21/10/2013, Ψυχή και εξουσία, του π. Νίκωνα Κουτσίδη

Ψυχή και Εξουσία


To 2004 πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου ήταν ο Ιρλανδός Πατ Κοξ. Τότε βρέθηκε στην Ελλάδα και έδωσε μια συνέντευξη, όπου μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής πολύ ενδιαφέροντα (BHMAGAZINO, Ιούνιος 2004).
Ερώτηση: Μπαίνοντας κανείς στο δωμάτιο της εξουσίας, μπορεί να χάσει την ψυχή του;
Απάντηση: Όλα είναι πιθανά. Νομίζω όμως ότι είναι πολύ σημαντικό να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να μη την χάσεις.
Ερ: Τι βλέπει ένας άνθρωπος την πρώτη φορά που μπαίνει μέσα στο δωμάτιο της εξουσίας;
Απάντ: Ρεαλιστικά εντελώς, ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βλέπει κατ’ αρχήν ένα γραφείο μεγαλύτερο από αυτό που του είχαν δώσει πριν, ωραιότερη θέα από το παράθυρο και τριγύρω όλο το επιτελείο του, με το οποίο μοιράζεται αυτό τον χώρο. Αυτές είναι οι ορατές παγίδες που συνοδεύουν την είσοδο στο δωμάτιο εξουσίας. Έχω ωστόσο έντονα την αίσθηση ότι από αυτή τη δουλειά που κάνω τώρα είμαι περαστικός, σαν διαβατάρικο πουλί. Τα γραφεία της εξουσίας, τα περιβάλλοντα της εξουσίας, η ίδια η εξουσία είναι εδώ, αλλά εγώ από δω είμαι περαστικός. Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά μια ημέρα θα τελειώσουν, για μένα. Γιατί, τα ίδια θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ύστερα από μένα. Το γραφείο θα συνεχίσει να είναι εδώ, όλες οι παγίδες της εξουσίας θα συνεχίσουν να είναι εδώ! Όλα αυτά όμως ανήκουν στο γραφείο, όχι στους ανθρώπους που περνούν από αυτό. Έτσι λοιπόν από την πρώτη στιγμή που μπήκα εδώ μέσα, ένοιωθα την ηρεμία και την άνεση που μου προσέφερε η επίγνωση ότι, όπως μπήκα, έτσι μια ημέρα θα ξαναβγώ.

*    *    *

Είναι εκπληκτικός ο τρόπος σκέψης του Ιρλανδού πολιτικού! Κυρίως, διότι πολύ σπάνια ακούμε τέτοια λόγια από πολιτικούς. Ταυτόχρονα όμως, μας υπενθυμίζει τα εξής πολύ σπουδαίου λόγια του Χριστού: «Τι κέρδος θα έχει ο άνθρωπος, ακόμη και αν κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, αν υποστεί ζημιά στην ψυχή του; (Ματθ. 16,26).
 Επομένως, είναι ανόητο να «κολλάμε» σε πρόσωπα και πράγματα του κόσμου, τα οποία βλάπτουν την ψυχή μας και την σχέση μας με τον Χριστό. Η εξουσία δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο να απολαύσει τα επίγεια αγαθά. Όμως, αν το γεγονός αυτό γίνεται κατά τρόπο αμαρτωλό, τότε μας εξουσιάζουν τα πράγματα. Και πολλές φορές, γινόμαστε δούλοι προσώπων και πραγμάτων! Αυτό ακριβώς επισημαίνει και ο κ. πρόεδρος: Είναι καταστροφή να προσκολληθούμε σε πράγματα με ημερομηνία λήψεως! Και για να μην νομίσει κανείς ότι αυτά επιτυγχάνονται μόνο με… καλή διάθεση, ας δούμε και τον επίλογο της συνέντευξης:
Ερώτ.: Από ότι ξέρω είστε θρησκευόμενος άνθρωπος.
Απαντ.: Ναι, προέρχομαι από οικογένεια πιτών, αλλά και μόνος μου πηγαίνω συχνά στην εκκλησία. Πέρυσι έκανα με την οικογένεια μου θαυμάσιες διακοπές στα Κύθηρα. Πραγματοποίησα μόνος μου αρκετές επισκέψεις σε εκκλησίες για να αποκτήσω την αίσθηση της ορθόδοξης λειτουργίας. Μάλιστα τον Δεκαπενταύγουστο παρακολουθήσαμε οικογενειακώς μια υπέροχη ορθόδοξη θεία λειτουργία  στην Εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.
Εμείς, ας προσθέσουμε εδώ μόνον τα λόγια του Χριστού: Όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούσει (Ματθ. 11,15)!



Πηγή: π. Νίκων Κουτσίδης, «Λυχνία Νικοπόλεως», Οκτώβριος