25/11/2017, Το παράπονο του ιερέα: "Τώρα ο κόσμος..."


Μου ‘πε ένας καλός αδελφός τις προάλλες: “παλιά, όταν βγαίναμε λιτανεία, ο κόσμος έκανε τον σταυρό του. Τώρα έχει ένα κινητό και μας βγάζει βίντεο”! Όντως. Παλιότερα θυμάμαι περισσότερη ευλάβεια στις λιτανείες. Το να κάνει κάνουμε τον σταυρό μας όταν περνάει η λιτανεία, σημαίνει ότι θέλουμε να συμμετάσχουμε σ’ αυτήν. (Συνέχεια...)
23/11/2017, Η πόλη των πλουσίων & η πόλη των φτωχών,
Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου

Αποτέλεσμα εικόνας για πλουσιοι και φτωχοί
...Ας υποθέσου­με ότι χτίζονται δύο πόλεις, και με νόμο ορίζεται ότι στη μία θα κατοικούν μόνο πλούσιοι, ενώ στην άλλη μόνο φτωχοί. Αν στην πόλη των πλουσίων δεν υπάρ­χει ούτε ένας φτωχός και στην πόλη των φτωχών ούτε ένας πλούσιος, ας δούμε ποια θα μπορέσει να ικανο­ποιήσει καλύτερα τις ανάγκες της.
Στη πόλη, λοιπόν, των πλουσίων δεν θα υπάρχει τεχνίτης, ούτε χτίστης ούτε μαραγκός ούτε τσαγκά­ρης ούτε φούρναρης ούτε γεωργός ούτε σιδεράς ούτε άλλος κανένας. Γιατί ποιός πλούσιος θα καταδεχόταν να ασκήσει κάποιο απ’ αυτά τα επαγγέλματα, τη στιγ­μή που και όσοι τα ασκούν, όταν πλουτίσουν, τα εγκα­ταλείπουν; (Συνέχεια...)


18/11/2017, Ο Ψυχογιός,
του Ανδρέα Ιωσήφ
Αποτέλεσμα εικόνας για white child army

Αλλά κανείς δεν τον προσέχει τον Ήλο… Συχνά τον σπρώχνουν και του ρίχνουν το κασελάκι του. Κι εκείνος το ξανασηκώνει βιαστικά, το στερεώνει όσο μπορεί καλύτερα κάτω από την μασχάλη και συνεχίζει τον δρόμο του: Λούστρος! Μαύρο, κόκκινο… Όταν, μετά τον πρώτο εχθρικό αιφνιδιασμό, ο Ελληνικός στρατός ξεκίνησε προς τα μπρος, η οικογένεια του Ήλο προτίμησε να εγκαταλείψει το χωριό της. Προσκολλήθηκε και αυτή στην μακρά φάλαγγα των φτωχών ανθρώπων, τους οποίους ο πόλεμος ξερίζωσε από τα σπίτια τους και πήρε τον δρόμο προς την Κορυτσά.(Συνέχεια...)
 15/11/2017Στο νέο δάσκαλο που ρωτάει αν υπάρχουν σήμερα πραγματικοί χριστιανοί,

Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνική φιλοξενία
Σ’ ένα μικρό σταθμό περιμέναμε το τραίνο. Παρατήρησα μια γριά χωριάτισσα δίπλα στις ράγες. Μαραμένο γέρικο πρόσωπο, όμως φωτισμένο μ’ εκείνο το παράξενο μυστηριώδες φως, που συχνά παρατηρείται στα πρόσωπα πνευματικών ανθρώπων. Τη ρώτησα:
—Ποιόν περιμένεις, αδελφή;
—Έεε! Όποιον μου στείλει ο Κύριος, είπε εκείνη. (Συνέχεια...)4/11/2017, Νύφες και πεθερές,
του γέροντα Θαδδαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για νύφες και πεθερές
Σήμερα το πρωί, μου ήρθε μια γυναίκα με το γιό της. Είχε ξαναέρθει στο παρελθόν, και παραπονιόταν συνεχώς για τη νύφη της. Της είπα: «Η νύφη σου είναι νέα. Δεν καταλαβαίνει ακόμα ότι πρέπει να αγαπά την πεθερά της σαν δική της μάνα. Εσύ όμως είσαι μεγαλύτερη και πρέπει να τα σκέφτεσαι όλα αυτά»... (Συνέχεια...) 31/10/2017, Το νέο σύνθημα: "enjoy" (απόλαυσε)
του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού


...Ήμασταν συνηθισμένοι στο «καλή όρεξη». Πλέον όμως το «απόλαυσε»  μαρτυρεί μιαν άλλη νοοτροπία, η οποία είναι φανερό ότι θα περάσει και στην νέα γενιά. Το φαγητό δεν είναι απλώς η κάλυψη μιας βασικής ανάγκης. Γίνεται  πηγή απόλαυσης. Γνωρίζαμε ότι απόλαυση φέρνουν η ανθρώπινη σχέση, η παρέα, η χαρά. Τώρα πλέον αισθανόμαστε ότι ο πολιτισμός μας έχει μεταφέρει το κέντρο βάρους από τον άνθρωπο, το υποκείμενο, στην ύλη, το αντικείμενο.(Συνέχεια...)