννάκη ήταν απερίγραπτη. Στεκόταν με τις ώρες μπροστά του, βλέποντας τα διάφορα μακρινά μέρη, που ούτε τα είχε ακούσει, και σχεδιάζοντας μελλοντικά ταξίδια και εξερευνήσεις.
Μια από τις επόμενες μέρες, σαν γύρι­σε από το σχολείο, γέμισε απέραντη θλίψη και απογοήτευση, γιατί βρήκε τον Παύλο, το αδελφάκι του, μ' ένα ψαλίδι στο χέρι να κατακρεουργεί τον όμορφο χάρτη του. Αφού σκέφτηκε, ότι θα ήταν άσκοπο και ανώφελο πια να αρχίσουν να φιλονικούν, αφού ό μικρός δεν καταλάβαινε πολλά, και δεν θα διορθωνόταν τώρα πια η κατά­σταση, βρήκε το κουράγιο να μαζέψει όλα τα κομμάτια του χάρτη, να τα πάει στο δωμάτιο του, και να προσπαθήσει να τα ε­νώσει και να τα κολλήσει.
Αλλά, πώς; Γεωγραφία καλή δεν είχε μάθει ακόμη. Πώς θα έβαζε το κάθε κομ­μάτι του πλανήτη στη σωστή του θέση;
Τότε μπαίνει στο δωμάτιο ό πατέρας και του δίνει συγχαρητήρια και φιλιά που φέρθηκε ψύχραιμα και δε μάλωσε με το α­δελφάκι του. Και, καθώς παρατήρησε, ότι από την πίσω πλευρά του χάρτη ήταν ζω­γραφισμένος ένας ολόσωμος άνθρωπος, λέει στο Γιαννάκη:
- Παιδί μου, γύρισε ανάποδα τα κομ­μάτια και φτιάξε πρώτα τον άνθρωπο. Ό­ταν τα τμήματα του ανθρώπου ενωθούν σωστά και φτιαχτεί ο άνθρωπος, θα έχει φτιαχτεί ταυτόχρονα και όλος ό κόσμος.
Και πράγματι ο Γιάννης ένωσε όλα τα διασκορπισμένα μέρη του ανθρώπου και όλος ο πλανήτης μπήκε στη σωστή του θέ­ση· φτιάχτηκε όλος ο κόσμος τέλεια!... *     *    *
Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο «καλά λίαν» (Γενέσεως 1,31).Όμως, με την υποκίνηση του Διαβόλου και την απερισκεψία του αν­θρώπου, μπήκαν τα λάθη και τα προβλή­ματα στο ιστορικό γίγνεσθαι. Και συνεχώς ογκούνται· αφού συνήθως συμβαίνει τα λάθη του ενός να τα λαμβάνει ως (σωστά) δεδομένα κάποιος άλλος, για να λύσει το δικό του πρόβλημα. Έτσι το λάθος αναπαράγεται και διαιωνίζεται. Και τα προβλήματα αυξάνουν.
Για να απεμπλακεί από την ξέφρενη και αχαλίνωτη πορεία η οικουμένη, έρχε­ται ο Χριστός. Και με τη Διδασκαλία Του και τη Θυσία Του, βάζει κάποια σήματα πορείας, για όλους όσοι θα θελήσουν να α­γωνισθούν και να πορευτούν σωστά, πριν είναι πολύ αργά. Ήλθε, όχι για να κρίνει τον Κόσμο, αλλά για να τον σώσει ( να τον διαφυλάξει σώο, ακέραιο, ολοκληρω­μένο) (Ιωάννου 12,47), χρησιμοποιώντας, πρώτος Εκείνος, τη μέθοδο του Γιαννάκη της ιστορίας μας: Διορθώνοντας και εξαγιάζοντας το κύτταρο τής κοινωνίας: Τον άνθρωπο.
Και κάθε προσεκτικός άνθρωπος, αν προσέξει λίγο το κάθε του πρόβλημα από κοντά, θα διαπιστώσει, ότι μέρος του προ­βλήματος αποτελεί ο ίδιος· είναι δηλαδή για πολλά υπεύθυνος και ο ίδιος. Και αυτό που μπορεί να κάνει άμεσα, για να συμ­βάλλει στο γενικό καλό, είναι να εφαρμό­σει στον εαυτό του τη μέθοδο του Γιαννά­κη: Να διατηρηθεί ακέραιος και σωστός ο ίδιος. Και θα καλυτερέψει ο κόσμος όλος. Θα συνανυψωθεί.
(Μάρτιος 2006)


Πηγή: π. Γρηγορίου Γ. Λίχα, " Μοτίβο Ευτυχίας ", Ι.Μ. Προφήτου Ηλιού Πρέβεζα