10/10/2019, Το ξεμάτιασμα, π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος

Το ξεμάτιασμα

Συχνά, όταν παθαίνουμε κάτι - είτε σε σχέση με την υγεία μας, είτε με τα οικονομικά μας, είτε με τα οικογενειακά μας- κάνουμε εύκολα την διάγνωση: Μάτιασμα! Σίγουρα κάποιος μας μάτιασε! Δεν εξηγείται αλλιώς. Τόσο ξαφνικά και χωρίς αιτία να πάθουμε κακό! 100% πρόκειται για μάτιασμα!
Και τώρα τί κάνουμε;
Μα φυσικά θα καταφύγουμε στην κυρία τάδε που ξεματιάζει! Και η κυρία τάδε με ύφος "εκατό καρδιναλίων" κάνει κάτι παράξενες τελετές, νεράκια ή καρβουνάκια. Και λέει κάτι παράξενες ευχές, που ενώ αρχίζουνε με προσευχή στον Χριστό και στους αγίου Αναργύρους, συνεχίζουν με κάτι φαιδρά (για να μη πούμε βλάσφημα ) λόγια για την Παναγία, που "λούστηκε και χτενίστηκε" και ...μη χειρότερα! Και στο τέλος 9  φορές το "Πάτερ ημών", για είναι εκκλησιαστικό και το φινάλε!..
Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Προφανώς όχι! Ας προσπαθήσουμε όμως να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Το μάτιασμα (βασκανία) μπορεί πράγματι να συμβεί. Και συμβαίνει συνήθως, όταν κάποιος εστιάζει το μάτι του σε κάποιο πρόσωπο, είτε με διάθεση φθόνου ή μίσους ή εκδικήσεως. Παρακινεί έτσι τον διάβολο να βλάψει το πρόσωπο αυτό. (Κάτι παρόμοιο ή και χειρότερα συμβαίνει, όταν στείλει κανείς προφορικά κάποιον... στον διάβολο).
Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε, ότι ανθρώπους που έχουν συνειδητή πνευματική ζωή (με ανελλιπή εκκλησιασμό και τακτική εξομολόγηση) δεν τους πιάνει το μάτι.
Αλλά κι αν τυχόν συμβεί κάτι, οι σωστοί χριστιανοί δεν καταφεύγουν σε κομπογιαννίτισσες ξεματιάστρες, αλλά στην μοναδική ισχυρή δύναμη κατά του διαβόλου, δηλαδή την ιερωσύνη.
Μόνο ο ιερέας έχει δικαίωμα να διαβάσει την ειδική ευχή "εις βασκανίαν". Μια ευχή που δεν περιέχει ανόητα λόγια, αλλά επικαλείται ξεκάθαρα τον μόνον "ιατρόν και θεραπευτήν των ψυχών ημών". (Ξέρετε, άραγε, καμιά ευχή της Εκκλησίας που να περιέχει αρλούμπες; Και είναι δυνατόν μια τέτοια ευχή να την φοβηθεί ο διάβολος;).
Οι δικαιολογίες "που να βρω παπά τέτοιαν ώρα;" δεν στέκουν. Προσευχήσου με απλά λόγια και γνωστές προσευχές στον Θεό (χωρίς λαδάκια και καρβουνάκια) να σε λυτρώσει από την επήρεια του διαβόλου. Και με την πρώτη ευκαιρία πήγαινε σε παπά πνευματικό. Όχι μόνο για να σε απαλλάξει από το μάτιασμα. Αλλά κυρίως για να εξομολογηθείς.
Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να βλέπουμε τον παπά σαν τον μάγο, που θα μας γλυτώσει αυτόματα από το κακό. Χρειάζεται και η δική μας συμμετοχή στην θεραπεία. Και αυτή η συμμετοχή είναι η ειλικρινής εξομολόγηση. Και ο δυναμικός αγώνας της μετανοίας.


Πηγή: Πατήρ Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως & Πρεβέζης