19/5/2020, Η πορεία προς Εμμαούς,
π. Βασιλείου Γοντικάκη

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΕΜΜΑΟΥΣ
Σήμερα, θα μιλήσουμε για τον θάνατο και μου ήρθε στο νου η αγωνία, αν θέλετε και η απογοήτευση των μαθητών μετά τον θάνατο του Χριστού και ο φόβος τους. Για αυτό θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την προς Εμμαούς πορεία. Θα το πω με δύο λόγια μιας και είναι γνωστή η πορεία: Δύο μαθητές, τρείς μέρες μετά τον θάνατο του Κυρίου, προχωρούν εις Εμμαούς, συζητούν μεταξύ τους για τον Ιησού, αγωνιούν, μιλούν για τα γεγονότα. Έρχεται ο Χριστός, χωρίς να τον αναγνωρίσουν, και τούς ερμηνεύει τις γραφές. Εν τέλει Τον αγαπούν αυτόν τον Συνοδοιπόρο. Του λένε “μείνε μαζί μας”. Μένει. (Συνέχεια...)


12/5/2020, Όλο το μυστικό είναι η αγάπη, ο έρωτας στο Χριστό,
του Αγίου Πορφυρίου

«ποιος γαπάει λίγο, δίνει λίγο ποιος γαπάει περισσότερο δίνει περισσότερο κι ποιος γαπάει πάρα πολύ τί χει ντάξιο νά δώσει; Δίνει τόν αυτό του…» Χριστός καί χαρά
 Χριστός θέλει κι εχαριστεται νά σκορπάει τή χαρά, νά πλουτίζει τούς πιστούς Του μέ χαρά. Εχομαι «να  χαρά μν  πεπληρωμένη». Ατή εναι  θρησκεία μας. κε πρέπει νά πμε.  Χριστός εναι  Παράδεισος, παιδιά μου. Τί εναι Παράδεισος;  Χριστός εναι. πό ‘δ ρχίζει  Παράδεισος. Εναι κριβς τό διο. σοι δ στή γ ζον τόν Χριστό, ζον τόν Παράδεισο. τσι εναι, πού σς τό λέγω.  (Συνέχεια...)


9/5/2020, Κυριακή του Παραλύτου,
Μητροπολίτη Αντωνίου Μπλούμ

Ι. Ν. ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ

...Ἄν ὑπῆρχε ἔστω κι ἕνας, ἄν μόνο μιὰ καρδιὰ ἀνταποκρινόταν μὲ συμπόνια, αὐτός ὁ ἄνθρωπος θὰ ἦταν ὑγιὴς πολλά-πολλά χρόνια νωρίτερα. Καθὼς κανείς, οὔτε ἕνας δὲν βρέθηκε νά τοῦ δείξει συμπόνια, τὸ μόνο πού τοῦ ἀπέμεινε- θὰ ἔλεγα τὸ μόνο ποὺ εἷχε- καί τὸ λέω αὐτὸ μὲ μιὰ αἴσθηση τρόμου- ἧταν ἡ ἄμεση παρέμβαση τοῦ Θεοῦ. (Συνέχεια...)



6/5/2020, Η προσευχή δεν είναι συνταγή,
π. Λίβυος

Η προσευχή δεν είναι συνταγή για καλιτσούνια ή μουστοκούλουρα, ώστε να πρέπει να την εκτελέσεις τέλεια και προσεκτικά για να πετύχει. Καταρχήν δεν προσεύχομαι για να πετύχω, μα για να κοινωνήσω με τον Θεό μου, με ένα κομμάτι του εαυτού μου, που δεν έχω ενεργοποιήσει και δεν ξέρω ότι διαθέτω.Όταν λοιπόν ακούω ότι, πρέπει να προσεύχεσαι έτσι, τόσες φορές επί τόσες μέρες, με αυτό τον τρόπο και αυτή την ώρα, και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρο, αυτό που ζητάς θα γίνει, όχι γιατί ο Θεός γνωρίζει και θέλει, μα γιατί εκτέλεσες σωστά την συνταγή ως άλλος πνευματικός σεφ, τότε πραγματικά ναι, τρελαίνομαι.. (Συνέχεια...)

