12/1/2019, Ποιός λύκος νικάει;


Ένα βράδυ ένας γέρος ινδιάνος μίλησε στον εγγονό του για την μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων. Είπε «Γιέ μου, η μάχη γίνεται μεταξύ δύο λύκων που υπάρχουν μέσα σε όλους μας... Ο ένας είναι το κακό. Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η κατωτερότητα, η αλαζονεία, η ενοχή, η προσβολή, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία και το εγώ. Ο άλλος είναι το καλό. Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, (Συνέχεια...)10/1/2019, Ἡ παιδική ἡλικία τοῦ Γρηγόριου Νύσσης, 
του Ηλία Βουλγαράκη


Τήν ἀταξία αὐτή τοῦ ἁγ. Γρηγορίου μᾶς τή διηγεῖται ὁ ἴδιος. Καί τή διηγεῖται σέ ὁμιλία του μέ ἀφορμή τή μνήμη τῶν Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ὄχι μόνο ἐπειδή ἡ παιδική του ἀταξία συνδέεται μέ τήν ἐπέτειο αὐτή, ἀλλά καί μέ τόν σκοπό νά τιμήσει τούς Μάρτυρες καί νά οἰκοδομήσει τό πολυάριθμο ἀκροατήριό του.Ἡ ἀταξία του συνδέεται ἄμεσα μέ τή μητέρα του Ἐμμέλια. Τό μικρό ἱστορικό ἔχει ὡς ἑξῆς: ἡ μητέρα τοῦ Γρηγορίου προερχόταν ἀπό οἰκογένεια πού συνδύαζε τήν εὐσέβεια, τήν κοινωνική προβολή καί τή μεγάλη κτηματική περιουσία, ἕνα μέρος τῆς ὁποίας βρισκόταν στήν Ἀρμενία. (Συνέχεια...)8/1/2019, Αυτό σημαίνει αγάπη!


Για αρκετά χρόνια πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρχε ένα υπέροχο παντρεμένο ζευγάρι. Αγαπούσαν ο ένας τον άλλο πολύ. Ο σύζυγος προσπάθησε σε κάθε περίπτωση να εκφράσει την αγάπη του στη σύζυγό του. Και ήταν όμορφη, ευαίσθητη και είχε μια εύθραυστη υγεία. Αλλά τότε άρχισε ο πόλεμος και ο σύζυγος έπρεπε να πάει στο πόλεμο.  Εκεί έπρεπε να περάσει πολλές δοκιμασίες, αλλά κάθε φορά επέζησε με θαυματουργό τρόπο. Και κάθε μέρα προσευχόταν στον Θεό για να τον βοηθήσει να επιβιώσει, να επιστρέψει στην πατρίδα του στη γυναίκα του, την οποία αγαπούσε τόσο πολύ. Η ιδέα ότι θα την αγκαλιάσει πάλι ζεστανε  την ψυχή του και τον βοήθησε να υπομείνει πείνα, κρύο και πληγές.(Συνέχεια...)2/1/2019, O πολυαγαπημένος Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ,
του Φώτη Κόντογλου

Αποτέλεσμα εικόνας για Σεραφείμ Σαρώφ
Κάποιος καλὸς φίλος μου μοῦ χάρισε ἕνα μικρὸ εἰκονισματάκι σὲ σμάλτο ρούσικο, ἕνα ἐγκόλπιο, ποὺ παριστάνει τὸν ἅγιο Σεραφεὶμ τοῦ Σάρωφ. Ἀπὸ τὸ πίσω μέρος εἶναι καπλαντισμένο μὲ βελοῦδο, καὶ φαίνεται πὼς τὸ φοροῦσε κατάσαρκα στὸ λαιμό του κανένας ἅγιος ἄνθρωπος τῆς τσαρικῆς Ρωσίας.
Μὲ πολλὴ συγκίνηση δέχθηκα αὐτὸ τὸ δῶρο, γιατὶ αὐτὸς ὁ ἅγιος εἶναι πολὺ ἀγαπητὸς σὲ μένα, ὅπως εἶναι συμπαθέστατος καὶ σὲ ὅσους τὸν ξέρουνε. Κρέμασα λοιπὸν αὐτὸ τὸ εἰκονισματάκι στὸ εἰκονοστάσι μας, ἀνάμεσα στοὺς ἄλλους ἁγίους, ποὺ τοὺς παρακαλοῦμε στὶς περιστάσεις τῆς ζωῆς μας, καὶ ποὺ ἀνάμεσά τους ξεχωρίζουνε ὁ ἅγιος Νικόλαος κι᾿ ὁ ἅγιος Γιάννης ὁ Πρόδρομος, (Συνέχεια...)
31/12/2018, Γούτου Γουπατού,
του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Αποτέλεσμα εικόνας για γούτου γουπατού
Τον επετροβολούσαν οι μάγκες της αγοράς, τον εχλεύαζον τα κορίτσια της γειτονιάς, τον εφοβούντο τα νήπια και τα βρέφη. Τον έλεγαν κοινώς «ο Ταπόης» ή ο Μανόλης το «Ταπόι».
    — Ο Ταπόης! Να, ο Ταπόης έρχεται...
    Φόβος και τρόμος εκολλούσε τα άκακα βρέφη εις το άκουσμα του ονόματος τούτου. Η νεολαία του χωρίου, οι θαμώνες των μαγαζιών και των καφενείων, δεν έπαυαν ποτέ να τον  πειράζουν. (Συνέχεια...)