16/2/2023, Ποιος μπορεί να νικάει τον κόσμο; Αγίου Ιωάννου Θεολόγου

Ποιός μπορεί να νικάει τον κόσμο; 


Όποιος πιστεύει πως ο Ιησούς είναι ο Χριστός, αυτός είναι  γεννημένος από το Θεό· κι όποιος αγαπάει τον πατέρα αγαπάει επίσης και το παιδί του.
Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε ότι αγαπούμε τα παιδιά του Θεού: Όταν αγαπάμε το Θεό και τηρούμε τις εντολές του.
Πραγματικά την αγάπη μας για το Θεό την εκφράζουμε τηρώντας τις εντολές του. Και οι εντολές  δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, αφού κάθε παιδί του Θεού μπορεί να νικήσει τον κόσμο. Να πως μπορούμε να νικούμε τον κόσμο: με την πίστη μας.
Ποιος μπορεί να νικάει τον κόσμο; Μόνον όποιος πιστεύει πως ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού. Αυτός είναι που ήρθε με το νερό του βαπτίσματος του και το αίμα του θανάτου του, ο Ιησούς Χριστός. Όχι μόνο με το νερό, αλλά με το νερό και με το αίμα. Το ίδιο το Πνεύμα είναι μάρτυρας για αυτό, και το Πνεύμα είναι η αλήθεια.
Υπάρχουν τρεις μάρτυρες στον ουρανό: ο Πατέρας, ο Λόγος και το Άγιο Πνεύμα· αυτοί οι τρεις είναι ένα· και υπάρχουν τρεις μάρτυρες στη γη. Το Πνεύμα, το νερό και το αίμα. Και αυτοί οι τρεις δίνουν ομόφωνη μαρτυρία.
Δεχόμαστε τη μαρτυρία των ανθρώπων· αλλά η μαρτυρία του Θεού είναι πολύ ισχυρότερη, και ο Θεός έχει δώσει την μαρτυρία του σχετικά με τον Υιό του.
Όποιος πιστεύει στον Υιό του Θεού, αυτός έχει μέσα του αυτή τη μαρτυρία. Όποιος δεν πιστεύει στο Θεό, τον θεωρεί ψεύτη, γιατί δεν έδειξε εμπιστοσύνη στη μαρτυρία που έδωσε ο Θεός, σχετικά με τον Υιό του.
Να ποια είναι αυτή η μαρτυρία: Ο Θεός μας χάρισε την αιώνια ζωή, κι αυτή η ζωή υπάρχει σε κοινωνία με στον Υιό του.
Όποιος έχει τον Υιό, αυτός μόνο έχει τη ζωή· όποιος δεν έχει τον Υιό του Θεού, αυτός δεν έχει ούτε τη ζωή.



Πηγή: Καθολική Επιστολή Ιωάννου