Το 2012 συμπληρώθηκε αιώνας από την κοίμηση ενός εκ των σημαντικοτέρων Ορθοδόξων ιεραποστόλων της νεότερης εποχής: του ρώσου Νικολάου (κατά κόσμον Ιβάν Ντμίτριεβιτς) Κασάτκιν (1836-1912). Τον Φεβρουάριο του 1861 πρωτοπάτησε την ιαπωνική γη, η οποία και τον δέχτηκε στην αγκαλιά της, πάλι Φεβρουάριο, μετά από πενηνταένα χρόνια αδιάκοπης διακονίας της σάρκωσης του ευαγγελίου σε έναν αλλιώτικο πολιτισμό. Πρώτος επίσκοπος (1880) και αρχιεπίσκοπος (1906) της εν Ιαπωνία Ορθόδοξης Εκκλησίας (Χαρισουτόσου Σεϊκυοκάι - Harisutosu Seikyokai), ο Νικόλαος, του οποίου η μνήμη πανηγυρίζεται στις 3 Φεβρουαρίου, έχει αφήσει μια κληρονομιά για την οποία προεχόντως Ρώσοι και Ιάπωνες, αλλά πλέον και δυτικοί μελετητές δείχνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανακάλυψη των εκτεταμένων ημερολογίων του (1870-1911[1]) στα Εθνικά Αρχεία της Αγίας Πετρούπολης το 1979. (Περισσότερα...)


Μια φορά, ένας μεγάλος βασιλιάς έστειλε ειδοποίηση σε ένα μοναστήρι, στον ηγούμενο, σοφό άνθρωπο, ότι θα πήγαινε να τον συμβουλευθεί.
Ανησυχία μεγάλη έπεσε στο μοναστήρι στο άκουσμα. Έπρεπε να το καθαρίσουν, να το συγυρίσουν, να το ετοιμάσουν. Για να υποδεχθούν τον βασιλιά.
Και πράγματι μια ημέρα  ο βασιλιάς επήγε στο μοναστήρι. Τον υποδέχθηκαν με τιμές. Και μετά, ζήτησε να κουβεντιάσει με τον ηγούμενο. (Περισσότερα...)


17/01/2013, Και δεν πέφτει ούτε ένα φύλλο από το δένδρο, εάν ο Κύριος δεν το επιτρέψει...
Σαλογραία 

Είναι -ευτυχώς- αδόκητη για τον καθένα μας η ώρα του θανάτου.

-Λοιπόν, αν έχει σημάνει ο Μιχαήλ ο Αρχάγγελος, το προσκλητήριο, πάμε φύγαμε!

Δεν μπορεί να Τον σταματήσει κανείς! 

(Περισσότερα...)