Η Επανάσταση του 1821

                                                         Η Επανάσταση του 1821

 


Τον Μάρτιο του 1821 εσηκώθη πόλεμος κατά των απίστων, κατά των αθέων, κατά των τυράννων, κατά των κατακτητών: «υπέρ πίστεως και πατρίδος». Για του «Χριστού την Πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Και με ένα σύνθημα: «Να διώξουμε τον τύραννο ή όλοι να χαθούμε» ή «ελευθερία ή θάνατος».

Η ελευθερία είναι το Πνεύμα το Άγιον. Είναι το Πνεύμα εκείνο της ελευθερίας που ύμνησε ο Μεγάλος Εθνικός μας ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός. Είναι το Πνεύμα της ελευθερίας που βγήκε από τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά, και φωνάζει μαζί με όλου; «Χαίρε, ώ χαίρε ελευθεριά». Είναι το Πνεύμα εκείνο της ελευθερίας που πήγε στην Τριπολιτσά, που πήγε στο Μεσολόγγι, που πήγε στα Δερβενάκια. Που πήγε… και πού δεν πήγε. Σε στεριές, σε θάλασσες, σε νησιά, σε βουνά, σε κρησφύγετα. Σε λημέρια αρματωλών. Σε πόλεις, σε χωριά, σε συνοικίες, σε χωράφια…Οπουδήποτε. Πήγε παντού. Και ξεσήκωσε τους γενναίους Ορθόδοξους Έλληνες σε επανάσταση.

Και όπως λέει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στη «Διήγηση των συμβάντων της ελληνικής φυλής» «ο πόθος για την ελευθερία και η επιθυμία μας ήλθαν από τον Ουρανό σαν μια βροχή». Όπως ήλθε η βουλή η προαιώνιος στην Παρθένο Μαρία διαμέσου του Γαβριήλ, ότι θα ελευθερωθεί το γένος των ανθρώπων δια του Ιησού Χριστού, έτσι ήλθε ο πόθος και η επιθυμία της ελευθερίας στους σκλαβωμένους Ορθόδοξους Έλληνες: σαν μια βροχή από τον Ουρανό. «Μας είπαν δε τρελούς που κάναμε την επανάσταση. Μα αν δεν είμαστε τρελοί, δεν θα την κάναμε». Μέθυσαν οι γενναίοι εκείνοι πολέμαρχοι από το αθάνατο κρασί του ’21. Και τι ήταν το κρασί αυτό; Ήταν κρασί φιλοθεΐας. Ήσαν φιλόθεοι οι μεγάλοι μας πρόγονοι. Αγαπούσαν τον Θεό. Ήσαν φίλοι του Θεού. Άκουγαν τον χριστό, τον είχαν στην ψυχή και στην ζωή τους. Και έκαμαν πολλές θυσίες για την πίστη και για το γένος.


Πηγή: π. Ανανίας Κουστένης (Λόγοι)