24/1/2014, Για το "Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης",
του Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης Παύλου


Τρες λέξεις πού πολύ πρόσφατα διεκδικον τήν παρουσία τους στό χρο τν νθρωπίνων σχέσεων. Τρες λέξεις πού δίδεται  ντύπωση τι κομίζουν κάτι τό νέο καί τό προοδευτικό στήν ζωή τν νθρώπων. κούγοντας τες γιά πρώτη φορά νιωσα μιά πορία, λλ καί μιά ασθηση τι κάτι δέν ταιριάζει καλά. (Περισσότερα...)
22/1/2014, Η χαρά της πνευματικής ζωής στη διδασκαλία του οσίου Πορφυρίου,
του Ανέστη Κελεσόπουλου (Καθηγητή Πανεπιστημίου)

porfirios2Ο Γέροντας Πορφύριος δεν ξεχωρίζει  την πνευματική ζωή από την υπόλοιπη ζωή του ανθρώπου ούτε τοποθετεί στεγανά και διαχωρισμούς, όπως συνήθως γίνεται με εμάς. Είναι ο ίδιος ακέραιος, γι’ αυτό αρνείται τους οποιουσδήποτε μονισμούς η ακρωτηριασμούς στη ζωή του ανθρώπου. Έτσι, ενώ δίνει μεγάλη σημασία στο ενδιαφέρον για την προσευχή και τη μελέτη της Αγίας Γραφής, τους υμνολογικούς κανόνες και τα τροπάρια της Εκκλησίας, παράλληλα υποδεικνύει τον περίπατο στην ύπαιθρο και την πορεία στην εξοχή, την καλλιέργεια του κήπου, των φυτών, των λουλουδιών και των δένδρων, αλλά και υποστηρίζει ότι η ενασχόληση «με την τέχνη και τη μουσική κλπ. κάνει πολύ καλό». Πιστεύει ότι όλα αυτά επιδρούν «σαν φάρμακα», που βοηθούν στη θεραπεία του ανθρώπου. (Περισσότερα...)
17/1/2014, Ο Θεός δεν είναι Θεός ισότητας αλλά Θεός αγάπης,
του Αγίου Νικολάου ΒελιμίροβιτςΗ ισότητα θα απέκλειε όλο το δίκαιο και όλη την αγάπη, θα απέκλειε όλο το ήθος.
1Ο άνδρας αγαπά την γυναίκα του λόγω ισότητας; Και η μάνα αγαπά το παιδί της λόγω ισότητας; Και ο φίλος αγαπά τον φίλο λόγω ισότητας; 
Η ανισότητα είναι η βάση του δικαίου και υποκινητής της αγάπης.
Όσο διαρκεί η αγάπη, κανένας δεν ξέρει για την ισότητα. Όσο βασιλεύει το δίκαιο, κανείς δεν μιλάει για την ισότητα.
Όταν χάνεται η αγάπη, οι άνθρωποι μιλούν περί δικαίου και εννοούν την ισότητα. Όταν μαζί με την αγάπη εξαφανίζεται και το δίκαιο, οι άνθρωποι μιλούν περί ισότητας και εννοούν την ανηθικότητα. Δηλαδή, όταν εξαφανίζεται το ήθος το αντικαθιστά η ανηθικότητα.
Από τον τάφο της αγάπης ξεφυτρώνει το δίκαιο, από τον τάφο του δικαίου ξεφυτρώνει ισότητα.
13/1/2014, Μέγας Αγιασμός - Μεγάλο φάρμακο 
"Εσφαλμένες Απόψεις που, Δυστυχώς, κυριαρχούν στις ημέρες μας", 
του π. Βασιλείου Βολουδάκη«Στις 5 Ιανουαρίου, τελείται στους Ορθοδόξους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και εν συνεχεία οι ιερείς θα αγιάσουν τα σπίτια όσων…
χριστιανών το επιθυμούν και το ζητήσουν.
Η ίδια Ακολουθία θα τελεσθεί και αύριο, εορτή των Θεοφανείων, κατά την οποία εορτή πανηγυρίζουμε με το γεγονός της Φανερώσεως επί της γης του Χριστού ως Μονογενούς Υιού και λόγου του Θεού Πατρός. Ταυτοχρόνως εορτάζουμε και τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας, καθ’ ότι, όπως ψάλλει η Εκκλησία μας «Τριάδος η φανέρωσις εν Ιορδάνη γέγονεν». (Περισσότερα...)

12/1/2014, Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος,
του Τάσου Λειβαδίτη


Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
μπορεί να χρειαστεί ν’ αφήσεις τη μάνα σου, την αγαπημένη ή το παιδί σου.
Δε θα διστάσεις.
Θ’ απαρνηθείς την λάμπα σου και το ψωμί σου
θ’ απαρνηθείς τη βραδινή ξεκούραση στο σπιτικό κατώφλι
για τον τραχύ δρόμο που πάει στο αύριο.
Μπροστά σε τίποτα δε θα δειλιάσεις και ούτε θα φοβηθείς.

(Περισσότερα...)