13/4/2020, Συνοδικός Παραμυθητικός Λόγος για την Μεγάλη Εβδομάδα & το Άγιον Πάσχα


...Ὡς ποιμένες καί πνευματικοί πατέρες σας, αἰσθανόμαστε τήν θλίψη σας γιά τήν μή συμμετοχή σας στήν λατρευτική ζωή τῆς Ἐκκλησίας μας καί ἀφουγκραζόμαστε τόν πόνο σας γιά τήν στέρηση τῆς Θείας Κοινωνίας. Σέ αὐτή τήν θλίψη καί σέ αὐτόν τόν πόνο, πού πολλές φορές μπορεῖ νά ὁδηγήσει στήν ἀπελπισία καί στήν ἀπιστία, παρακαλοῦμε νά ἀντιτάξουμε τήν δοξολογία τοῦ ὀνόματος τοῦ Θεοῦ. Ἄς θυμηθοῦμε καί ἄς προσευχηθοῦμε μέ τούς λόγους τοῦ πολύπαθου Δικαίου Ἰώβ: «ὁ Κύριος ἔδωκεν, ὁ Κύριος ἀφείλετο· ὡς τῷ Κυρίῳ ἔδοξεν, οὕτω καὶ ἐγένετο· εἴη τὸ ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον εἰς τοὺς αἰῶνας» («Ὁ Κύριος μᾶς τά ἔδωσε ὁ Κύριος μᾶς τά στέρησε. Ὅπως θέλησε ὁ Κύριος, αὐτό καί ἔγινε. Ἄς εἶναι τό ὄνομα τοῦ Κυρίου εὐλογημένο στούς αἰῶνες»). (Ἰώβ 1,21).  (Συνέχεια...)


13/4/2020, Μεγάλη Δευτέρα

Μεγάλη Δευτέρα - ΒικιπαίδειαΠρωί: Ακολουθία των ωρών, εσπερινός και προηγιασμένη Θεία Λειτουργία
     Στην ακολουθία του Εσπερινού ψάλλονται τα τροπάρια των αίνων της Μεγάλης Δευτέρας. Ακολουθεί η θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων.
Πώς προέκυψε η θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων;
     Η θεία Λειτουργία είναι γιορτή, έχει πανηγυρικό, χαρούμενο, αναστάσιμο χαρακτήρα. Γι’ αυτό και δεν τελείται την Μεγάλη Τεσσαρακοστή που έχει κατανυκτικό χαρακτήρα. Οι παλαιοί όμως Χριστιανοί, ένιωθαν την ανάγκη της συνεχούς και καθημερινής εἰ δυνατόν θείας κοινωνίας. Έτσι καθιερώθηκε η Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, για να μπορούν οι Χριστιανοί να κοινωνούν συχνότερα. (Συνέχεια...)

12/4/2020,Κυριακή των Βαϊων

Κυριακή των Βαΐων
Η μέρα του πάθους πλησιάζει. Η εκκλησία μας γιορτάζει τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Πολύς κόσμος, έχοντας ακούσει για το εκπληκτικό θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου, έρχονται να τον προϋπαντήσουν με κλαδιά από φοίνικες, και επευφημώντας Τον με τα λόγια: «Ὡσαννά τῷ Υἱῷ Δαβίδ. Εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου». Το γεγονός αυτό είχε προφητεύσει ο προφήτης Ζαχαρίας 600 χρόνια πριν. Αν και οι περισσότεροι τον υποδέχονται ως κοσμικό βασιλιά, ως εθνικό απελευθερωτή, ο Χριστός εισέρχεται στην αγία Πόλη για να αναμετρηθεί με τους εχθρούς Του, να νικήσει με το εκούσιο πάθος Του τον διάβολο και να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τον έσχατο εχθρό, τον θάνατο. (Συνέχεια...)


10/4/2020, Το προοίμιο Σάββατο του Λαζάρου

Πρωί: Θεία Λειτουργία

ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΖΑΡΟΥ | Ελληνική Ακτοπλοϊα
     Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζουμε την Ανάσταση του φίλου του Χριστού, Λαζάρου. Η γιορτή αυτή είναι μπορούμε να πούμε το προοίμιο, η εισαγωγή της Μεγάλης Εβδομάδος. Είναι μια προτύπωση του τελικού θριάμβου κατά του θανάτου που θα καταγάγει ο Χριστός σε οκτώ ημέρες. (Συνέχεια...)



