"Νεαροί μου θέλω να σας ευχαριστήσω που με προσκαλέσατε να σας μιλήσω για την απαισιοδοξία των νέων και να σας παρακαλέσω: Μην αξιολογείτε έναν άνθρωπο μόνο από την κοινωνική του θέση ή μόνο  από τον τίτλο του. Μην κρίνετε τους ανθρώπους από τη στολή τους και την κοινωνική τους εμφάνιση, αλλά από το εσωτερικό τους και από όλα όσα εξαρτώνται από τους ίδιους. Η κοινωνική θέση δεν εξαρτάται από τον καθένα μας. Αυτό που εξαρτάται από εμάς τους ίδιους είναι η ποιότητα των αισθημάτων μας, η ποιότητα των σκέψεων μας και η ποιότητα της βούλησης μας, η ποιότητα της ψυχής μας." (Περισσότερα...)








Το 2012 συμπληρώθηκε αιώνας από την κοίμηση ενός εκ των σημαντικοτέρων Ορθοδόξων ιεραποστόλων της νεότερης εποχής: του ρώσου Νικολάου (κατά κόσμον Ιβάν Ντμίτριεβιτς) Κασάτκιν (1836-1912). Τον Φεβρουάριο του 1861 πρωτοπάτησε την ιαπωνική γη, η οποία και τον δέχτηκε στην αγκαλιά της, πάλι Φεβρουάριο, μετά από πενηνταένα χρόνια αδιάκοπης διακονίας της σάρκωσης του ευαγγελίου σε έναν αλλιώτικο πολιτισμό. Πρώτος επίσκοπος (1880) και αρχιεπίσκοπος (1906) της εν Ιαπωνία Ορθόδοξης Εκκλησίας (Χαρισουτόσου Σεϊκυοκάι - Harisutosu Seikyokai), ο Νικόλαος, του οποίου η μνήμη πανηγυρίζεται στις 3 Φεβρουαρίου, έχει αφήσει μια κληρονομιά για την οποία προεχόντως Ρώσοι και Ιάπωνες, αλλά πλέον και δυτικοί μελετητές δείχνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανακάλυψη των εκτεταμένων ημερολογίων του (1870-1911[1]) στα Εθνικά Αρχεία της Αγίας Πετρούπολης το 1979. (Περισσότερα...)







Μια φορά, ένας μεγάλος βασιλιάς έστειλε ειδοποίηση σε ένα μοναστήρι, στον ηγούμενο, σοφό άνθρωπο, ότι θα πήγαινε να τον συμβουλευθεί.
Ανησυχία μεγάλη έπεσε στο μοναστήρι στο άκουσμα. Έπρεπε να το καθαρίσουν, να το συγυρίσουν, να το ετοιμάσουν. Για να υποδεχθούν τον βασιλιά.
Και πράγματι μια ημέρα  ο βασιλιάς επήγε στο μοναστήρι. Τον υποδέχθηκαν με τιμές. Και μετά, ζήτησε να κουβεντιάσει με τον ηγούμενο. (Περισσότερα...)