9/6/2015, Το "ουκ έστι μου άξιος" και η αγιότητα,
π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού


Οι πολλοί πιστεύουμε ότι άγιος είναι ο αναμάρτητος, ο απροσάρμοστος στα δεδομένα της ζωής, ο αφελής, ο αθώος, αυτός που πορεύεται με το σταυρό στο χέρι, ο μονίμως ηττημένος από τους ισχυρούς, από τον τρόπο ζωής του πολιτισμού, ο μονίμως περιθωριοποιημένος, ο αρνητής της ζωής και της χαράς που αυτή κρύβει. Οι πολλοί αφήνουμε τους αγίους στην άκρη. Στην καλύτερη περίπτωση τους θαυμάζουμε διότι υπερβαίνουν τα μέτρα της φύσης, τους χαρακτηρίζουμε ως καλούς και ξεχωριστούς ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να προσευχηθούν στον Θεό για να γίνουν τα θελήματά μας,. Στην συνηθέστερη περίπτωση προσπερνούμε την ύπαρξή τους. Δεν είναι ο τρόπος τους για μας. (Περίσσότερα...)




6/6/2015, Η πίστη που συγκλονίζει,
π. Δημητρίου Μπόκου


...«Όταν ήμουν έντεκα-δώδεκα χρόνων, γράφει μια νεαρή Εβραία και τώρα Ορθόδοξη Χριστιανή, τότε που περνούσα τα πιο δυστυχισμένα χρόνια της ζωής μου, θυμάμαι ότι έμεινα άφωνη μπροστά σε μια εικόνα του Χριστού. …Το μόνο πράγμα που θυμάμαι είναι τα μάτια Του. Τόσο σοβαρά, τόσο βαθιά, τόσο γεμάτα αγάπη, που με συγκλόνισαν ως τα κατάβαθα της καρδιάς μου. Εκείνη την εποχή ήμουν πολύ εχθρική προς τη θρησκεία και κυρίως προς τη χριστιανική πίστη. Κάτι όμως σ’ εκείνη την εικόνα με έκανε να πονώ – χωρίς να ξέρω το γιατί, χωρίς να καταλαβαίνω. Ήμουν λυπημένη και αξιολύπητη, κι εκείνο το βλέμμα με έκανε κομμάτια».(Περισσότερα...)




3/6/2015, Για τον καρκίνο και την εξομολόγηση,
π. Αλεξάνδρου Ελτσιανίνωφ


Συνομιλία με την Χ. ύστερ' από εγχείρηση καρκίνου, μέσα σε ασταμάτητους φρικτούς πόνους («λες και σε ξεσκίζουν και σε ροκανίζουν σκυλιά»), μέσα σε μια καθολικά απελπιστική κατάσταση, εσωτερικά κι εξωτερικά. . . Να οι σκέψεις της: «Μου φαίνεται πως κατάλαβα γιατί ο Θεός μας έστειλε αύτη την δυστυχία• τόσο είχαμε βουλιάξει στις καθημερινές μικροϋποθέσεις, στις μικροκακίες και στους εκνευρισμούς, που ο Θεός θέλησε να μας ξετινάξει και να μας συνεφέρει. (Περισσότερα...)




30/5/2015, Ποιά τα εμπόδια αναβίωσης της ιστορικής Ορθοδοξίας;
π. Αλεξάνδρου Σμέμαν

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταυρός δικέφαλος
Γιά νά ἀλλάξουμε τήν ἀτμόσφαιρα τῆς Ὀρθοδοξίας, πρέπει νά μάθουμε νά βλέπουμε τούς ἑαυτούς μας σέ προοπτική, νά μετανοήσουμε, καί ἄν χρειάζεται, ν' ἀποδεχθοῦμε τήν ἀλλαγή, τή μεταστροφή. Στήν ἱστορική Ὀρθοδοξία, ὑπάρχει μία ὁλοκληρωτική ἀπουσία κριτηρίων αὐτοκριτικῆς. Ἡ Ὀρθοδοξία αὐτοπροσδιοριζόταν: ἔναντι τῶν αἱρέσεων, ἔναντι τῆς Δύσης, τῆς Ἀνατολῆς, τῶν Τούρκων, κ.λ.π. Ἡ Ὀρθοδοξία συνυφάνθηκε μέ συμπλέγματα αὐτοεπιβεβαίωσης, καί ἀπό μία ὑπερτροφική θριαμβολογία: τό νά ἀναγνωρίζει τά λάθη της σήμαινε πώς καταστρέφει τά θεμέλια της ἀληθινῆς πίστης. (Περισσότερα...)





26/5/2015, Είμαστε χρεωμένοι με πνευματική κληρονομιά,
π. Βασίλειος Γοντικάκης

Η θέση μας είναι προνομιακή και επικίνδυνη.Έχει καθοριστεί απ' αυτούς που μας γέννησαν,και δεν μπορούμε να κάνωμε ότι μας κατέβει.Δεν μπορούμε ατιμωρητί οι Ορθόδοξοι Έλληνες να παιδιαρίζωμε, στηριζόμενοι σ΄ οποιαδήποτε δικαιολογία ή, περισσότερο, να αυθαδιάζωμε. (Περισσότερα...)