5/11/2013, 1700 χρόνια από το διάταγμα των Μεδιολάνων, 
του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου


Οταν αναλογιζόμεθα τους φοβερούς διωγμούς, τα σκληρά μαρτύρια που υπέστησαν οι Xριστιανοί των τριών πρώτων αιώνων από τους διαφόρους ηγεμόνες της Pωμαϊκής Aυτοκρατορίας, απλώς και μόνον διότι πίστευαν και ομολογούσαν τον Xριστό, κατανοούμε την τεράστια σημασία που είχε για την πορεία της Eκκλησίας και γενικώτερα για την παγκόσμια ιστορία το Διάταγμα των Mεδιολάνων.
Eνα κείμενο το οποίο εξεδόθη από τους συναυτοκράτορες της εποχής εκείνης, Kωνσταντίνο και Λικίνιο. Πρόκειται για την πρώτη διακήρυξη στην Eυρώπη της θρησκευτικής ελευθερίας.(Περισσότερα...)


31/10/2013, Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί, 
του Έρχαρτ ΚέστνερΈνα σούρουπο, καθώς ο ήλιος βασίλευε, πλησίασα το γερμανικό νεκροταφείο, έρημο με μόνο σύντροφο τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Έκανα όμως λάθος. Υπήρχε εκεί και μια ζωντανή ψυχή, ήταν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Με μεγάλη μου έκπληξη την είδα ν’ ανάβει κεριά στους τάφους των Γερμανών νεκρών του πολέμου και να πηγαίνει μεθοδικά από μνήμα σε μνήμα. Την πλησίασα και τη ρώτησα. Είστε από εδώ; Μάλιστα. Και τότε γιατί το κάνετε αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί σκότωσαν τους Κρητικούς. (Περισσότερα...)27/10/2013, Μια πατρική φωνή για τις αυτοκτονίες,
του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Ἂν ὁ πόλεμος εἶναι κακὸς καὶ ὅλοι τὸν ἀποστρεφόμαστε, ἂν εἴμαστε ἐνάντιοι στὶς ἐκτρώσεις καὶ στὴν εὐθανασία, ἂν καταδικάζουμε τὴ βιαιοπραγία καὶ τὴν ἐγκληματικότητα, εἶναι ἐπειδὴ ἁπλὰ κανεὶς δὲν περισσεύει. Ἡ ἀξία τοῦ ἀνθρώπινου προσώπου, ὅπως μάλιστα μᾶς τὴ δίδαξαν οἱ  μεγάλοι θεολόγοι καὶ  Πατέρες τῆς  Ἐκκλησίας, εἶναι μοναδικὴ   καὶ   ἀνεπανάληπτη,  ἁπλούστατα ἐπειδὴ κάθε ἄνθρωπος, ἀκόμη καὶ  ὁ  πιὸ  διαλυμένος, κατεστραμμένος, ἀπελπισμένος κ.ο.κ. ἀποτελεῖ εἰκόνα τοῦ Θεοῦ μὲ προοπτικὴ αἰωνιότητας.(Περισσότερα...)