21/10/2013, Ψυχή και εξουσία, 
του π. Νίκωνα Κουτσίδη


Τα γραφεία της εξουσίας, τα περιβάλλοντα της εξουσίας, η ίδια η εξουσία είναι εδώ, αλλά εγώ από δω είμαι περαστικός. Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά μια ημέρα θα τελειώσουν, για μένα. Γιατί, τα ίδια θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ύστερα από μένα. Το γραφείο θα συνεχίσει να είναι εδώ, όλες οι παγίδες της εξουσίας θα συνεχίσουν να είναι εδώ! Όλα αυτά όμως ανήκουν στο γραφείο, όχι στους ανθρώπους που περνούν από αυτό. Έτσι λοιπόν από την πρώτη στιγμή που μπήκα εδώ μέσα, ένοιωθα την ηρεμία και την άνεση που μου προσέφερε η επίγνωση ότι, όπως μπήκα, έτσι μια ημέρα θα ξαναβγώ. (Περισσότερα...)

17/10/2013, Η αμαρτία είναι μορφή αγάπης, 
του Ηλία Βουλγαράκη1010036_619087554809043_339237872_nΗ κόλαση που ζει εδώ ο άνθρωπος της αμαρτίας σχετίζεται με το ποσοστό της παραχαράξεως της αγάπης από μέρους του. Συνίσταται δε η κόλαση αυτή στη λίγη ή πολλή αδυναμία του να κοινωνήσει με άλ­λους ανθρώπους, με το περιβάλλον του και με τον ίδιο τον εαυτό του. Η μοναξιά του είναι μια μορφή πνευ­ματικού θανάτου. Και ζει το θάνατο αυτόν όσο χρόνο αρνείται να μετανοήσει, δηλαδή να γυρίσει ξανά στο χώρο της αγάπης. (Περισσότερα...)

5/10/2013, Πνευματικοί λόγοι ενός πιανίστα,
του Βασίλη ΤσαμπρόπουλουΜουσική δεν μαθαίνεις στο Ωδείο. Στο Ωδείο μαθαίνεις τον τρόπο της, την τεχνική της. Μουσική μαθαίνεις, όταν ανακαλύπτεις τον εαυτό σου.
Η μελέτη στο πιάνο μοιάζει πολύ με τη προσευχή στον Θεό Είναι πορεία πνευματικής εξέλιξης και ανόδου του ανθρώπου. Ο δρόμος αυτής της εξέλιξης όμως είναι στενός, μα έτσι πρέπει. Μη σε φοβίζει αυτό.
Μάθε να μη χαίρεσαι, όταν τρέχουν τα δάχτυλά σου στα πλήκτρα γρήγορα. Δεν είναι σπουδαίο. Μάθε καλύτερα να τρέχει ο νους σου γρήγορα και τότε τα δάχτυλά σου θα υποτάσσονται σε αυτόν.(Περισσότερα...)