15/11/2022, Η σπουδαιότερη μάχη της παγκόσμιας ιστορίας , του Σωτήρη Κύρμπα

 Η σπουδαιότερη μάχη της παγκόσμιας ιστορίας  


Η τέλεση του κλασικού Μαραθωνίου  στην Αθήνα  τιμά την μνήμη του Αθηναίου στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη που έτρεξε εκείνη την ημέρα (12 Σεπτεμβρίου 490 π.Χ. κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο) από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νέα με την λέξη “νενικήκαμεν” και αμέσως κατόπιν να καταρρεύσει και να πεθάνει.

Με την τέλεση όμως των αντίστοιχων “Μαραθωνίων” σε κάθε άκρη της υφηλίου (καθόλου τυχαίο πως φέρουν το ίδιο όνομα παντού) η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει την σπουδαιότητα της νίκης των Αθηναίων (και Πλαταιών) σε μια μάχη που καθόρισε αποφασιστικά την ιστορία της ανθρωπότητας.

Η νίκη στην μάχη του Μαραθώνα ήταν γεγονός εκπληκτικό! Επί της ουσίας μια ομάδα αποφασισμένων Ελλήνων ηγήθηκε της υπεράσπισης της πατρίδας, αντιστεκόμενη αποφασιστικά και πετυχαίνοντας μια περίλαμπρη όσο και ανέλπιστη νίκη επί του πεδίου.

Τα αριθμητικά στοιχεία των δυνάμεων που αντιπαρατάχθηκαν είναι ενδεικτικά:

Οι στρατηγοί Καλλίμαχος (που έπεσε κατά την μάχη) και Μιλτιάδης διέθεταν 9.000-10.000 Αθηναίους και 1.000 Πλαταιείς μαχητές.

Απέναντί τους οι Πέρσες υπό τους Δάτη και Αρταφέρνη παρέταξαν 100.000 πεζούς και 1.000 ιππείς (κατά τις σύγχρονες εκτιμήσεις) ενώ οι ιστορικές πηγές (Σιμωνίδης ο Κείος, Κορνήλιος Νέπως, Πλούταρχος και Παυσανίας) αναφέρουν 200.000-300.000 Πέρσες στρατιώτες και 10.000 άνδρες ιππικό.

Σε κάθε περίπτωση τα αριθμητικά δεδομένα ήταν τόσο αρνητικά που μόνο όταν είδαν το πεδίο της μάχης και τα χιλιάδες πτώματα των Περσών πείστηκαν οι άνδρες του εκστρατευτικού σώματος των Σπαρτιατών (που έφθασαν την επομένη) για το νικηφόρο αποτέλεσμα.

Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 192 Αθηναίοι και 11 Πλαταιείς, ενώ των Περσών 6.400 στο πεδίο της μάχης, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των νεκρών κατά την άτακτη υποχώρησή τους.

Η σημασία της νίκης στην Μάχη του Μαραθώνα είναι τεράστια: Εάν ηττούντο οι Αθηναίοι πιθανότατα ή βεβαιότατα δεν θα συνεχίζονταν δέκα χρόνια κατόπιν η αντίσταση των Ελλήνων στις Θερμοπύλες, την Σαλαμίνα, στις Πλαταιές και την Μύκαλη που ολοκλήρωσαν την οριστική ήττα των Περσών.

Είναι επιπλέον εξαιρετικά σημαντική διότι απέδειξε πως μια δημοκρατικά δομημένη κοινωνία (έστω υποδεέστερη κατά πολύ αριθμητικώς) είναι ικανή να συντρίψει τις ορδές του ανατολίτικου δεσποτισμού και της ολιγαρχίας.

Την σπουδαιότητά της εκτός των ιστορικών (John Stuart Mill, Edward Shepherd Creasy, Jim Lacey κ.ά.), έχει αναγνωρίσει και η Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. που στις 8 Δεκεμβρίου 2010 -κατά την 2.500η επέτειο της μάχης του Μαραθώνα- δήλωσε πως η μάχη αυτή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σήμερα, ο λιτότατος Τύμβος των Μαραθωνομάχων στην περιοχή της μάχης προκαλεί ρίγος συγκίνησης σε όσους τον έχουν επισκεφθεί.

Εκεί, στον τάφο των Αθηναίων, ο Σιμωνίδης ο Κείος είχε γράψει το επίγραμμα:

“Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι, χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν”

Ενώ δέκα χρόνια μετά θα έγραφε ο ίδιος για τους Σπαρτιάτες που έπεσαν στις Θερμοπύλες:

“Ὦ ξεῖν’, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ὅτι τῇδε κείμεθα τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι”.


Πηγή: Σωτήρης Κύρμπας, ardin-rixi.gr/