30/11/2016, Άσε τον να κάνει λάθος,
π. Λίβυος


Δεν μπορούμε πάντα να βοηθήσουμε τον άλλο που βυθίζεται. Όταν ειδικά το χέρι που του απλώσαμε το δάγκωσε για να χαθεί στις θύελλες και τους αγέρηδες. Τον αγαπάμε κι υποφέρουμε όταν βλέπουμε να χάνεται, μα δεν είναι πάντα δυνατό να κάνουμε κάτι γι αυτό, όταν εκείνος δεν μας το επιτρέπει. Τότε πρέπει να έχουμε την ταπείνωση να αποδεχθούμε ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι, ούτε σούπερ ήρωες. Η αγάπη μας γι αυτόν είναι ο σταυρός μας(Συνέχεια...)


22/11/2016, H σαπίλα της μνησικακίας,
π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος


Αποτέλεσμα εικόνας για μνησικακία
Ένας από τους πιο επιφανείς ποιητές της Σοβιετικής Ρωσίας, ο Ευγένιος Γεφτουσένκο, περιγράφει κάπου μια παιδική του ανάμνηση, που είχε αφήσει μέσα του ανεξίτηλο το αποτύπωμά της: Στις 17 Ιουλίου 1944, παρακολούθησε πλάι στη μητέρα του την πορεία 20.000 Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου, καθώς διέσχιζαν την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Γράφει: Τα πεζοδρόμια ήταν πλημμυρισμένα από κόσμο. Η αστυνομία και ο στρατός είχαν δημιουργήσει κλοιό. Το πλήθος αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες με χέρια τραχιά από την σκληρή δουλειά,(Συνέχεια...)8/11/2016, Η θρησκεία των δικαιωμάτων του ανθρώπου καταστρέφει τα έθνη,
του Ζαν Λουί Αρουέλ

edda
…Είναι άρνηση της πραγματικότητας να εξομοιώνουμε συστηματικά τις μονοθεϊστικές θρησκείες για να μην ασκήσουμε κριτική στο Ισλάμ. Αυτή η άρνηση της πραγματικότητας γίνεται από τις δυτικές δημοκρατίες στο όνομα ενός «πολιτικά ορθού», το οποίο δεν είναι παρά η μία πλευρά μιας εγκόσμιας θρησκείας, την οποία μπορούμε να ονομάσουμε θρησκεία των ανθρώπινων δικαιωμάτων (ΑΔ)(Συνέχεια...)
1/11/2016, Όταν μια εικόνα προσκυνάς...
π. Λίβυος


Μόνο ένα πράγμα θα σας ζητήσω να έχετε στην σκέψη σας καθώς θα προσκυνάτε την εικόνα ενός αγίου ή αγίας: ότι πίσω από το φωτοστέφανο που εσείς βλέπετε, καμαρώνετε και παρηγορήστε, να θυμάστε ότι ο άγιος υπήρξε πρόσωπο που πάλεψε πολύ με τον εαυτό του. Που η σχέση με τον Θεό του στοίχισε και τον «τσάκισε». Στα λαμπερά μάτια των εικόνων, να βλέπετε τον ανείπωτο πόνο του σταυρού, τις νύχτες τις απόλυτα μοναχικές που το ξημέρωμα έμοιαζε ως λύτρωση. (Συνέχεια...)


30/10/2016, Και φίδι και περιστέρι

Αποτέλεσμα εικόνας για snake dove
   Ο Χριστός στο ευαγγέλιο μας κάνει μια παράξενη προτροπή: «Να γίνετε φρόνιμοι σαν τα φίδια και ακέραιοι σαν τα περιστέρια» (Ματθ. 10,16). Άραγε, τι σχέση έχουμε εμείς με τα φίδια και τα περιστέρια;
     Η Παλαιά Διαθήκη μας λέει, πως το φίδι στον παράδεισο ήταν πιο φρόνιμο (=συνετό) ζώο του ζωικού βασιλείου. Γι’ αυτό και ο διάβολος το χρησιμοποίησε για να εξαπατήσει την Εύα. Και ποια είναι η φρονιμάδα και η εξυπνάδα του φιδιού την οποία καλούμαστε εμείς να μιμηθούμε; (Συνέχεια...)