31/10/2013, Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί, 
του Έρχαρτ Κέστνερ



Ένα σούρουπο, καθώς ο ήλιος βασίλευε, πλησίασα το γερμανικό νεκροταφείο, έρημο με μόνο σύντροφο τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Έκανα όμως λάθος. Υπήρχε εκεί και μια ζωντανή ψυχή, ήταν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Με μεγάλη μου έκπληξη την είδα ν’ ανάβει κεριά στους τάφους των Γερμανών νεκρών του πολέμου και να πηγαίνει μεθοδικά από μνήμα σε μνήμα. Την πλησίασα και τη ρώτησα. Είστε από εδώ; Μάλιστα. Και τότε γιατί το κάνετε αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί σκότωσαν τους Κρητικούς. (Περισσότερα...)






27/10/2013, Μια πατρική φωνή για τις αυτοκτονίες,
του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Ἂν ὁ πόλεμος εἶναι κακὸς καὶ ὅλοι τὸν ἀποστρεφόμαστε, ἂν εἴμαστε ἐνάντιοι στὶς ἐκτρώσεις καὶ στὴν εὐθανασία, ἂν καταδικάζουμε τὴ βιαιοπραγία καὶ τὴν ἐγκληματικότητα, εἶναι ἐπειδὴ ἁπλὰ κανεὶς δὲν περισσεύει. Ἡ ἀξία τοῦ ἀνθρώπινου προσώπου, ὅπως μάλιστα μᾶς τὴ δίδαξαν οἱ  μεγάλοι θεολόγοι καὶ  Πατέρες τῆς  Ἐκκλησίας, εἶναι μοναδικὴ   καὶ   ἀνεπανάληπτη,  ἁπλούστατα ἐπειδὴ κάθε ἄνθρωπος, ἀκόμη καὶ  ὁ  πιὸ  διαλυμένος, κατεστραμμένος, ἀπελπισμένος κ.ο.κ. ἀποτελεῖ εἰκόνα τοῦ Θεοῦ μὲ προοπτικὴ αἰωνιότητας.(Περισσότερα...)






25/10/2013, Η προσευχή για τους κεκοιμημένους,
του επισκόπου Διοκλείας Κάλλιστου Ware


Δεν χρειάζεται, ούτε είναι δυνατή άλλη εξήγηση ή υπεράσπιση της προσευχής για τους νεκρούς. Οι προσευχές τούτες είναι απλώς η αυθόρμητη έκφραση της μεταξύ μας  αγάπης. Πάνω στη γη προσευχόμαστε για τους άλλους · δεν πρέπει να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε και μετά τον θάνατό τους; Επειδή έπαψαν να υπάρχουν, πρέπει να πάψουμε κι εμείς να προσευχόμαστε γι’ αυτούς; Ζώντες και τεθνεώτες, είμαστε όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας· έτσι, ζώντες και νεκροί, πρέπει να μεσολαβούμε ο ένας για τον άλλον. Στον αναστάντα  Χριστό δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ζώντων  και νεκρών· σύμφωνα με τον π. Μακάριο Glukharev(1792-1847),  «είμαστε όλοι ζώντες  ‘‘εν Αυτώ‘’, γιατί σ’ Αυτόν δεν υπάρχει θάνατος». Ο φυσικός θάνατος δεν μπορεί να διαρρήξει τους δεσμούς της αμοιβαίας αγάπης και της αμοιβαίας προσευχής, που μας ενώνουν όλους μας σ’ ένα ενιαίο Σώμα. (Περισσότερα...)