28/8/2018, Βγήτε από τα κουτιά,
του π. Βαρνάβα Λαμπρόπουλου

Αποτέλεσμα εικόνας για Get out to the sky
Η αφροαμερικανίδα συγγραφέας Τόνι Μόρισον (βραβείο Νόμπελ 1993) στο βιβλίο της με τίτλο  '' Το μεγάλο κουτί '' επισημαίνει πολύ παραστατικά τα δύο πιό τραγικά λάθη που γίνονται στην αγωγή των παιδιών. Εκεί περιγράφει την ζωή τριών  παιδιών που ζουν κλεισμένα σε ένα χάρτινο κουτί, δίχως παράθυρα στον κόσμο, κάτω όμως από την υπερπροστασία των γονιών τους, που τα βομβαρδίζουν με υλικά αγαθά. Τα επισκέπτονται κάθε εβδομάδα, φορτωμένοι με δώρα: κούκλες Μπάρμπι, ένα ενυδρείο με πλαστικά ψάρια, μια μεγάλη φωτογραφία καταγάλανου ουρανού(εκεί εξαντλείται η επαφή των παιδιών με τη φύση!). Τους φέρνουν πίτσες, κόκα κόλα, και πάνω από όλα κινητά τηλέφωνα(Συνέχεια...)


22/08/2018, Ο πειρασμός της ευημερίας κατά τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο,
του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ


Αποτέλεσμα εικόνας για ιωάννης χρυσόστομος
Η ευημερία ήταν για τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο ένας κίνδυνος, το χειρότερο είδος διωγμού, χειρότερο κι από έναν φανερό διωγμό. Κανείς δεν βλέπει κινδύνους. Η ευημερία εκτρέφει την αδιαφορία. Οι άνθρωποι πέφτουν στον ύπνο και ο διάβολος σκοτώνει τους υπνώττοντας. Ο Χρυσόστομος ανησυχούσε ιδιαίτερα για το φανερό και αυθαίρετο χαμήλωμα των αξιολογικών κριτηρίων και των απαιτήσεων, που παρατηρείται ακόμα και μεταξύ του κλήρου. Το άλας έχασε την ολιστική του δύναμη. (Συνέχεια...)



20/8/2018, Η παγίδα του να δίνεις συμβουλές, 
της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Αποτέλεσμα εικόνας για συμβουλέςΌλοι μας σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας είτε δεχθήκαμε συμβουλές είτε επιχειρήσαμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε. Με τη συμβουλή μας επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μία στενάχωρη κατάσταση να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημά του και να βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει.
Φυσικά, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται απόλυτα για εμάς, αλλά εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, προσπαθούν να το παίξουν έξυπνοι ή σοφοί ή οτιδήποτε άλλο- δεν ενδιαφέρονται, ούτε λυπούνται όλοι πραγματικά για εμάς, αυτό είναι μία δυσάρεστη αλήθεια. (Συνέχεια...)


14/8/2018, Αυγή ημέρας μυστικής,
του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν


Τόν Αὔγουστο ἡ Ἐκκλησία ἑορτάζει τό τέλος τῆς ἐπίγειας ζωῆς τῆς Παναγίας, τό θάνατό της, γνωστό ὡς Κοίμηση, μιά λέξη ὅπου τό ὄνειρο, ἡ μακαριότητα, ἡ εἰρήνη,ἡ ἠρεμία καί ἡ χαρά ἑνώνονται.
Τίποτε δέν γνωρίζουμε γιά τίς συνθῆκες ποὺ περιβάλλουν τό θάνατο τῆς Παναγίας, τῆς μητέρας τοῦ Χριστοῦ. Διάφορες ἱστορίες, διανθισμένες μέ παιδική τρυφεράδα, ἔχουν φθάσει ὥς ἐμᾶς ἀπό τόν πρώιμο Χριστιανισμό, ἀλλά, ἀκριβῶς λόγω τῆς ποικιλίας τους, δέν νιώθουμε ὑποχρέωση νά ὑπερασπιστοῦμε τήν «ἱστορικότητα» καμιᾶς ἀπ’ αὐτές. (Συνέχεια...)






10/8/2018, Το να βλέπεις αυτά που κοιτάς είναι μεγάλη δωρεά...,
του π. Λίβυου


Ο Χριστός επάνω στο Όρος Θαβώρ δεν φανερώνει κάτι που δεν ήταν ή κάτι που δεν είχε. Ήταν Θεός. Είχε διδάξει και κάνει δεκάδες θαύματα, κι όμως οι μαθητές δε μπορούσε να αναγνωρίσουν απολύτως την Θεότητα του. Γιατί άραγε; Ίσως για τον ίδιο λόγο που και εμείς στο μικρόκοσμό μας, κοιτάμε τόσα πράγματα και δεν βλέπουμε τίποτα. Μην αυταπατάσθε Βλέπουμε ένα ελάχιστο μέρος από την αλήθεια που μας περιβάλει. Ξέρετε πόσοι περνάνε κάθε μέρα κάτω από το λόφο της Ακροπόλεως και δεν έχουν δει ποτέ με την βαθύτερη έννοια, την μεταφυσική του Παρθενώνα; (Συνέχεια...)




27/7/2018, Ο θαυματουργικός χορτασμός,
του Μητροπολίτη Αντωνίου Σουρόζ (+)

Αποτέλεσμα εικόνας για χορτασμός πεντακιςχιλίων
...Καὶ κάτι ἄλλο ποὺ ὁ Κύριος προτρέπει τοὺς μαθητές Του εἶναι, « δῶστε τὰ πάντα, καὶ θὰ τοὺς θρέψουμε ὅλους». Οἱ μαθητὲς δὲν ἄφησαν στὴν ἄκρη λίγο ψάρι καὶ λίγο ψωμὶ γιὰ τοὺς ἴδιους, τὰ ἔδωσαν ὅλα στὸν Κύριο. Κι ἐπειδὴ τὰ ἔδωσαν ὅλα, ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ, ἡ Βασιλεία τῆς ἀγάπης ὅπου ὁ Θεὸς μπορεῖ νὰ ἐνεργεῖ ἐλεύθερα καὶ δίχως ἐμπόδια κυριάρχησε καὶ ὅλοι ἦταν εὐτυχισμένοι. Αὐτὸ τὸ κάλεσμα ἀπευθύνεται καὶ σ’ ἐμᾶς: ὅταν βλέπουμε νὰ ὑπάρχει ἀνάγκη, ἄς τὰ δίνουμε ὅλα, καὶ θὰ εἴμαστε πλῆροις(Συνέχεια...)