24/9/2021, Βλέπετε; Δεν με αγαπάει πιά..., του Δρ Ross Campbell

 Βλέπετε; Δεν με αγαπάει πια...

"Βλέπετε; Δεν με αγαπάει πια. Το μόνο που κάνει είναι να με κριτικάρει", παραπονέθηκε η νεαρή Υβόννη. Εκείνη και ο άνδρας της ήρθαν να με δουν σε μια "τελευταία προσπάθεια" να σώσουν τον γάμο τους. Και η Υβόννη συνέχισε, "δεν υπάρχει τίποτε καλό που μπορείς να πεις για μένα, Τζών;". Προς μεγάλη μου έκπληξη, ο Τζών δεν μπορούσε να βρει τίποτε θετικό να πει για τη γυναίκα του. Η Υβόννη ήταν ωραία, έξυπνη, πολύπλευρη και ταλαντούχα, αλλά το μόνο που μπορούσε να δει ο Τζών ήταν μειονεκτήματα. Ήταν παντρεμένοι έξι χρόνια. Γιατί αυτή η φανερή ασυνέπεια;

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε, όταν σκεφτούμε τον εκπληκτικό αριθμό διαζυγίων, ότι στην πραγματικότητα όλοι οι γάμοι ξεκίνησαν με μεγάλες ελπίδες, προοπτικές, αγάπη και θαυμάσια συναισθήματα μεταξύ των νεοπαντρεμένων. Αρχικά όλα φαίνονται θαυμάσια και ο κόσμος είναι τέλειος. Και ο γάμος της Υβόννης και του Τζών ξεκίνησε με τον  ίδιο τρόπο. τί εκπληκτική αλλαγή! Πώς ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο;.....

Και αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. Πριν από δυο μήνες ο Τζών έβλεπε την Υβόννη σαν παράδειγμα τελειότητα. Τώρα, δεν μπορεί σχεδόν να υποφέρει την παρουσία της. Η Υβόννη έχει ουσιαστικά μείνει η ίδια. Η εντύπωση του Τζων γι ' αυτήν έχει σχεδόν τελείως αναποδογυρίσει.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το συνηθισμένο αυτό πρόβλημα που κατατρώει την κοινωνική μας δομή και απειλεί την δύναμη της εθνικής μας υποστάσεως; η απάντηση είναι εύκολη, όπως συνήθως, αλλά δύσκολη στην εφαρμογή της. Πρώτα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Είναι εκπληκτικό. Το ακούμε κάθε ημέρα, αλλά δεν το πιστεύουμε. Με το παιγνίδι αυτό της συμπιέσεως των συναισθημάτων μας, αποδεικνύουμε ότι απαιτούμε τελειότητα από τα αγαπητά μας πρόσωπα.

Δεύτερον, πρέπει συνεχώς να έχουμε συνείδηση των προτερημάτων και των ελαττωμάτων του συντρόφου μας. Πρέπει να αντιληφθούμε και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα πρέπει να είμαι ευγνώμων για τη γυναίκα μου και πράγματα τα οποία θα ήθελα απλώς να είναι αλλιώς-, δηλαδή ότι είναι όπως οι άλλες γυναίκες. Χρειάστηκε πολύς καιρός να μάθω να φέρνω στη σκέψη μου τα προτερήματα της τις στιγμές που ήμουν απογοητευμένος απ' αυτή.

Τρίτον, πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε τις συζύγους μας όπως είναι, μαζί με τα ελαττώματα τους. Η πιθανότητα να βρούμε κάποιο καλύτερο πρόσωπο με το διαζύγιο ή να κάνουμε έναν πιο ευτυχισμένο γάμο, ή κάποια σπουδαία σχέση είναι ελάχιστη, ειδικά με την υπερβολική ενοχή και τα άλλα προβλήματα που φέρνουν κάτι τέτοιες λύσεις. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ο συγκεκριμένος σύντροφος μας είναι πραγματικά αναντικατάστατος.

Αγάπη άνευ όρων

"Η αγάπη είναι υπομονετική και δείχνει καλοσύνη, η αγάπη δεν ζηλεύει, ούτε υπερηφανεύεται, ούτε φέρνεται με υπεροψία και εγωισμό ή αγένεια. Δεν απαιτεί να γίνει το "δικό της". Δεν έχει ερεθιστικότητα, ούτε σκέπτεται το κακό. Δεν χαίρει με την αδικία, αλλά χαίρει όταν η αλήθεια νικά. Η αγάπη τα πάντα σκεπάζει, πάντοτε είναι πιστή, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει" (Α' Κορινθίους, 13:4  έως 7),

Ο ξεκάθαρος αυτός ορισμός αποτελεί το ουσιαστικό θεμέλιο όλων των σχέσεων της πραγματικής αγάπης. Το μυστικό αυτής της αγάπης μπορεί να ονομασθεί "αγάπη άνευ όρων", που δεν εξαρτάται από την συμπεριφορά του συντρόφου, την ηλικία του, το βάρος του, τα λάθη του κλπ. Η αγάπη αυτή  λέει απερίφραστα, "αγαπάω ό,τι και να συμβεί. Ό,τι και να κάνει, ό,τι εμφάνιση να έχει, ό,τι και να πει. την αγαπώ πάντα". Μάλιστα, η αγάπη άνευ όρων είναι ένα ιδεώδες και είναι αδύνατο να την επιτύχει κανείς στην πληρότητα της∙ αλλά όσο πιο κοντά έρχομαι σε αυτήν, τόσο η γυναίκα μου θα γίνεται τέλεια με την βοήθεια Εκείνου που μας αγαπά τόσο. Και όσο Εκείνος την αλλάζει σύμφωνα με την "καθομοίωση" Του, τόσο πιο ευχάριστη θα είναι σε μένα και τόσο περισσότερο θα είμαι εγώ ικανοποιημένος απ' αυτήν.

 

Πηγή: Dr. Ross Campbell, Πως ν'αγαπάτε πραγματικά το παιδί σας, Εκδόσεις Έλαφος