22/3/2014, Διήγηση για το νόημα του Σταυρού, 
του Μητροπολίτη Αντωνίου Σουρόζ


Εἶναι ὁ σταυρικὸς θάνατος τοῦ Χριστοῦ ποὺ μᾶς ἔχει σώσει ἀπὸ τὸν αἰώνιο θάνατο, ποὺ μᾶς ἔχει δώσει τὴ δύναμη νὰ ὑπερνικοῦμε τὴν ἁμαρτία καὶ ν' ἀρχίζουμε ἀπὸ τώρα πάνω στὴ γῆ μιὰ καινούρια ζωή, τὴ ζωὴ τοῦ Θεοῦ. Πῶς νὰ φανταστοῦμε ὅμως τὴ δολοφονία τοῦ Θεοῦ ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους νὰ φέρνει τὴ συμφιλίωση τῶν δύο μερῶν; Θὰ ἤθελα νὰ σᾶς τὸ ἐξηγήσω αὐτὸ μὲ ἕνα παράδειγμα παρμένο ἀπὸ τὴν ἱστορία μας, τὴ Ρωσικὴ ἱστορία, ποὺ δείχνει τὸν τρόπο μὲ τὸν ὅποιο ἡ ἀγάπη ποὺ ἐκφράζεται ὡς θυσία τῆς ζωῆς μας ἔχει τὴ δύναμη νὰ φέρνει τὴ συμφιλίωση.  (Περισσότερα...)





21/3/2014, Να συναντιέστε όσο πιο συχνά μπορείτε,
του π. Σαββατίου Μποστοβόϊ


...Η ιδέα όσων έγραψα παραπάνω είναι

να συναντιέστε οσο πιο συχνά μπορείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα,
να μιλάτε μαζί τους,να τους αγγίζετε ή έτσι απλά να τουςκοιτάτε.
 Η βασική προυπόθεση της επικοινωνίας είναι η παρουσία.
Αλλιώς ο Θεός δεν θα ενσαρκωνόνταν 

αλλά θα μας έστελνε γράμμα από ...τον Ουρανό. (Περισσότερα...)




20/3/2014, Όνειρο χειμερινής... προεδρίας, 
του Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου


Η τελετή προβλεπόταν λαμπρή. Οταν άρχισαν να φτάνουν ο καλεσμένοι, τα πάντα ήταν έτοιμα. Δεν αναλαμβάνει δα και κάθε μέρα η Ελλάδα κοτζάμ προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Οι προκαθορισμένες θέσεις στο αίθριο του Ζαππείου, όπου ήταν τοποθετημένο το μεγάλο τραπέζι της πρώτης συνεδρίασης, συμπληρώθηκαν. Η πρώτη συζήτηση ανάμεσα στην ελληνική προεδρία και στο Κολέγιο των Επιτρόπων ξεκίνησε. Ο πρωθυπουργός, στην κεντρική θέση, καλωσόρισε ως πρόεδρος τους επισήμους και κήρυξε την έναρξη των εργασιών. Ομως εκεί, στο περιστύλιο, το μάτι του έπιασε κάτι περίεργες σκιές να τριγυρνούν. Μία από αυτές τον πλησίασε. Στο φως είδε μια μορφή καλόγερου με ράσο παλιό κι έναν καλογερίστικο σκούφο. «Ποιος είσ' εσύ;» τον ρώτησε. (Περισσότερα...)



19/3/2014, Μια "προχωρημένη" γιαγιά, 
του π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη

alt
Στις εφηβικές μου αναμνήσεις συνυπάρχουν τα πάρτι, η ρόκ μουσική και η γιαγιά μου. Για εκείνην, η ρόκ μουσική δεν ήταν παρά ένας κακότεχνος θόρυβος. Πάντως σεβόταν περισσότερο την νεανική μας σύγχυση, από όσο εμείς την νηφάλια σοφία της. Ήξερε που πηγαίναμε, αλλά ποτέ δεν έμπαινε στον πειρασμό να αντιπαρατεθεί προς ό,τι θεωρούσε φυσικό για την ηλικία μας. Σηκωνόταν, μας φιλούσε, ευχόταν να περάσουμε καλά, κι ύστερα προσέθετε να έχουμε τον Χριστό στην καρδιά μας εκεί που θα είμαστε, και ας κάνουμε ό,τι θέλουμε. Μετά μας σταύρωνε, ευχόταν να είναι η Παναγιά μαζί μας, και συμπλήρωνε διστακτικά, σαν να μην ήταν σίγουρη αν έπρεπε όχι να το ξεστομίσει, να μην αργήσουμε, γιατί θα προσευχόταν για μας όσο λείπαμε και δεν άντεχε να ξενυχτάει .(Περισσότερα...)



18/3/2014, Τα εισερχόμενα & εξερχόμενα,
του Αγίου Λουκά επισκόπου Κριμαίας

Aυτά τα λόγια του Χριστού οι άνθρωποι που δεν θέλουν να νηστεύουν τα ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο. Λένε πως δεν υπάρχουν φαγητά ακάθαρτα, γι' αυτό και δεν νηστεύουν. Είναι σωστό αυτό που λένε; Όχι, καθόλου δεν είναι σωστό. Λέγοντας αυτό η αγία μας Εκκλησία δεν εννοεί ότι υπάρχουν φαγητά που κάνουν τον άνθρωπο ακάθαρτο, ότι υπάρχουν τρόφιμα ακάθαρτα. Τίποτα απ' αυτά που δημιούργησε ο Θεός δεν είναι ακάθαρτο, όλα είναι καθαρά και καλά λίαν», αν τα δεχόμαστε με ευχαρίστηση, και κανένα φαγητό που μπαίνει στο στόμα μας δεν μας κάνει ακάθαρτους, διότι τίποτα που μπαίνει στον άνθρωπο από έξω δεν μπορεί να τον κάνει ακάθαρτο. (Περισσότερα...)