26/11/2020, Ένας πρώην προτεστάντης μιλάει για την Παναγία

                                 Ένας πρώην προτεστάντης μιλάει για την Παναγία


 Τί είναι αυτό που διδάσκει η Καινή διαθήκη σχετικά με την Παρθένο Μαρία; Μπορούμε να βρούμε τουλάχιστον τέσσερις κρίσιμες απαντήσεις.

 Η Παναγία είναι η σημαντικότερη γυναίκα που έζησε ποτέ. 

Ενώ ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είχε πει ότι δεν υπήρξε μεγαλύτερος άνδρας που περπάτησε πάνω στη γη από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ο αρχάγγελος Γαβριήλ και η ευλογημένη Ελισάβετ είχαν ομολογήσει στην Παναγία, «ευλογημένη συ εν γυναιξί» (Λουκ. 1;28,42)

Είναι η πιο ευλογημένη από τις γυναίκες για διάφορους λόγους με μεγαλύτερο το ότι συνέλαβε, έφερε, γέννησε και ανέθρεψε τον ίδιο τον Σωτήρα των ψυχών μας. Αυτός που σήμερα κάθεται στον ουράνιο θρόνο του Δαβιδ ως βασιλιάς στη δεξιά πλευρά του Θεού Πατρός, εισήλθε στο ανθρώπινο γένος και έγινε ο Σωτήρας μας μέσω της μήτρας της. Επιλέχτηκε από τον Πατέρα για να κυοφορήσει τον μονογενή Υιό Του.

Σ’ αυτόν τον ρόλο, η Παναγία υπήρξε το πρώτο πρόσωπο σε όλη την ιστορία του ανθρωπίνου γένους που έλαβε και δέχθηκε τον Χριστό ως Σωτήρα της. Εσείς και εγώ καλούμαστε να ενθρονίσουμε τον Κύριο στην καρδιά και στην ζωή μας – για να ακολουθήσουμε με αυτόν τον τρόπο το παράδειγμα της Παναγίας. Από πολύ νωρίς, η χριστιανική ιστορία άρχισε να την αποκαλεί «η πρώτη λυτρωθείσα».

Θυμάμαι όταν, πριν από μερικά χρόνια είχα μπει σε μια εκκλησία στα περίχωρα του Σικάγου και είδα μια εικόνα της Παναγίας απέναντι μου, με τα χέρια ανοιχτά, στο κέντρο της αψίδας πίσω ακριβώς από την Αγία Τράπεζα. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να αναρωτηθώ γιατί δεν εικονιζόταν μόνο ο Χριστός σε εκείνη την συγκεκριμένη θέση στην εκκλησία, αν και εικονιζόταν σε ένα μεγάλο κύκλο στο σημείο της καρδιάς της.

Όταν ρώτησα γιατί παρουσιαζόταν με ένα τόσο διακεκριμένο τρόπο, ο θεολόγος που ήταν μαζί μου, μου εξήγησε: «Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες ευαγγελικές εικόνες σε ολόκληρη την Εκκλησία. Αυτό που βλέπεις είναι ο Χριστός που ζει ως Κύριος στη ζωή της Παναγίας, και τα απλωμένα χέρια της είναι μια πρόσκληση προς εσένα και εμένα να Του επιτρέψουμε να εισέλθει στη ζωή μας όπως κάνει και στη δική της». Η δύναμη εκείνης της εικόνας παραμένει στο μυαλό μου μέχρι σήμερα. Επειδή η Παναγία έδωσε το παράδειγμα σε όλους μας να παραδώσουμε πλήρως τη ζωή μας στον Ιησού Χριστό...

 

Τιμούμε την Παναγία και την αποκαλούμε ευλογημένη

Τώρα αντιμετωπίζουμε τη σκληρότερη δοκιμασία απ’ όλες. Η Παναγία, όχι μόνο είναι η πλέον ευλογημένη από τις γυναίκες, το πρότυπο μας στη χριστιανική ζωή και Θεοτόκος, αλλά καλούμεθα επίσης να την τιμούμε και να την ευλογούμε. Πως το ξέρουμε αυτό; Μας το λέει η Αγία Γραφή.