4/4/2020,Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 1.4.2020, ως προς το ζήτημα του νέου κορωνοϊού Covid-19

ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | BriefingNews
Γνωρίζομεν ὑμῖν ὅτι ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, κατά τήν Συνεδρίαν Αὐτῆς τῆς 1ης μηνός Ἀπριλίου ἐ.ἔ., συνεζήτησε ἐκτενῶς ἐπί τοῦ θέματος τῆς παρατάσεως ἰσχύος τῆς Κοινῆς Ἀποφάσεως τῶν Ὑπουργῶν Παιδείας καί Θρησκευμάτων καί Ὑγείας ἕως καί τῆς 11ης Ἀπριλίου 2020 (ΦΕΚ Β΄ 1082/29.3.2020), μέ τήν προοπτικήν περαιτέρω τροποποιήσεων αὐτῆς, καί ἀπεφάσισε τά κάτωθι:
1) Κατανοεῖ ἀπολύτως τήν ἀγωνίαν τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας κατά τήν ἰδιαιτέρως δυσχερῆ ταύτην περίοδον καί ἐκτιμᾶ τόν διακριτικόν καί ἐπιτυχῆ τρόπον μέ τόν ὁποῖον διαχειρίζεται τήν ἐπελθοῦσαν κρίσιν, ἐπί τῷ σκοπῷ τῆς προστασίας τῆς δημοσίας ὑγείας. (Συνέχεια...)


4/4/2020, Ο Μανώλης Γλέζος για την Εκκλησία και την Αντίσταση

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τo 2006 στο δημοσιογράφο του Ρ/Σ της Εκκλησίας κ. Κωνσταντίνο Μπλάθρα «Επί προσωπικού» ο γνωστός αγωνιστής μίλησε για όσα έζησε εκείνη την εποχή και για το ποια ήταν η προσφορά της Εκκλησίας.

Τόνισε χαρακτηριστικά:
«Tην πρώτη μέρα που κατακτήθηκε η Aθήνα -κατάκτηση ενός κράτους θεωρείται η κατάκτηση της πρωτεύουσάς του- είχε, λοιπόν, σχηματιστεί τότε μία επιτροπή από την στρατηγό Kαβράκο, που μαζί με τον Δήμαρχο Aθηναίων και τον δήμαρχο Πειραιώς, στους Aμπελοκήπους πήγαν να υποδεχθούν τα γερμανικά στρατεύματα. O Kαβράκος κάλεσε τον Aρχιεπίσκοπο Aθηνών και πάσης Eλλάδος, τον Xρύσανθο να παραστεί στην παράδοση. Aρνήθηκε. (Συνέχεια...)



3/4/2020, "Όλοι παρέμεναν κουφοί στην φωνή του Θεού",
του π. Θεοδοσίου Μαρτζούχου

Holy Eucharist Icon
Η Θεία Ευχαριστία "μεταφέρει"μικρόβια;
Κάθε ναός είναι ένας αποστειρωμένος κλωβός;;

Γι’ αυτό σου λέω
Μην κοιμάσαι είναι επικίνδυνο.
Μην ξυπνάς, θα μετανοιώσεις.
Τ. Λιβαδίτης

Κάθε Κυριακή οι χριστιανοί μαζεύονται εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια και επιτελούν ανάμνηση του θανάτου και της Αναστάσεως του Χριστού με τρόπο που τους έδειξε και τους είπε Εκείνος.(Συνέχεια...)


1/4/2020, Η άλλη Επανάσταση του '21: Ο Καποδίστριας & η Πανώλη του 1828,
του Γιώργου Καραμπελιά


Αν η σημερινή ελληνική κοινωνία μοιάζει να έχει μείνει κυριολεκτικώς αποσβολωμένη και άφωνη μπροστά σε μία κρίση  που ξεπερνάει την ίδια τη δυνατότητά της να τη συλλάβει, εν τούτοις οι πρόγονοί μας στο παρελθόν έζησαν στενά δεμένοι με την επιδημία, την καραντίνα και τον θάνατο. Έτσι, σε όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα, μόνο για δώδεκα χρόνια δεν αναφέρονται θάνατοι από κάποια επιδημία στον ελληνικό κόσμο. Η πανώλης (πανούκλα, θανατικό ή λοιμός) ήταν συχνότερη και φονικότερη, συνοδευόμενη όμως από τον τύφο, την ευλογιά, τη χολέρα, τη λέπρα. (Συνέχεια...)

28/3/2020, Προφητείες, συνωμοσιολογίες και οι άγιοι του Θεού...
π. Λίβυος

Μια από τις μεγαλύτερες δωρεές του Αγίου Πνεύματος στον άνθρωπο είναι η διάκριση. Να μπορεί δηλαδή να διακρίνει καταστάσεις και αναλόγως να αποφασίζει και να ενεργεί. Αυτή όμως η μεγάλη αρετή φαίνεται ότι είναι άγνωστη σε ένα μεγάλο ποσοστό των θρησκευομένων. 
Το λέω αυτό διότι αυτές τις ημέρες μέσα στα πολλά απίθανα μηνύματα που έχω δεχθεί (συνωμοσιολογικά, «προφητολογικά», καταστροφικά, παρανοϊκά), και ό, τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, φάνηκε στο inbox μου και ένα ερώτημα που ζητάει να απαντήσω περί του τι λένε οι «Γεροντάδες», για το θέμα το Κορωναϊου. (Συνέχεια...)