15/3/2016, Η νηστεία και ο πειρασμός,
π. Θωμά Βαμβίνη



...Τελικά νηστεύω σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πεινάω. Να φτάνω δηλαδή στα όρια εκείνης της ανθρώπινης κατάστασης, οπότε φαίνεται καθαρά η εξάρτηση από την τροφή και, καθώς είμαι πεινασμένος, ν’ ανακαλύπτω ότι αυτή η εξάρτηση δεν είναι όλη η αλήθεια για τον άνθρωπο, ότι αυτή η πείνα είναι πρώτα απ’ όλα μια πνευματική κατάσταση και που αυτή, στην πραγματικότητα, είναι πείνα για το Θεό”.
Νηστεία, λοιπόν, σημαίνει πεινάω. Επειδή όμως η πείνα σε μας τους κατακυριευμένους από τις ηδονές συγχέεται με την όρεξη, πρέπει να χαραχθή μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ πείνας και όρεξης.
Πρόσφατα, στην εκπομπή του MEGA “Όλα για την υγεία”, ένας φιλοξενούμενος διαιτολόγος, σχολιάζοντας τις διάφορες “συνταγές αδυνατίσματος”, με τις οποίες “αδυνατίζουμε τρώγοντας”, υπογράμμισε τον κίνδυνο να θεωρούμε την όρεξη για πείνα. (Συνέχεια...)




11/3/2016, Τί σημαίνει η φράση "αιωνία η μνήμη;"
Αγίου Νικολάου Αχρίδος (+)


...Ἄκουσα μιὰ φορὰ πὼς κάποιος στὸν ἐπικήδειο λόγο ἐπάνω ἀπὸ τὸν νεκρὸ φώναξε: «αἰωνία σου ἡ μνήμη στὴ γῆ!» Παραξενεύθηκα σὲ μιὰ τόσο λανθασμένη ἑρμηνεία τῆς πίστης μας. Μὰ μπορεῖ κάτι νὰ εἶναι αἰώνιο στὴ γῆ, ὅπου ὅλα περνοῦν βιαστικὰ σὰν προσκεκλημένοι σὲ γάμο; 
Ὄντως, δὲν εὐχόμαστε στὸν νεκρὸ ἐντελῶς μηδαμινὸ πλοῦτο, ὅταν τοῦ εὐχόμαστε νὰ τὸν μνημονεύουν σ’ αὐτὸν τὸν κόσμο, ὁ ὁποῖος καὶ ὁ ἴδιος πλησιάζει στὸ τέλος του; Ἀλλὰ ἂς ποῦμε πὼς τὸ ὄνομα κάποιου μνημονεύεται στὴ γῆ ἕως τὸ τέλος τοῦ χρόνου – τί κερδίζει αὐτὸς ἀπ’ αὐτό, ἐὰν ἡ μνήμη του στὰ οὐράνια ἔχει ξεχαστεῖ; (Συνέχεια...)





8/3/2016, Bullying θρησκευτικό,
του π. Γεωργίου Οικονόμου

bullying
...Μία μαθήτρια, λοιπόν, καταθέτει˙ «ποτέ δεν θα τους έλεγα την πραγματική αιτία (για την οποία δεν τρώω κρέας). Στο προηγούμενο σχολείο μου με ειρωνεύονταν τόσο πολύ, επειδή τηρούσα τη νηστεία της Σαρακοστής! Δεν ειρωνεύονταν, όμως, τα κορίτσια, που ήταν Ινδουίστριες, όταν νήστευαν λόγω της θρησκείας τους»[1]. Ο διάλογος αυτός καταγράφει επακριβώς αυτό το παράδοξο φαινόμενο. Να γίνονται αποδέκτες θρησκευτικού ρατσισμού, ειρωνίας, λοιδωρίας και περιφρόνησης, ιδιαίτερα, ή και μόνο αυτοί, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.(Συνέχεια...)




2/3/2016, Η Πίστη που στοιχίζει,
του Ηλία Λιαμή



Όσες φορές αυτά τα δύο
–Χριστιανισμός και κόσμος-
φαίνεται να συμπορεύονται,
μόνο μια εξήγηση υπάρχει:
Η Εκκλησία του Χριστού
έχει χάσει τον προσανατολισμό της
και φαντασιώνεται,
πως συμφιλιώθηκε ο λύκος με το αρνί. (Συνέχεια...)






27/2/2016, Η άσωτη θυγάτηρ,
π. Γεώργιος Οικονόμου

simaia-708
Αυτή η ιστορία του Ασώτου υιού, η τόσο σπουδαία και μεστή νοημάτων και διδαγμάτων, ενέπνευσε και την ιδέα του παρόντος άρθρου με την διήγηση της ιστορίας μιας άσωτης θυγατρός.
Ποιά είναι αυτή, λοιπόν, η άσωτη κόρη; Δεν είναι άλλη από την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας. Ένας τόπος αγίων και ηρώων.
Με τα χώματά της νοτισμένα ακόμα από το αίμα των μαρτύρων, γι' αυτό άλλωστε, αν σκύψεις και τα προσκυνήσεις θα αισθανθείς και θα οσφρανθείς να ευωδιάζουν. Θα ακούσεις να σου διηγούνται την λαμπρή και ένδοξη ιστορία της. (Συνέχεια...)