Υπάρχει μια εκκωφαντική σιγή στο προεκλογικό σκηνικό της άνοιξης του 2012. Αφορά ένα ζήτημα που βρίσκεται στην καρδιά των κομματικών διεργασιών (όθεν “εκκωφαντική”), κι όμως μένει κατ’ ουσίαν ασυζήτητο (όθεν “σιγή”). Ένα ζήτημα, δηλαδή, που δρα καταλυτικά στη διαμόρφωση των πολιτικών προσανατολισμών, αλλά δεν γίνεται θέμα συζήτησης καθ’ αυτό, με αποτέλεσμα να μη φωτίζονται οι διαστάσεις του και να μη δοκιμάζονται οι αντοχές των θέσεων που έχουν απέναντί του οι πολιτικοί φορείς. Το ζήτημα αυτό είναι η εννόηση του δημοσίου χώρου.Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές, στις 26 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε ότι η ημέρα των Τριών Ιεραρχών είναι αργία, αλλά με προαιρετικό εορτασμό. Τι σημαίνει αυτή η αντιδιαστολή εορτής και εορτασμού; Το θέμα δεν είναι αν οι εορτασμοί γίνονται με ουσιαστικό ή με ανούσιο τρόπο. Είναι κάτι άλλο, απείρως ουσιαστικότερο: μια ιδιότυπη διείσδυση μεταμοντέρνας λογικής στον δημόσιο χώρο.(Περισσότερα...) 


Κατά το έτος αυτό, 437/438 μ.Χ., ο αγιότατος επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Πρόκλος εζήτησε από τον βασιλέα Θεοδόσιο και μετακόμισε από τα Κόμανα στη Βασιλεύουσα το λείψανο του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Και κατά το ερχόμενο έτος ύστερα από 33 έτη και κατά την επάνοδο, αφού συνόδευσε σε πομπή μαζί με τον βασιλιά και τη μακαρία Πουλχερία, εναπέθεσε το λείψανο στην εκκλησία των αγίων Αποστόλων και έτσι ένωσε αυτούς που χωρίστηκαν από την εκκλησία ένεκα της καθαιρέσεως εκείνου.(Περισσότερα...)



Σε βάρος του βασιλιά Μιθριδάτη κυκλοφόρησε ένα βιβλίο,το οποίο έγραψε με πολύ πάθος ένας εχθρός του. Το βιβλίο αυτό, που περιέγραφε τα ελαττώματα του, έγινε καθημερινή του μελέτη. Ένας αυλικός αντιλήφθηκε ότι ο βασιλιάς διάβαζε το βιβλίο αυτό με πολύ προσοχή και ενδιαφέρον, γι' αυτό τον ρώτησε, τί είναι αυτό που τον κάνει να διαβάζει τόσο πολύ το βιβλίο. Και ο βασιλιάς έδωσε την απόκριση: Το βιβλίο αυτό είναι ο καλύτερος μου φίλος, γιατί μόνον αυτό μου φανερώνει τα ελαττώματα μου, τα πάθη και τις αδυναμίες μου.(Περισσότερα...)