30/7/2019, Εάν δεν αφυπνισθούμε... θα πάθουμε εκκλησιαστική ερημοποίηση, Νικολάου Μητροπολίτη Φθιώτιδος (+)


 Εάν δεν αφυπνισθούμε... θα πάθουμε εκκλησιαστική ερημοποίηση

Η εικόνα, που παρουσιάζουν οι ενορίες μας τις Κυριακές, σε σχέση με παλαιότερες εποχές, είναι απογοητευτική.
Ο Όρθρος και μεγάλο μέρος της Θείας Λειτουργίας τελούνται με ελαχίστους παρόντες πιστούς και μόνο μετά το Ευαγγέλιο αρχίζει η προσέλευση των πιστών. Οι παράγοντες αυτής της αποχής είναι πολλοί και διάφοροι. Εμείς μένουμε στο φαινόμενο και με θλίψη ψυχής διαπιστώνουμε, ότι σε λίγα χρόνια, όπως πορεύεται η κατάσταση, θα μείνουμε μόνοι με ελαχίστους εκκλησιαζομένους. Όσο φεύγουν οι μεγάλες ηλικίες και δεν θα αντικαθίσταται με τους νεωτέρους η συρρίκνωση του εκκλησιάσματος είναι δεδομένη.
Η ανάσχεση αυτής της πνευματικής κατολισθήσεως θέλει σχέδιο, κόπο και γενική αφύπνιση, γιατί δυστυχώς θα πάθουμε και στην Ορθόδοξη Ελλάδα, ο,τι συμβαίνει στη Δύση, που λόγω ελλείψεως πιστών κλείνουν και πωλούνται οι Ιεροί Ναοί.
Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία, ότι εδώ και χρόνια έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο περιορισμού του ρόλου και της παρουσίας της Εκκλησίας στον βίο των νεοελλήνων. Τα τελευταία χρόνια το σχέδιο αυτό δικαιολογείται ως ανοχή και παραδοχή της διαφορετικότητος.
Η πλύση εγκεφάλου με κάθε τρόπο και μέσο επηρεάζει τον λαό, ο οποίος δυστυχώς με ευθύνη της Εκκλησίας παραμένει ακατήχητος. Εάν δεν εργασθούμε πνευματικά στο λαό μας θα μείνουμε μόνοι μας στις Εκκλησίες μας με τους ολίγους, ενώ οι χιλιάδες θα μένουν μακρυά από την εκκλησιαστική ζωή.
Όσο αλλάζουν οι γενιές, οι μεγαλύτεροι στην ηλικία αντιλαμβανόμεθα πόσοι ήμασταν πριν 20 χρόνια και τώρα πόσοι μείναμε.
Εάν δεν αφυπνισθούμε, εάν δεν οργανωθούμε, εάν δεν εργασθούμε ως διοίκηση της Εκκλησίας, ως Ενορίες, ως μεμονωμένοι Χριστιανοί, θα πάθουμε παράλληλα με την περιβαλλοντική ερημοποίηση, που απειλεί την Ελλάδα και εκκλησιαστική ερημοποίηση.


Πηγή: Νικόλαος Μητροπολίτης Φθιώτιδος (+), vimaorthodoxias.gr