7/9/2014, Ο πειρασμός,
του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου


   Τότε, ὁδηγημένος ἀπό τό Πνεῦμα, ὁ Ἰησοῦς ἐπῆγε στήν ἔρημο νά ἀντιμετωπίσει τούς ὅποιους πειρασμούς ἀπό πλευρά τοῦ διαβόλου.
            Τότε. Δηλαδή, πότε; Ἀμέσως μετά τό βάπτισμά Του. Καί ποῖος τόν ὁδήγησε ἐκεῖ; Τό Ἅγιο Πνεῦμα. Γιατί ἐπῆγε; Γιά  νά γίνει παράδειγμα σέ μᾶς. Τό ἀνέχθηκε. Καί νά πάει στήν ἔρημο· καί νά βρεῖ ἐκεῖ τόν διάβολο μπροστά Του. Γιατί; Γιά νά τό καταλάβουμε καί ἐμεῖς καί νά τό βάλουμε μέσα μας βαθειά, ὅτι μπορεῖ καί ἀμέσως μετά τό βάπτισμα (καί μετά τήν Θεία Κοινωνία· καί μετά ἀπό προσευχές πολλές) νά πέσουμε στούς πιό μεγάλους καί δύσκολους πειρασμούς. (Περισσότερα...)4/9/2014, Το γάλα και ο βοσκός


Κάποτε ο Μωυσής βρέθηκε στην έρημοσυντροφιά με έναν βοσκόΟ βοσκός κάθε μέρα άρμεγε την καλύτερη προβατίνα και το γάλα της το πήγαινε σε ένα βραχάκι που είχε μια λαξευτή λακκούβαΓιατί το κάνεις αυτόΡώτησε ο Μωυσής το βοσκόΚαι εκείνος με όλη την απλότητα ομολόγησετο γάλα αυτό είναι του θεούΚαι ο Μωυσής με κάποια έκπληξη τον ρωτάκαι πίνει ο θεός το γάλα;Ασφαλώςαπαντά με βεβαιότητα ο βοσκός.Χαμογελά  ο Μωυσής και σε τόνο κατηγορηματικό δηλώνειο Θεόςφίλε μουδεν πίνει γάλαΟ Θεός είναι πνεύμα και δεν τρέφεται με υλικά αγαθά.
Ο βοσκόςκάπως ανήσυχοςπροσφέρει το βραδινό γάλα στο θεό και , κρυμμένος πίσω από ένα χαμόκλαδοπεριμένει να δει το θεόΉταν μια φεγγαρόλουστη βραδιά(Περισσότερα...)
3/9/2014, Ξέρεις, πόσες είναι;
Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου


Έχουμε πολύ παραμελήσει την ανάγνωση των θείων Γραφών.  Δικαιολογούμεθα, ότι δήθεν δεν προλαβαίνουμε. Ότι δήθεν δεν βρίσκομε χρόνο. Κι όμως∙ για όλα τα άλλα βρίσκομε χρόνο! Κι όχι μόνο για τα περιττά. Αλλά και για τα ανώφελα και βλαβερά.Για παράδειγμα: Όσοι συγκινούνται από τις ιπποδρομίες, μπορούν να σου πουν όλα τα ονόματα των αλόγων, την αγέλη και το γένος που ανήκει το καθένα,  την πατρίδα και την ηλικία του καθενός, ακόμη και τί εκπαίδευση έχει υποστεί  το καθένα! Και προς τί, όλες αυτές οι γνώσεις; Απλούστατα για να προβλέψουν, ποιό άλογο, από ποιά αφετηρία ξεκινώντας, και ποιόν έχοντας αναβάτη, θα νικήσει στους αγώνες και θα ξεπεράσει τον αντίπαλο! (Περισσότερα...)
26/8/2014, Μια μικρή ιστορία για τις δύσκολες ώρες


Πηγή:http://www.lalibela.gr/
Στην Αιθιοπία παλεύουμε όλοι για κάτι καλύτερο. Το τι αποτελεί “καλύτερο” αφήνω τον καθένα να το ορίσει με τα όνειρα και τα πιστεύω του.
Το 2012 ολοκληρώναμε το ταξίδι μας στην Κombolcha εξαντλημένοι και με μικτά συναισθήματα: ικανοποιημένοι για το τι είχαμε προσπαθήσει με την καρδιά μας, απογοητευμένοι για όσα δεν είχαμε καταφέρει, με μια απίστευτη νοσταλγία για όλα αυτά τα παιδιά που μας αποχαιρετούσαν. Θα τα ξανασυναντούσαμε άραγε; Νιώθαμε επίσης μια ανακούφιση: είχε ολοκληρωθεί η αποστολή χωρίς σοβαρά προβλήματα και την επομένη θα είμασταν κοντά στους δικούς μας… Τελευταία μέρα, τελευταίο βράδυ(Περισσότερα...)
20/8/2014, Όλη μου η ευτυχία ή η δυστυχία εξαρτάται από τους λογισμούς μου και από τις διαθέσεις της καρδιάς μου, 
Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης


logismoiΑν οι λογισμοί κι οι διαθέσεις μου είναι σύμφωνα με την αλήθεια του Θεού, με το θέλημά Του, τότε είμαι αναπαυμένος, γεμάτος θείο φως, χαρά κι ευλογία.
Αν όχι, τότε είμαι ανήσυχος, γεμάτος με πνευματικό και ψυχοφθόρο σκότος, νιώθω να με βαραίνει η απόγνωση. Αν μεταβάλλω τελείως τους απατηλούς κι ακάθαρτους λογισμούς και τις διαθέσεις της καρδιάς μου και τους κάνω αληθινούς και θεάρεστους, τότε αποκτώ πάλι ανάπαυση κι ευλογία.(Περισσότερα...)