Κατά την διάρκεια της τρίμηνης παραμονής της στο σπίτι της Ελισάβετ, η Παναγία προσέφερε μια από τις ωραιότερες δοξολογικές προσευχές στον Κύριο απ’ όλες όσες βρίσκονται στην Αγία Γραφή. Αρχίζει με το, «μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον», γι αυτό και είναι γνωστή ως Μεγαλυνάριο (Magnificat).

Σ’ αυτή την προσευχή, με την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος, η Παναγία προφήτευσε: «ιδού γαρ από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί» (Λουκ. 1:48). Και ουσιαστικά, όλες οι γενεές στην ιστορία της Εκκλησίας το έχουν κάνει. Μόνον οι γενεές των τελευταίων αιώνων διστάζουν. Η δική μας γενιά των Αμερικανών χριστιανών έχει πάρα πολλούς που αρνούνται να την ευλογήσουν, και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους μας.

Από την αρχή της καταγεγραμμένης χριστιανικής λατρείας, οι ορθόδοξοι φρόντιζαν ιδιαίτερα να τιμούν την Παναγία στη Λειτουργία. Υπάρχει ένας αρχαίος ύμνος που αρχίζει: «Άξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε τη Θεοτόκον….». Αποκαλείται επίσης σ’ αυτόν τον ύμνο «αειμακάριστος και παναμώμητος». Η βιβλική εντολή να τιμούμε την Παναγία εφαρμόζεται εδώ και τηρείται στα σοβαρά.

 

Δεν λατρεύουμε φυσικά την Παναγία, επειδή λατρεία αποδίδεται μόνο στην Αγία Τριάδα: στον Πατέρα, στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα. Πρέπει όμως να τιμάται και να προσκυνείται. Και επειδή ο Χριστός είναι ο πρεσβύτερος αδελφός μας, ο πρωτότοκος πολλών αδελφών, τιμάμε την Παρθένο Μαρία επίσης ως μητέρα μας, κι ως Κυρία μας. Όπως ακριβώς η Εύα, ήταν η μητέρα του παλαιού αδαμιαίου γένους, έτσι η Παναγία είναι η αληθινή Μητέρα του νέου γένους, του σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας.

Επειδή αρνούμαστε να τιμήσουμε την Παναγία, εν μέρει ίσως, η γενιά φαίνεται πως δυσκολεύεται να τιμήσει τους πάντες, Παραδείγματος χάριν, την επόμενη φορά που θα παρουσιαστεί στην τηλεόραση μια συνάντηση για τις προεδρικές εκλογές, παρατηρείστε καλά πως συμπεριφέρονται μερικοί δημοσιογράφοι! Όχι μόνο δεν προσπαθούν να δώσουν απλά την είδηση, αλλά πολλοί από αυτούς βρίσκονται εκεί για να εκφοβίσουν και να εξευτελίσουν σκοπίμως τους συνομιλητές.

Ενώ ο Λόγος του Θεού μας συμβουλεύει να τιμάμε τον βασιλιά (Α' Πετρου 2:17) και να αποδίδουμε τιμή ο ένας στον άλλο (Ρωμ. 12:10), η γενιά μας φαίνεται να ευχαριστιέται με το να προκαλεί και να ταπεινώνει άλλους ανθρώπους., ειδικά αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία. Εμείς που είμαστε οι Χριστιανοί της Βίβλου όχι μόνο πρέπει να αποδίδουμε τιμή σε όσους οφείλεται η τιμή (βλ. Ρωμ 13:7), καλούμαστε επίσης από τον Θεό να ευλογούμε με συγκεκριμένους όρους την Μητέρα του Θεού μας. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτό το σημείο στην Αγία Γραφή.

 

Η Παλαιά Διαθήκη και η Παρθένος

Γνωρίζουμε ότι η Παλαιά Διαθήκη είναι κάτι περισσότερο από μια απλώς θεόπνευστη αφήγηση της ιστορίας της ανθρωπότητας, και ειδικότερα του Ισραήλ. Στις σελίδες βρίσκεται επίσης η αναφορά των προφητών στον ερχομό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού - αποτελεί κεντρικό σημείο του μηνύματος της. Υπάρχει ο Τύπος του παντού. Ο Αδάμ υπήρξε ο τύπος του Χριστού ως κεφαλή του ανθρωπίνου γένους. Ο Μωυσής ήταν ένας τύπος του Χριστού, επειδή οδήγησε τον λαό του από την δουλεία στην γη της επαγγελίας. Ο Δαβίδ έδωσε τον τύπο του στον Χριστό ως βασιλιά του Ισραήλ.

