18/7/2023, Ήμουν άρρωστος, γεμάτος από αμφιβολίες και φόβους



Ήμουν άρρωστος, γεμάτος από αμφιβολίες και φόβους, ανίκανος να εννοήσω την αγάπη του Θεού, ανίκανος να συναισθανθώ την ευδαιμονία των Ουρανών. Κάποτε ταξίδευα. Διαπλέαμε ένα κόλπο γεμάτο από υφάλους. Ήταν νύχτα και μας κάλυπτε πυκνή ομίχλη. Ήμουν ανήσυχος, δεν μπορούσα να κοιμηθώ και επιθυμώντας να διασκεδάσω την μελαγχολία μου ανέβηκα στο κατάστρωμα. Όταν είδα την προσοχή του πλοιάρχου, (Συνέχεια...)




Κάπου είχαν ένα πρόβλημα. Ήρθε ο υπεύθυνος και μου λέει: «Έ, τώρα τακτοποιήθηκε το θέμα. Πήγα, βρήκα τον τάδε, τον τάδε, τους είπα αυτό και αυτό και τακτοποιήθηκε η υπόθεση!». «Τώρα άρχισε το πρόβλημα, του λέω. Εκείνο που υπήρχε, δεν ήταν πρόβλημα. Τώρα άναψε η φωτιά. Πρώτα δυο καρβουνάκια ήταν, και αυτά θα έσβηναν μόνα τους». Αυτός νόμιζε ότι με τις ενέργειές του είχε τακτοποιήσει την υπόθεση και ήθελε να τον επαινέσουμε κιόλας. Ενώ, με αυτό που έκανε, δημιούργησε μεγάλη φασαρία και μεγάλωσε το πρόβλημα.(Συνέχεια...) 


11/7/2023, Δώσε μου ξεκούραση στην ψυχή!

Δώσε μου ξεκούραση στο σώμα!
 Σε τελική ανάλυση αυτό σημαίνει: δώσε μου ύπνο!

Δώσε μου ξεκούραση στην ψυχή!
Σε τελική ανάλυση σημαίνει: δώσε μου Θεό! 


Οι άνθρωποι όμως που δεν έχουν μάθει ή που ξέμαθαν να επικοινωνούν με τον Θεό, μέσω στο­χασμών και προσευχών, μιλούν ασταμάτητα για την «ψυχική κούραση». Όμως αυτή η «ψυχική κούρασή» τους δεν είναι τίποτα άλλο απ’ ότι η τυραννία της υπερδραστηριότητας των αισθήσε­ων επάνω στην αδρανή και εμποδισμένη ψυχή. (Συνέχεια...)



  25/6/2023, Φως του σώματος είναι ο οφθαλμός, 


Καὶ μόνο ὅταν σταδιακὰ ἀποκτᾶ ἐπίγνωση, μέσα ἀπὸ τὴ μικρὴ ἀγάπη ποὺ εἶχε στὴ ζωή της καὶ μέσα ἀπὸ τὴ σχέση μὲ τὴ μοναδική της ἀγάπη, ὅσο μικρὴ κι ἄν ἦταν, τῆς σχέσης της μὲ ἄλλα πρόσωπα καὶ πράγματα ποὺ τῆς ἦταν ἀγαπητά, ἀρχίζει να βλέπει.
Αὐτός δὲν εἶναι κι ὁ τρόπος πού ζοῦμε; Ζοῦμε μέσα στὸ φῶς καὶ δὲν βλέπουμε τίποτα παρὰ σκιές ποὺ διαβαίνουν ἤ τὸ κενό· πόσες φορὲς ἕνας ἄνθρωπος περνᾶ ἀπὸ τὴ ζωή μας χωρὶς ν’ ἀφήσει κανένα ἴχνος; Περνᾶ ἀπαρατήρητος, παρόλο ποὺ ἔχει μιὰ ἀνάγκη, ἤ μιά ὀμορφιά ποὺ λάμπει· ἀλλὰ ἐπειδή δὲν εἶχε σχὲση μὲ μᾶς, ἡ καρδιά μας δεν βρῆκε κάτι γιὰ ν’ ἀνταποκριθεῖ, κι ἐμεῖς εἴμαστε σὲ μιὰ ἐρημιά, ἀκόμα κι ὅταν μᾶς περιβάλλει πλοῦτος. (Συνέχεια...)


