14/3/2019, Τί είναι η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, 
του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου


Η Εκκλησία μας καθόρισε όλες τις Τετάρτες και Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να τελείται μία άλλη Λειτουργία, η Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.
Κατά τη Λειτουργία αυτή δεν τελείται Θυσία, δε γίνεται δηλαδή μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού.
 Τα Τίμια Δώρα, ο Άρτος και ο Οίνος είναι έτοιμα, έχουν προαγιασθή (γι’ αυτό και λέγεται Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων) κατά την προηγηθείσα θεία Λειτουργία της Κυριακής, είναι πλέον Σώμα και Αίμα Χριστού, και απλώς προσφέρονται προς μετάληψη στους πιστούς.
Ο Ιερέας καθ’ εκάστη Κυριακή κόπτει από το πρόσφορο τον λεγόμενο «Αμνόν», δηλαδή το τετράγωνο εκείνο τεμάχιο της σφραγίδας που γράφει ΙΣ-ΧΣ ΝΙ-ΚΑ, και το τοποθετεί επάνω στο ιερό Δισκάριο(Συνέχεια...)


6/3/2019, Ο πρώτος καρνάβαλος είναι ο διάβολος, 
Γέροντα Εφραίμ Σκητιώτου




Ο πρώτος καρνάβαλος είναι ο διάβολος, διότι μπορεί να μετασχηματιστεί και να πάρει μορφή κάποιου ζώου π.χ. σαύρα, φίδι, να πάρει μορφή Αγγέλου φωτός, μέχρι και την μορφή του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων μπορεί να πάρει, προκειμένου να μας εξαπατήσει!
Γι' αυτό δεν επιτρέπεται να ντυνόμαστε καρναβάλια και να συμμετέχουμε σε αυτά(Συνέχεια...)








2/3/2019, H υπομονή χαριτώνει τον άνθρωπο,
του Αγίου Παϊσίου


Γέροντα, πώς μπορείς να αντιμετωπίσης τον άλλον, όταν είναι νευριασμένος;
- Με την υπομονή!
Και αν δεν έχης;
- Να πας να αγοράσης! Πουλάνε στα σούπερ-μάρκετ! Κοίταξε, όταν ο άλλος είναι μπουρινιασμένος, ό,τι και να του πης, δεν γίνεται τίποτε. Καλύτερα εκείνη την στιγμή να σιωπήσης και να λες την ευχή. Με την ευχή θα καλμάρη ο άλλος, θα ηρεμήση και θα μπορέσης μετά να συνεννοηθής μαζί του. Βλέπεις, και οι ψαράδες δεν πάνε να ψαρέψουν, αν δεν έχη μπουνάτσα. Κάνουν υπομονή, ώσπου να καλωσυνέψη ο καιρός.
Πού οφείλεται, Γέροντα, η ανυπομονησία των ανθρώπων; (Συνέχεια...)


28/2/2019, Η Πόλη,
του Χρήστου Γιαννάκη



Η Αθήνα είναι καμίνι
που φέρνει τον θάνατο.
Παναγία μου, μην ξεχνάς
την πόλη Σου.
Χριστέ μου, ελευθέρωσε μας....
Η Πόλη βαρυγκωμά γιατί
δεν της αξίζει η καταστροφή.
Και η Αθήνα ξέχασε την Παναγία.
Παναγία μου, ζούμε ή πεθάναμε; (Συνέχεια...)




19/2/2019, Η Πολιούχος των Αθηνών -  Η Αγία Φιλοθέη,
του Φώτη Κόντογλου


Ἡ ἁγία Φιλοθέη γεννήθηκε στὴν Ἀθήνα ἀπὸ γονιοὺς ἄρχοντες, μοναχοπαίδι τοῦ Ἀγγέλου Μπενιζέλου καὶ τῆς Συρίγας. Φιλοθέη ὀνομάσθηκε ὅταν ἔγινε καλογρηά, ἀλλὰ τὸ πρῶτο ὄνομά της ἦταν Ρεβούλα. H μητέρα της ἤτανε στείρα καὶ παρακαλοῦσε τὸ Θεὸ νὰ τῆς δώσει τέκνο, καὶ μία νύχτα εἶδε πὼς βγῆκε ἀπὸ τὸ εἰκόνισμα τῆς Παναγίας ἕνα φῶς δυνατὸ καὶ πὼς μπῆκε στὴν κοιλιά της. Κι ἀληθινά, τὸ φῶς ἐκεῖνο ἤτανε ἡ ἁγιασμένη ψυχὴ τῆς κόρης ποὺ γέννησε σ’ ἐννιὰ μῆνες. Ἀπὸ μικρὴ φανέρωνε μὲ τὰ φερσίματα καὶ μὲ τὰ αἰσθήματά της ποιά θὰ γινότανε ὑστερώτερα, στολισμένη μὲ κάθε λογῆς ἀρετή. Στὴν εὐσέβεια εἶχε γιὰ ὁδηγό της τὴν ἴδια τὴ μητέρα της ποὺ ἤτανε εὐλαβέστατη. (Συνέχεια...)