Απρίλιος 2012

" Εικόνες από τη ζωή ενός Αγίου της Εκκλησίας μας, εάν αυτός ζούσε σήμερα " 

Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός (Ζωγραφικής-Λογοτεχνίας) 
της Αρχιεπισκοπής Αθηνών 2012



Α. Α.- μαθήτρια Ά γυμνασίου, ενορία Αγ. Παρασκευής Ηλιουπόλεως



*****************************************************************************



Όλοι ως παιδιά ή ως μεγαλύτεροι αναρωτιόμαστε το πως θα ήταν ένας Άγιος εάν αυτός ζούσε στις μέρες μας. Θα ήταν μοντέρνος ή ντυμένος με λιτά ρούχα, όπως τους έχουμε συνηθίσει στις αγιογραφίες; Ο χαρακτήρας του θα ήταν εύκολος για μια συμπόρευση ή δύσκολος και που με κόπο κάποιος θα τον "άγγιζε"; Αυτά τα ζητήματα θα προσπαθούμε να αναλύσουμε παρακάτω, κάνοντας αναφορά στον Άγιο Βασίλειο, εάν αυτός ζούσε σήμερα.
Κατά πρώτο λόγο, όταν ακούμε την λέξη "Άγιος" σίγουρα μας έρχεται στο μυαλό μία εικόνα ενός προσώπου γεμάτο αγάπη, καλοσύνη,συμπόνια. Με αυτό τον τρόπο σκέψης μπορούμε να πλάσουμε με την φαντασία μας την προσωπικότητα του Αγίου Βασιλείου σε μια σημερινή κοινωνία. Θα ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει προσφέροντας την υπηρεσία του σε αυτούς που με κόπο προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Επίσης θα έδειχνε συμπόνια και κατανόηση στα αβάσταχτα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Με τη φώτηση του Θεού θα κήρυττε το λόγο Του, σαν ένας σιωπηλός Ιεραπόστολος. 
Κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του θα ήταν η ελεημοσύνη του προς τους συνανθρώπους. Θα μοιραζόταν, γεμάτος χαρά, με τους φτωχούς το περίσευμα της ημέρας. Ο εγωισμός δεν θα αποτελούσε τμήμα της προσωπικότητας του, καθώς θα ήθελε οι γύρω του να προοδεύουν, για να τους βλέπει να χαίρονται μαζί με αυτόν. Η εργατικότητα του, θα του απέδιδε αρκετά κέρδη, αλλά θα προτιμούσε να τα δωρίζει σε άλλους ανθρώπους που θα τα είχαν περισσότερο ανάγκη. Σε αυτό το σημείο αναγνωρίζουμε και την γενναιοδωρία του. Τέλος, ας μην νομίζουμε ότι επειδή θα ήταν αφοσιωμένος στο Θεό, η μόρφωση του θα ήταν ελλειπής. Αντιθέτως, ο Άγιος Βασίλειος θα ήταν προοδευτικός στις επιστήμες και στα γράμματα, καθώς ο Κύριος θα φώτιζε τη σκέψη και τα χέρια του, ώστε μόνο καλό να αποδίδουν. Με όλα αυτά τα πλούσια χαρακτηριστικά, λοιπόν, θα μπορούσε να περιγραφεί η προσωπικότητα του.
Την εξωτερική εμφάνιση την αφήσαμε τελευταία, αφού τελευταίος ο ρόλος της όταν ο χαρακτήρας είναι εξαίρετος. Ο Άγιος Βασίλειος, λοιπόν, θα έδινε μηδενική προσοχή στο πώς φαίνεται εξωτερικά στους άλλους ανθρώπους. Βέβαια, θα φρόντιζε να έχει τα απαραίτητα, αλλά κι αυτά δεν θα ήταν άξια επίδειξης και θαυμασμού. Αυτό θα αποδείκνυε την λιτότητα που θα είχε ως άνθρωπος και σίγουρα κανένας δεν θα τολμούσε να τον κοροϊδέψει για την εμφάνιση του. Όλοι θα τον αγαπούσαν γι' αυτό που θα ήταν και όχι γι' αυτό που θα υποκρινόταν πως είναι.
Εν κατακλείδι, η συνολική εικόνα ενός σύγχρονου Αγίου Βασιλείου χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη αντίθεση. Ο πλούσιος εσωτερικός του κόσμος διαφέρει κατά πολύ με τη "φτωχή" του εξωτερική εμφάνιση. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, από αυτό το άρτιο πρότυπο, με σκοπό να γίνουμε εμείς οι Άγιοι της σημερινής εποχής.

Γ. Σ.- 14 ετών, ενορία Αγ. Παρασκευής Ηλιουπόλεως