5/2/2015, 4 Φεβρουαρίου 1843: Ένας μεγάλος περνά στην αιωνιότητα, 
της Κατερίνας Χουζούρη


Ήταν 3 Φεβρουαρίου του 1843, όταν το βασιλικό ζεύγος του Όθωνα και της Αμαλίας παρέθετε χορό στα ανάκτορα, με αφορμή την επάνοδό του στη χώρα.  Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων, ήταν και ο «Γέρος του Μωριά», ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.  Στις 11 το βράδυ, αναχώρησε για το σπίτι του.  Το πρωί τον βρήκαν νεκρό. Εκείνο το πρωινό της 4ης Φεβρουαρίου, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας γρήγορα έμαθαν το γεγονός.  Το Υπουργικό Συμβούλιο κήρυξε τριήμερο πένθος.  Η σορός του ντυμένη με τη στολή του Αρχιστράτηγου, μεταφέρθηκε στο ναό της Αγίας Ειρήνης.  Σύμφωνα με πληροφορίες από τις πηγές εκείνης της εποχής, στην κηδεία συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετήσουν εκείνον που ξεσήκωσε το υποταγμένο γένος και το οδήγησε στην ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία(Περισσότερα...)26/1/2016, Ο Χριστός στις αμερικανικές φυλακές

αμερικανικές φυλακές
Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης του Αντωνίου είναι ότι δεν ζει σε μοναστήρι, αλλά σε Υψίστης Ασφαλείας αμερικανικές φυλακές και πιο συγκεκριμένα στη Φυλακή (USA Penitentiary Maximum) στο Colorado των ΗΠΑ. Ο Αντώνιος δεν έχει ποτέ του μπει σε Ορθόδοξη εκκλησία, ούτε έχει παρευρεθεί “ζωντανά” σε λειτουργία ή σε άλλη ακολουθία, παρά μόνο έχει παρακολουθήσει βιντεοσκοπημένη λειτουργία. Το ίδιο και οι υπόλοιποι Χριστιανοί Ορθόδοξοι κρατούμενοι στην Penitentiary Maximum, μοναχοί, όπως ο Ματθαίος, και οι περισσότεροι λαϊκοί, όπως ο Loukas και ο George. Κι αυτό, επειδή έγιναν Ορθόδοξοι μέσα στη φυλακή, ύστερα από προσωπική αναζήτηση. (Περισσότερα...)
19/1/2016, Υπακοή χωρίς αγάπη και αγάπη χωρίς υπακοή,
π. Αλεξάνδρου Σμέμαν


...Ὄχι ὑπακοὴ καὶ ἀγάπη, ἀλλὰ ἡ ὁλότητα τῆς μιᾶς ὡς πληρότητα τῆς ἄλλης. Ἡ ὑπακοὴ μονάχη της δὲν εἶναι «ἀρετή»· εἶναι τυφλὴ ὑποταγὴ καὶ στὴν τὺφλα δὲν ὑπάρχει φῶς. ὉEichmann γιὰ δικαιολογία του πρόβαλε τὴν ὑπακοή. Μόνο ἡ ἀγάπη στὸ Θεό, ποὺ εἶναι τὸ ἀπόλυτο ἀντικείμενο κάθε ἀγάπης, λυτρώνει τὴν ὑπακοὴ ἀπὸ τὴν τύφλα καὶ τὴν μεταμορφώνει σὲ χαρούμενη ἀποδοχὴ τοῦ μοναδικοῦ πράγματος ποὺ ἀξίζει νὰ ἀποδεχτοῦμε. (Περισσότερα...)
14/1/2016, Άλλο η συμφιλίωση των ανθρώπων και άλλο η συμφιλίωση των θρησκειών, 
Αγίου Νικολάου Αχρίδας


«Όλοι θέλομε να δώσει ο Θεός
ενότητα πίστεως στον κόσμο. 

Μα εσείς τα μπερδεύετε τα πράγματα. 

Άλλο η συμφιλίωσις των ανθρώπων, 
και άλλο η συμφιλίωση των θρησκειών.

Ο Χριστιανισμός επιβάλλει ν' αγαπάμε
με όλη μας την καρδιά τους πάντες, 
όποια πίστη και αν έχουν!

Συγχρόνως όμως μας διατάζει
να κρατάμε αλώβητη την πίστη μας 
και τα δόγματά της(Περισσότερα..)13/1/2016, Αμάρτησες; Έλα στην Εκκλησία,
Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου


Γι’ αυτό φέρνω το λόγο διαρκώς στη μετάνοια. Γιατί η μετάνοια, που στον αμαρτωλό φαντάζει φοβερή και τρομερή, γιατρεύει τα παραπτώματα- εξαφανίζει τις παρανομίες- σταματά το δάκρυ- δίνει παρρησία μπροστά στο Θεό- είναι όπλο κατά του διαβόλου- μαχαίρι που τού κόβει το κεφάλι- ελπίδα σωτηρίας- αφαίρεση της απελπισίας. Aυτή ανοίγει στον άνθρωπο τον ουρανό. Aυτή τον οδηγεί στον παράδεισο. Aυτή νικά τον διάβολο. Γι’ αυτό ακριβώς και σάς μιλώ συνέχεια γι’ αυτήν. Όπως από την άλλη κι η υπερβολική αυτοπεποίθηση μάς οδηγεί στην πτώση. Eίσαι αμαρτωλός; Mήν απελπίζεσαι. (Περισσότερα...)