24/11/2022, Λόγοι για την Συκοφαντία

 Λόγοι για την Συκοφαντία


Κάποιος από τους συνεργάτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον πλησίασε κάποτε και άρχισε να κατηγορεί με πάθος κάποιο πρόσωπο. Ο Μέγας Αλέξανδρος έκλεισε με την παλάμη του το ένα αυτί και άκουγε με ψυχρότητα. Όταν έκπληκτος ο συκοφάντης ρώτησε τον Μέγα Αλέξανδρο, γιατί το έκανε αυτό, εκείνος του απάντησε: ”Σε άκουσα προσεκτικά, αλλά με το ένα αυτί. Με το άλλο, θα ακούσω αυτόν που κατηγορείς. Τότε θα καταλάβω ποιός από τους δύο έχει δίκαιο”.

Δεν είναι δυνατόν να μην ταράσσεται κάποιος, όταν συκοφαντείται και αβάσιμα κατακρίνεται. Είναι αδύνατον να μην υποφέρει, από την τόση αδικία. (Ιερός Χρυσόστομος)

Οι άνθρωποι της πλάνης και του ψεύδους συνηθίζουν να συκοφαντούν τους ανθρώπους της αλήθειας, αποδίδοντάς τους τα δικά τους ελαττώματα. (Ιερός Χρυσόστομος)

Ο αδικούμενος και ο συκοφαντούμενος στον κόσμο τούτο, είναι μεγαλομάρτυς και μάλιστα με αναίμακτο μαρτύριο και έχει στέφανο μεγαλομάρτυρα, όπως για παράδειγμα είναι ο Άγιος Νεκτάριος. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)

Ο αδύναμος προσεύχεται να μην τον συκοφαντήσουν, ενώ ο θαρραλέος προσεύχεται, να τον βοηθήσει ο Θεός, να μην συκοφαντήσει κανέναν, ούτε δια των λόγων, ούτε δια των έργων. (Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα)

Σας συκοφάντησαν άδικα; Υπομένετε καρτερικά. Θα θεωρηθεί αυτό επιτίμιο για εκείνα που πραγματικά φταίτε. Από την άποψη αυτή, η συκοφαντία είναι μία Πρόνοια του Θεού για εσάς. Πρέπει λοιπόν να έχετε ειρήνη με τους συκοφάντες σας, όσο και αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο… (Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)

Ο Κύριος δεν έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους για να τους σπιλώσει, αλλά για να τους καθαρίσει. Δεν σπίλωσε ποτέ κανένα, απεναντίας καθάρισε όλους όσοι επιθυμούν να καθαριστούν. Τι όνειδος αυτό για πολλούς από εμάς, οι οποίοι κοπιάζουμε να καθαριστούμε και διπλά κοπιάζουμε για να λερώσουμε άλλους! Στους ίδιους τους αδελφούς μας πετάμε λάσπη. Ακόμα και ο Χριστός δακρύζει, όταν βλέπει, πως εμείς λερώνουμε με τη λάσπη της συκοφαντίας, εκείνους, που ο Ίδιος με το δικό Του Αίμα καθάρισε. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Όποιος υπομένει με ταπεινοφροσύνη τις εναντίον του κατηγορίες (χωρίς να φταίει)-συκοφαντίες, αυτός έφτασε στην τελειότητα, και θαυμάζεται από τους Αγίους Αγγέλους. Γιατί καμιά άλλη αρετή δεν είναι τόσο μεγάλη και δυσκατόρθωτη. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Μακάριοι όσοι χαίρονται, όταν τους κατηγορούν αδίκως, παρά όταν τους επαινούν δικαίως για τον ενάρετο βίο τους. Εδώ είναι τα σημάδια της αγιότητος και όχι στον ξερό αγώνα των σωματικών ασκήσεων και τον μεγάλο αριθμό των αγώνων, που όταν δεν γίνονται με ταπείνωση και με σκοπό την απέκδυση του παλαιού μας ανθρώπου, μόνο ψευδαισθήσεις δημιουργούν. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

Δεν υπάρχει βαρύτερος πόνος της ψυχής, από τη συκοφαντία και κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος όταν συκοφαντείται, παρά μόνο εκείνος, που στρέφει τα μάτια του στο Θεό. Όσο εσύ προσεύχεσαι με την ψυχή σου, για χάρη εκείνου που σε συκοφάντησε, τόσο και ο Θεός πείθει για την αθωότητά σου, όσους σκανδαλίστηκαν λόγω της συκοφαντίας. (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής)

Χαίρετε και αγαλλιάσθε, όταν είπωσι παν πονηρόν ρήμα καθ’ υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμούότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς. [Χαίρετε και γεμίστε από αγαλλίαση, όταν ψευδόμενοι, πουν παντός είδους κακολογίες και κατηγορίες εναντίον σας, επειδή πιστεύετε σε Μένα, διότι η ανταμοιβή σας στους Ουρανούς θα είναι μεγάλη.] (Κατά Ματθαίον 5,11-12)


Πηγή: agiospatrokosmas.gr