25/7/2022, Το ζήτημα είναι ν’ αφεθούμε μ’ εμπιστοσύνη στο θέλημα του Χριστού, π. Ανανίας Κουστένης

 Το ζήτημα είναι ν’ αφεθούμε μ’ εμπιστοσύνη στο θέλημα του Χριστού

Έχουμε τους Θεοπάτορας Ιωακείμ και Άννα. Στις 25 Ιουλίου είναι η κοίμησις της Αγίας Άννης, αλλά και κατά ένα παλαιό Συναξάριο, συνεορτάζονται και οι δυό. Γι’ αυτό και μερικά τροπάρια της Ακολουθίας αναφέρονται και στους δυό και στην κοίμηση τους. Οι Άγιοι Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα είναι ο παππούς και η γιαγιά του Ιησού Χριστού μας, κατά το ανθρώπινο. Κι έχουν μεγάλη παρρησία και μεγάλη χάρη.

  Ο Γέροντας Παΐσιος ο μακαριστός, και να ‘χουμε την ευχή του, έλεγε: «Όταν θέλω να ψάξω να ρω την Παναγία, δυσκολεύομαι. Είναι μεγάλη η δόξα της, μεγάλη η χάρη της, κι δεσπόζει και ανάσσει σε ουρανό και γη. Όταν, όμως, θέλω να βρω τους Δικαίους γονείς της, τους Θεοπάτορας Ιωακείμ και Άννα, τρέχω αμέσως. Και μ’ ακούνε. Και με προσέχουν. Είναι άμεσοι και προσιτοί.» Ας το ξέρομε αυτό. Κι ας κάνομε κι εμείς τη προσπάθεια προς τα ‘κει. Κι εκείνοι, εύκολα πια, επηρεάζουν τη γλυκύτατη θυγατέρα τους, την Παντάνασσα Παναγία μας. Και στο Άγιο Όρος την τιμούν ιδιαίτερα εκεί οι πατέρες την Αγία Άννα, αλλά και τον Άγιο Ιωακείμ.

  Σπουδαίο ζεύγος! Μεγάλοι Άγιοι! Κρυφοί και μυστικοί. Ας τους εκμεταλλευόμεθα. Ας τους χρησιμοποιούμε. Ας κάνομε ό,τι μπορούμε. Κι εκείνοι δεν μας αφήνουν. Κι όσοι είναι άτεκνοι και θέλουν παιδάκια, ας αφήνονται στους Αγίους, κι ό,τι είναι θέλημα Θεού ας γίνει. Και παιδιά να ‘χομε είναι σταυρό, και παιδιά να μην έχομε είναι σταυρός. Το ζήτημα είναι ν’ αφεθούμε μ’ εμπιστοσύνη στο θέλημα του Χριστού. Κι όταν αφεθούμε, αυτό είναι η μέγιστη ελευθερία. Γιατί, αν δεν αφεθούμε και δεν έχομε εμπιστοσύνη, τότε υποφέρομε οι καημένοι. Κι αυτό είναι η μέγιστη δουλειά και σκλαβιά.


Πηγή: π. Ανανίας Κουστένης, Θερινό Συναξάρι