8/11/2014, Η Κοιμησή & ο Ενταφιασμός του Αγίου Νεκταρίου, 
του Σώτου Χονδρόπουλου



Στὸ ἀπόμακρο γιὰ κεῖνο τὸν καιρὸ νοσοκομεῖο τῆς Ἀθήνας, τὸ Ἀρεταίειο, ἡ γραμματεία ἔπαιρνε ἀπ᾿ ἔξω ἐντολὴ καὶ ἔδινε μέσα ἐντολὴ νὰ κρατήσουν κάποιο κρεββάτι στὸν μικρὸ παθολογικὸ θάλαμο γιὰ ἕναν γέροντα καλόγερο, ἀπὸ τὴν Αἴγινα.
Τὸν ἔφεραν κάποιο μεσημέρι δυὸ καλόγρηες κι ἕνας μέτριος στὸ ἀνάστημα σαραντάρης ποὺ ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμὴ ποὺ μπῆκαν ἀνησυχοῦσε καὶ κρυφόκλαιγε. Ἔκαναν τὶς διατυπώσεις τῆς εἰσόδου καὶ παραμονῆς του στὸ θεραπευτήριο καὶ ἡ μία ἀπὸ τὶς δυὸ καλόγρηες, ἔφυγε.



6/11/2014, Δεν γίνεται να ζεις στη φύση και να είσαι άθεος,
π. Λίβυος

Φωτο: photonio
Χθες βράδυ κοιμηθήκαμε παρέα με βροχές και σκληρούς αέρηδες. Το νερό κτυπούσε τα πορτοπαράθυρα και σε συνδυασμό με τον δυνατό άνεμο προσπαθούσε να ξυπνήσεις τους φόβους μας. Το ιλαρό φως του καντηλιού και η εικόνα Εκείνου που μας αγαπάει δεν άφηναν περιθώρια στις σκιές να ξεμυτίσουν. Ένα ζεστό κρεβάτι, μια όμορφη συντροφιά και η θαλπωρή των ανθρώπινων σχέσεων, είναι γεύση παραδείσου, που όμως τα πάθη μας, και η τελειοθηρική εμμονή μας για κάτι δήθεν «ανώτερο» και «ιδιαίτερο» δεν μας αφήνουν εκτιμήσουμε και να χαρούμε. Είναι αυτή η αδυναμία μας, να αποδεχθούμε την έλλειψη των πραγμάτων, που μας κάνει εξαντλητικά να αναζητούμε το τέλειο.(Περισσότερα...)


5/11/2014, Η μεταβλητότητα του εσωτερικού μας, 
Οσίου Θεοφάνους του εγκλείστου


Παραπονιέστε για τη μεταβλητότητα της εσωτερικής σας καταστάσεως -άλλοτε είναι καλή και άλλοτε κακή. Δεν γίνεται αλλιώς.«Έχω δοκιμάσει και δοκιμάζω δυσάρεστες ψυχικές καταστάσεις με διάφορες μορφές». Δεν έχουμε παρά να τις υπομένουμε με ταπείνωση και γενναιοψυχία, χωρίς να χαλαρώνουμε τον πνευματικό μας αγώνα, χωρίς να παραμελούμε την εκπλήρωση των θείων εντολών -αυτό ακριβώς που κάνετε. (Περισσότερα...)



4/11/2014, Σε ποια πράγματα παραδινόμαστε οι Χριστιανοί;
Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης

puparadin2
Πού παραδινόμαστε;
Την ζωή μας την έχουμε κάνει παιδικό παιχνίδι· όχι όμως αθώο, αλλά αμαρτωλό. Γιατί, ενώ γνωρίζουμε τον σκοπό της ζωής μας, τον παραμελούμε και ασχολούμαστε με μάταια και άσκοπα ζητήματα.
* Παραδινόμαστε στην απόλαυση των ενδυμάτων, αντί να σκεπάζουμε άνετα και ευπρεπώς το σώμα μας και έτσι να το προστατεύουμε από επιβλαβείς επιδράσεις.
Παραδινόμαστε στην απόλαυση του χρυσού και του αργύρου, θαυμάζοντάς τα στα θησαυροφυλάκια. Αντί να το χρησιμοποιούμε μόνον για τις πραγματικές μας ανάγκες και να δίνουμε τα τυχόν περισσεύματα σε όσους έχουν ανάγκη. (Περισσότερα...)



29/10/2014, Η κόλαση & ο παράδεισος,
του Κωνσταντίνου Γανωτή


Κάποτε σ΄ ένα χωριό ζούσαν δυο χωριανοί, που ήταν και πολύ φίλοι. Πάνω στην κουβέντα μια φορά είπαν και συμφώνησαν, όταν πεθάνουν, να προσπαθήσουν απ΄ όπου κι αν βρίσκονταν, ν' ανταμώσουν.Πέθαναν κάποτε ο ένας μετά τον άλλον κι ο ένας βρέθηκε στην κόλαση κι ο άλλος στον Παράδεισο. Και σ' ένα Ψυχοσάββατο έτυχε να τους κάνουν και τους δυο μνημόσυνο την ίδια μέρα.  Έχουν να πουν πως, όταν γίνονται μνημόσυνα, οι ψυχές αλαφρώνουν τόσο πολύ, που βγαίνουν απ' όπου κι αν βρίσκονται κι ανταμώνουν με όποιους φίλους είχαν στη ζωή.  Έτσι αντάμωσαν κι οι δυο φίλοι καθώς βγήκαν ο ένας απ' τον Παράδεισο κι ο άλλος απ' την κόλαση. (Περισσότερα...)