7/10/2022, Το χαβαρόνι – ο σπερμολόγος -, του Γιώργου Μπάτζιου

 Το χαβαρόνι – ο σπερμολόγος -


ΤΟ "χαβαρόνι" είναι ένα από τα κορακοειδή πτηνά του ελλαδικού χώρου. Η επιστημονική ονομασία του είναι “Corvus frugilegus”, που εύστοχα αποδόθηκε στα Eλληνικά “κόραξ ο σπερμολόγος”, αξιοποιώντας το αρχαίο όνομα "σπερμολόγος" ενός πτηνού που ονομάστηκε έτσι επειδή με το σκληρό του ράμφος "ἀναλέγει" (μαζεύει) τους σπόρους από το έδαφος.

Αλλά καθώς η επιλογή καταλήγει και σε συγκέντρωση άχρηστων σπόρων μαζί με τους χρήσιμους, το όνομα του πτηνού πήρε μετωνυμικά και μια αρνητική μεταφορικά χροιά: «αυτός που συγκεντρώνει και διαδίδει ανεξέλεγκτες πληροφορίες και φήμες»

ΜΕ αυτή τη λέξη αναφέρθηκαν στον απόστολο Παύλο οι Επικούρειοι και Στωικοί φιλόσοφοι, ακούγοντάς τον να διαδίδει τις περίεργες δοξασίες του για τον «άγνωστο Θεό», όταν επισκέφθηκε την Αθήνα (Πράξ. 17,18).

📜 τί ἂν θέλοι ὁ σ π ε ρ μ ο λ ό γ ο ς οὗτος λέγειν;

(«τι θέλει να μας πει αυτός ο διαδοσίας;»)

Η πρόσκληση του Παύλου στον Άρειο Πάγο και η ομιλία του εκεί κατέληξε στον χλευασμό του από τους Αθηναίους σοφούς (με το άκρως ειρωνικό «ἀκουσόμεθά σου πάλιν περί τούτων», Πράξ. 17,32), ειδικά όταν αναφέρθηκε στην ανάσταση των νεκρών. Αυτή ήταν ίσως και η πιο τραυματική εμπειρία ολόκληρου του πολύπαθου αποστολικού του έργου (απόδειξη ότι ουδέποτε έκτοτε αναφέρθηκε στην περιοδεία του στην Αθήνα).

ΩΣΤΟΣΟ, η ομιλία του στον Άρειο Πάγο συγκίνησε κάποιες -ελάχιστες- ευαίσθητες ψυχές, από τις οποίες οι Πράξεις των Αποστόλων μνημονεύουν δύο: την Δάμαρι και τον Διονύσιο Αρεοπαγίτη, μετέπειτα επίσκοπο Αθηνών και πολιούχο της Αθήνας, που στις 3 Οκτωβρίου εορτάζεται η μνήμη του. Ίσως ο πιο εκλεκτός σπόρος του «σπερμολόγου»...

 

 

 

Πηγή: Γιώργος Μπάτζιος