 16/6/2023, Η μορφή ενός αγίου,


Ο στάρετς δεν ήταν καθόλου αυστηρός. Απεναντίας, φερόταν σχεδόν πάντα πρόσχαρα. Οι καλόγεροι λέγανε πως βάζει στην καρδία του κείνον ακριβώς που  είναι πιο αμαρτωλός κι αγαπάει πιότερο από όλους κείνον που αμάρτησε περισσότερο …Ας είμαστε εμείς αμαρτωλοί, ας κολυμπάμε στο ψέμα και ας μας τριγυρίζει ο πειρασμός. Κάπου σε αυτόν τον κόσμο, σε κάποιο μέρος, υπάρχει ένας άγιος. Αυτός ζει μέσα στην αλήθεια. Πάει να πει πως δεν πεθαίνει η αλήθεια στον κόσμο κι έτσι θα έρθει κάποτε και σε εμάς και θα ξαναδοθεί σε όλους τους ανθρώπους όπως μας έχει υποσχεθεί… (Συνέχεια...)


11/6/2023, Αγιότητα & Αγιασμός, 


Η αγιότητα δεν είναι εξουθενωτική. Δεν εξαφανίζει η πανσθενουργή Θεία Χάρη την ανθρώπινη προσωπικότητα. Δεν ισοπεδώνει, εξομοιώνει, καταστρατηγεί κι εξαφανίζει την ιδιαιτερότητα της μοναδικότητος του ιερού ανθρωπίνου προσώπου. Οι άγιοι δεν είναι κατά κάποιο τρόπο τηλεκατευθυνόμενοι, δίχως δική τους ταυτότητα, προσωπικό χαρακτήρα και κάτι πάντα το ξεχωριστό. Δεν είναι καλούπι, χυτήριο, αγαλμάτων ψυχρών και πανομοιότυπων η αγιότητα. (Συνέχεια...)


    5/6/2023, Το Άγιον Πνεύμα μας εισάγει στο Βασίλειο της θείας αγάπης,



Το Άγιο Πνεύμα μας εισάγει στο βασίλειο της Θείας αγάπης, και όχι μόνο ζούμε αυτή την αγάπη, αλλ’ αρχίζομε ν’ αντιλαμβανόμαστε ότι αν ο Θεός, ο πρώτος και ο Έσχατος, ήταν Μονοϋπόστατος (δηλαδή ένα πρόσωπο), δεν θα μπορούσε να είναι αγάπη. Η Τριάδα είναι ο Θεός της αγάπης.  (Συνέχεια...)


30/5/2023, Τρίτη 29 Μαϊου 1543,



Ότε ανέτειλεν η ημέρα, η παραμονή της  κθ΄ Μαΐου, ουδεμία ακτίς ηλίου κατέβη να φωτίσει την χερσόνησον του Αίμου.  Υγρός και τεθολωμένος αιθήρ επέκειτο υπέρ την γην και πυκνά νέφη εκάλυπτον την κτίσην. Πικρά κατήφεια εδέσποζε της φύσεως. Ουδεμία αηδών ηκούσθη μινυρίζουσα εις τους δρυμώνας, ουδείς βοσκός ηκούσθη φυσών χαρμοσύνως τον αυλόν του επί των βράχων και ουδέν έρρυθμον άσμα υλοτόμου ή γεωργού επράυνε τον σκληρόν και μονότονον κτύπον της σκαπάνης και του πελέκεως. (Συνέχεια...)



  25/5/2023, Η Ανάληψη του Κυρίου,

Τὸ πεπρωμένο τοῦ κόσμου καὶ τοῦ ἀνθρώπου γεννιέται μὲ μία προσφορὰ ἀγάπης τοῦ Θεοῦ γιὰ τὴ μακαριότητα τῆς φιλίας μαζί Του μέχρι τὰ τέλη τῶν αἰώνων.
Ὅταν ὕστερα ὁ ἄνθρωπος ἀποσκίρτησε ἀπὸ τὸ Θεό, ὅταν ἐξ αἰτίας τῆς προδοσίας τοῦ ἀνθρώπου τὸ σύμπαν παραδόθηκε στὴ φθορὰ ὁ Θεὸς δὲν ἀπόσυρε τὴν ἀγάπη Του, δὲ μᾶς ἐγκατέλειψε. (Συνέχεια...)