Συχνά, ωστόσο, παραβλέπεται το γεγονός ότι στις προφητικές σελίδες της Παλαιάς Διαθήκης παρουσιάζεται επίσης και η Παρθένος Μαρία. Οι περισσότεροι Χριστιανοί γνωρίζουν ότι ο προφήτης Ησαΐας προέβλεψε την προφητική έλευση του Χριστού όταν γράφει: " Δια τούτο δώσει Κύριος αυτός υμίν σημείον, ιδού η παρθένος εν γαστρί έξει, και τέξεται υιόν, και καλέσεις το όνομα αυτού Εμμανουήλ" (Ησαϊας 7:14). Αλλά υπάρχουν αναρίθμητα άλλα χωρία που μιλούν επίσης για την Παναγία....

 

Αλλάζοντας την γνώμη μας για την Παναγία

Πολλοί χριστιανοί είναι κατάφωρα πληροφορημένοι τα τελευταία 150 χρόνια, σχετικά με την άποψη της ιστορικής Εκκλησίας για την Παναγία. Έχουν ξεχάσει ότι "εύρε χάριν παρά του Πατρός" και είναι το πρότυπο - όντως, η πρωτοστάτης- όλης της ανθρωπότητας. Ήταν η μόνη που έδωσε τη σάρκα της στον Υιό του Θεού, και ευλογείται κατά μοναδικό τρόπο απ' όλες τις γενεές (Λουκ. 1:48).

Αυτό που κάνουμε για την  Παναγία συνδέεται άμεσα μ' αυτό που κάνουμε για την Εκκλησία. Η κοινότητα των χριστιανών καλείται να ενεργεία από κοινού. Οι ενέργειες μας που σχετίζονται με την Παναγία δεν είναι απλώς προσωπικές ή ιδιωτικές. Έχουν να κάνουν με το σύνολο της Εκκλησίας.

Που, σε ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη, έχει διατηρηθεί η πληρότητα της αλήθειας σχετικά με την Παναγία; Οι περισσότεροι Προτεστάντες - φιλελεύθεροι & συντηρητικοί- γνωρίζουν ότι η Παναγία παραμένει περιφρονημένη στους κύκλους τους. Η απάντηση για όσους Προτεστάντες παίρνουν στα σοβαρά τις βιβλικές και ιστορικές μαρτυρίες δεν βρίσκεται ούτε στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με τις αμφισβητήσιμες πρόσφατες δογματικές προσθήκες της όσον αφορά την Παναγία.

Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει διατηρήσει τη βιβλική πίστη όσον αφορά την Παναγία. Έχει φθάσει η ώρα για όλους εμάς που αγαπούμε τον Χριστό και παίρνουμε στα σοβαρά την Αγία Γραφή, να αποδώσουμε στην Παναγία με την καρδιά και το μυαλό μας τα πρέποντα οφειλόμενα στη σωστή Εκκλησία. Το κάνουμε αυτό επειδή ο Θεός έχει τελέσει μεγάλα έργα μέσω αυτής (Λουκ. 1:49).

Ως χριστιανοί δεν ζούμε με τα συναισθήματα, ζούμε με την πίστη. Ας αποτινάξουμε για πάντα αυτούς τους φόβους, που ο διάβολος έχει ενσταλάξει στις καρδιές μας για να μας καταστήσει ανίκανους να τιμούμε αυτή την τέλεια γυναίκα που γέννησε τον Σωτήρα μας. Ευλογήστε την λοιπόν στο μέσον του λαού του Θεού. Ακολουθήστε το παράδειγμα της, δοξολογώντας τον Χριστό. Ομολογήστε την ως Μητέρα του Θεού. Επιστρέψτε στην Εκκλησία που έχει κρατήσει άθικτη την αγία πίστη μας. Και ίσως με τη σειρά μας βοηθήσουμε να επιστρέψει η γενιά μας στην τιμή και στην ευλογία της Παναγίας, που ο ίδιος ο Θεός έχει ζητήσει από μας

 

 

Πηγή: π. Πήτερ Γκίλκουιστ, "Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας...", Ακρίτας