23/7/2019, Ξύπνα τον Χριστό! Αγίου Αυγουστίνου


Ξύπνα τον Χριστό !

Σχετική εικόνα
Ταξίδευε ο Χριστός με το καράβι. «Το πλοίο κινδύνευε. Και ο Ιησούς έτυχε να κοιμάται.» ( Μαρκ. 3,38) Και εμείς ταξιδεύουμε! Σε μια θάλασσα όπου καθημερινά ισχυροί άνεμοι και άγρια κύματα (δοκιμασίες και πειρασμοί), απειλούν να βυθίσουν το πλοίο της ψυχής μας. Γιατί όμως; Μήπως μέσα σου  ο Ιησούς «κοιμάται;» Ε λοιπόν ναι! Εάν μέσα σου ο Ιησούς δεν είχε κοιμηθεί, δεν θα σε έβρισκαν οι τόσες θύελλες. Κάθε άλλο! Θα ήσουν γεμάτος εσωτερική γαλήνη. Μια γαλήνη, που θα την έδινε η αίσθηση ότι ο Ιησούς στέκει άγρυπνος κοντά σου.
Τι σημαίνουν για σένα τα λόγια «και έτυχε, να κοιμάται ο Ιησούς;» Κοιμόταν; Όχι. Σημαίνουν απλά, ότι η πίστη σου, σε τέτοιες στιγμές, έχει εξασθενήσει.
·         Πώς όχι, όταν εσύ, στην θάλασσα του κόσμου τούτου, βλέπεις παντού τους κακούς να ευημερούν και τους καλούς να υποφέρουν;
·         Πώς όχι, όταν βλέπεις παντού πειρασμούς και απειλητικά κύματα;
·         Πώς όχι, όταν η ψυχή σου τα βάζει με τον Θεό, λέγοντας:

-          Θεέ μου! Αυτή είναι η δικαιοσύνη Σου;  Οι παλιάνθρωποι να πλουτίζουν, και οι ευσεβείς να βασανίζονται στην φτώχεια! Τι έχει να μας απαντήσει ο Θεός σ’ αυτά; Σε ερωτάει:  Αυτή είναι η πίστη σου και η εμπιστοσύνη σου σε Μένα; Ποια είναι η  υπόσχεση που σου έδωσα; Τι σου υποσχέθηκα; Γιατί έγινες οπαδός Μου; Γιατί ευτυχία επίγεια; Για καλοπέραση; Γιατί αναστατώνεσαι, όταν βλέπεις τους απίστους να τους πηγαίνουν όλα καλά; Γιατί το ξεχνάς, ότι στον άλλο κόσμο τους περιμένει, μαζί με το διάβολο, μια ατέλειωτη κόλαση; Γιατί τα ξεχνάς αυτά; Γιατί είσαι δειλός; Γιατί γίνεσαι ολιγόπιστος;
Λοιπόν, μέσα σου ο Ιησούς «κοιμάται»! Επειδή σύ επέτρεψες  να παγώσει μέσα σου η πίστη σου στον Χριστό!
Τι πρέπει να κάνεις, για να μην χαθείς; Να ξυπνήσεις μέσα σου τον Χριστό! Φώναξέ Του:
Κύριε σώσε με γιατί χάνομαι!
Είναι φυσικό. Οι κίνδυνοι, τα βαθιά νερά, μας τρομάζουν! Και κινδυνεύουμε να πνιγούμε! ‘Οταν όμως μέσα σου ξυπνήσει ο Χριστός, ( όταν Τον  ξαναθυμηθείς), τότε θα το ιδείς και θα το καταλάβεις:
Τα αγαθά, που σήμερα έχει ο ασεβής, αύριο μπορεί να μη του προσφέρουν πια τίποτε! Μπορεί και να τα αποχωριστεί ενώ θα βρίσκεται ακόμη στη ζωή αυτή. Αλλά οπωσδήποτε θα τον αποχωρισθούν εκείνα την ώρα που θα πεθαίνει. Αντίθετα οι δωρεές, που υποσχέθηκε ο Θεός σε σένα, θα είναι δικές σου για πάντα. Άκουσε τι λέγει ο προφήτης Ησαΐας (Ησ. 40,6-7):
Ο κάθε άνθρωπος με ένα χορταράκι μοιάζει! Το χορταράκι σε ένα ελάχιστο χρόνο ξεραίνεται. Και μαζί του πάει και το άνθος. Έτσι και ο άνθρωπος. Μα ο λόγος του Κυρίου μένει στον αιώνα.



Πηγή: Άγιος Αυγουστίνος, Περιοδικό "Λυχνία Νικοπόλεως"