3/9/2014, Ξέρεις, πόσες είναι; Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Ξέρεις,   πόσες είναι; 
Έχουμε πολύ παραμελήσει την ανάγνωση των θείων Γραφών.  Δικαιολογούμεθα, ότι δήθεν δεν προλαβαίνουμε. Ότι δήθεν δεν βρίσκομε χρόνο. Κι όμως∙ για όλα τα άλλα βρίσκομε χρόνο! Κι όχι μόνο για τα περιττά. Αλλά και για τα ανώφελα και βλαβερά.
Για παράδειγμα: Όσοι συγκινούνται από τις ιπποδρομίες, μπορούν να σου πουν όλα τα ονόματα των αλόγων, την αγέλη και το γένος που ανήκει το καθένα,  την πατρίδα και την ηλικία του καθενός, ακόμη και τί εκπαίδευση έχει υποστεί  το καθένα! Και προς τί, όλες αυτές οι γνώσεις; Απλούστατα για να προβλέψουν, ποιό άλογο, από ποιά αφετηρία ξεκινώντας, και ποιόν έχοντας αναβάτη, θα νικήσει στους αγώνες και θα ξεπεράσει τον αντίπαλο!
Τον ίδιο και μεγαλύτερο ζήλο για απόκτηση ανώφελων γνώσεων, έχουν και όσοι συχνάζουν στα θέατρα. Ξέρουν όλους τους ηθοποιούς και τις χορεύτριες, την καταγωγή τους, την οικογενειακή τους κατάσταση με όλες τις λεπτομέρειες!
Εμείς -αλίμονο!- όταν μας ερωτούν, πόσες και ποιές είναι οι επιστολές του απ. Παύλου, ούτε τον αριθμό τους δεν ξέρουμε να πούμε!!! Κι αν τύχει, μερικοί να γνωρίζουν πόσες είναι, όταν τους ερωτούν, σε ποιούς τις είχε στείλει τις επιστολές, δεν ξέρουν να απαντήσουν.
Αλλά για θυμηθείτε τον ξένο ευνούχο της Κανδάκης (Πραξ. 8,27-40). Είχε ένα σωρό φροντίδες για τόσα πράγματα, σαν άρχοντας που ήταν! Και όμως τόσο πολύ ασχολείτο με την μελέτη της Βίβλου, ώστε ούτε ακόμη κατά την διάρκεια του ταξιδιού του δεν την άφηνε! Αλλά καθισμένος πάνω στην άμαξα, συγκέντρωνε όλη την προσοχή του στην ανάγνωση των θείων Γραφών.
Και εμείς; Αν και δεν έχουμε ούτε τις μισές από τις σκοτούρες του, τόσο πολύ αμελούμε την ανάγνωση των Γραφών, ώστε ακόμα και τα ονόματα των ιερών βιβλίων μας φαίνονται παράξενα! Και να σκεφθεί κανείς, ότι κάθε Κυριακή ερχόμαστε στην Εκκλησία και ακούμε τον λόγο του Θεού από τις θείες Γραφές!!!



Πηγή: Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Περιοδικό Λυχνία Νικοπόλεως, τεύχος Ιουλίου 1994