30/4/2020, Η χειρότερη δυστυχία, 
Μελετίου Μητροπολίτου Νικοπόλεως (+)

Ευτυχία ή νόημα ζωής; Τι είναι πιο σημαντικό; - Εναλλακτική Δράση
Σε κάποια χώρα στα βάθη της τότε χριστιανικής ανατολής είχε γίνει σε μιά παλιότερη εποχή μια συζήτηση μεταξύ σοφών ανθρώπων. Το ερώτημα ήταν: « Ποιά είναι η χειρότερη δυστυχία επάνω στη γή; »  Ένας είπε ότι η χειρότερη δυστυχία είναι να είσαι φτωχός και άρρωστος. Πάνω σ' αυτή τη γνώμη ακούστηκαν χίλιες δυο επικροτήσεις. (Συνέχεια...)


26/4/2020, Εξοχική Λαμπρή,
του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


Καλά το έλεγεν ο μπαρμπα-Μηλιός, ότι το έτος εκείνο εκινδύνευον να μείνουν οι άνθρωποι οι χριστιανοί, οι ξωμερίτες, την ημέραν του Πάσχα, αλειτούργητοι. Και ουδέποτε πρόρρησις επλησίασε τόσον εγγύς να πληρωθή, όσον αυτή· διότι δις εκινδύνευσε να επαληθεύση, αλλ’ ευτυχώς ο Θεός έδωκε καλήν φώτισιν εις τους αρμοδίους και οι πτωχοί χωρικοί, οι γεωργοποιμένες του μέρους εκείνου, ηξιώθησαν και αυτοί να ακούσωσι τον καλόν λόγον και να φάγωσι και αυτοί το κόκκινο αυγό. (Συνέχεια...)




25/4/2020, Ο Ιωνάς προτύπωση της Ανάστασης του Χριστού

...Είναι ενδιαφέρον ότι η εκκλησία πάντα επέμενε να βλέπει στο θαύμα του Ιωνά, και τον Σταυρό και την τριήμερο ταφή, εκτός από την Ανάσταση του Χριστού. Ενώ λοιπόν στο κείμενο της προφητείας του Ιωνά δεν γίνεται λόγος για τη στάση του σώματος του προφήτη μέσα στην κοιλία του κήτους, οι υμνογράφοι της εκκλησίας μας τονίζουν ότι άπλωνε τα χέρια του με τρόπο που σχημάτιζε σταυρό. Στις Καταβασίες της Σταυροπροσκυνήσεως  (στ΄ ωδή) αναφέρεται: (Συνέχεια...)


24/4/2020, Ανάσταση και Αιώνια Ζωή είναι ο ίδιος ο Χριστός,
του Καθηγητή Γεωργίου Μαντζαρίδη
M. k
...Η ανάσταση του Χριστού δεν έχει καμία σημασία στην ζωή του Χριστού, που ως Θεός είναι αθάνατος. Έχει όμως κεφαλαιώδη σπουδαιότητα για τον άνθρωπο. Ο, τι έκανε και ο, τι έπαθε ο Χριστός το έκανε και το έπαθε για τον άνθρωπο, εκπληρώνοντας την «υπέρ ημών οικονομίαν» και υποδεικνύοντας συγχρόνως τον δρόμο που οφείλει να βαδίσει ο άνθρωπος. Ο Θεός δεν ενανθρώπησε και θυσιάστηκε για τον άνθρωπο, προκειμένου να παραμείνει αυτός ήσυχος και να δεχθεί παθητικά την σωτηρία, αλλά για να ακολουθήσει και αυτός την ίδια πορεία μιμούμενος το παράδειγμα και τηρώντας τις εντολές του(Συνέχεια...)


21/4/2020, Χριστός Ανέστη,
του Παύλου Νιρβάνα


Κάποτε —ἐδῶ καὶ πολλὰ χρόνια— ποὺ μοὔτυχε νὰ κάνω Ἀνάσταση σὲ κάποιο ὀρεινὸ χωριὸ τῆς Ρούμελης, ἕνας γέρος χωριάτης, ὑψώνοντας τὴ λαμπριάτικη λαμπάδα του, σὰ χαιρετισμό, πρὸς τ' ἀναστάσιμα ἄστρα, μοῦ εἶπε σὰ νὰ μιλοῦσε μὲ τὸν ἑαυτό του : 

—Ἡμέρεψαν ἀπόψε, παιδί μου, τὰ Οὐράνια.  (Συνέχεια...)