27/12/2020, Στην Αγία και Πάνσεπτη Γέννηση 

του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού,

                                                                   Ρωμανού του Μελωδού

Υπέροχε Βασιλιά, ποια σχέση έχεις Εσύ,
μ' εμάς που επτωχεύσαμε;
Δημιουργέ του ουρανού, γιατί στους χωματένιους ήρθες;
Αγάπησες το Σπήλαιο ή ζήλεψες τη Φάτνη;
Να που δεν βρίσκεται δωμάτιο για τη δούλη Σου
στο χώρο που ξεπεζέψαμε·
δε λέω μόνο δωμάτιο μα ούτε και σπήλαιο,
γιατί κι αυτό εδώ 'ναι ξένο·
και στη Σάρρα σαν έγινε μητέρα εδόθηκε κληρονομιά μεγάλη,
σ' εμένα όμως ούτε φωλιά.
Χρησιμοποίησα το Σπήλαιο που θεληματικά κατοίκησες Εσύ,
Νέο Παιδί, ο Άχρονος Θεός. (Συνέχεια...)


  24/12/2020, Χριστός γεννάται,

Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Μυστήριο παράξενο και παράδοξο αντικρίζω.


Βοσκών φωνές φτάνουν στ' αυτιά μου. Δεν παίζουν σήμερα με τις φλογέρες τους κάποιον τυχαίο σκοπό. Τα χείλη τους ψάλλουν ύμνο ουράνιο.


Οι άγγελοι υμνολογούν, οι αρχάγγελοι ανυμνούν, ψάλλουν τα Χερουβείμ και δοξολογούν τα Σεραφείμ. Πανηγυρίζουν όλοι, βλέποντας το Θεό στη γη και τον άνθρωπο στους ουρανούς.


Σήμερα ή Βηθλεέμ μιμήθηκε τον ουρανό: Αντί γι' αστέρια, δέχτηκε τους αγγέλους• αντί για ήλιο, δέχτηκε τον Ήλιο της δικαιοσύνης. Και μη ζητάς να μάθεις το πώς. Γιατί όπου θέλει ό Θεός, ανατρέπονται οι φυσικοί νόμοι. Εκείνος λοιπόν το θέλησε. Και το έκανε. Κατέβηκε στη γη κι έσωσε τον άνθρωπο. Όλα συνεργάστηκαν μαζί Του γι' αυτόν το σκοπό. (Συνέχεια...)


                     22/12/2020, Τα Χριστούγεννα του Θανάση Μερτίκα,

του Κωστή Μπαστιά


Εἶχε χρόνια νὰ πατήσει τὸ πόδι του σὲ πολιτεία. Ἐδῶ καὶ σαρανταπέντε χρόνια, ὅταν ἔφυγε ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα καὶ πάτησε τὰ χώματα τῆς Ἀμερικῆς, ξεμπαρκάρισε σὲ πολιτεία: στὴ Νέα Ὑόρκη. Τὰ πρῶτα πέντε χρόνια, γύρισε δέκα μεγάλες πολιτεῖες, χωρὶς νὰ καταφέρει νὰ στεριώσει σὲ καμιά, χωρὶς νὰ δεῖ προκοπή. Ὕστερα τράβηξε στὸ ἐσωτερικὸ καὶ χάθηκε. Πεδιάδες ἀτέλειωτες, πλούσια λιβάδια κι ἐρημότοποι, ποὺ τοὺς ψήνει ἡ κάψα κι ἡ ἀναβροχιά. Χιλιάδες μίλια σπαρμένα, κι ἄλλες τόσες ἄσπαρτες, ἀνόργωτες ἀπεραντοσύνες, μὲ μονάχα θερεμένους κάκτους, ποὺ δὲ χρειάζουνται νερό, γιὰ νὰ προκόψουν. (Συνέχεια...)


     16/12/2020, Δυσάρεστο αλλά ευεργετικό,

...Ἡ κάθε σέ βάρος μας καταδρομή, δέν εἶναι μόνο κάτι κακό. Εἶναι, ταυτόχρονα, καί εὐεργεσία. Μᾶς βοηθάει, νά γίνωμε καλύτεροι· νά ἀποκτήσωμε ταπείνωση. Ἡ κακή γλῶσσα, ἡ γλῶσσα δηλητήριο, εἶναι ἕνας «ἄγγελος σατάν», ὅπως λέγει ὁ ἀπόστολος Παῦλος (Β΄ Κορ. 12, 7), πού τόν στέλνει ὁ Θεός νά μᾶς «κολαφίζει», γιά νά μή ἐπαιρόμαστε. Γιά νά μᾶς βοηθήσει, νά περιορίζωμε τήν ἔπαρσή μας, τήν μεγάλη καί καλή ἰδέα γιά τόν ἑαυτό μας, τήν αὐταρέσκειά μας.(Συνέχεια...)



11/12/2020, Άγιος Σπυρίδων, 


Ο άγιος Σπυρίδων. Άλλο μεγάλο βουνό της ορθοδοξίας. Άλλη μεγάλη υπόθεση. Σπυρίδων και θαυματουργία εταυτίζοντο. Και ταυτίζονται. Αν και απέθανε ο Άγιος Σπυρίδων, δεν έπαψε να θαυματουργεί. Από τη νήσο της Κύπρου, τη μεγαλόνησο και μαρτυρική. Έζησε εκεί και έλαμψε. Τον 4ο αιώνα. Ταπεινός εις το έπακρον, με αγάπη και ζήλο Θεϊκό, ποιμήν προβάτων και καλλιεργητής αγρών, ακόμη κι όταν έγινε επίσκοπος, πρόσφερε τα ελέη του Θεού στους Κυπρίους χριστιανούς αλλά και ειδωλολάτρες. Ζούσε με αποστολικό τρόπο.  (Συνέχεια...)

                                                                 

                                                         9/12/2020, Δοκιμασία,


Το σπίτι μου ήταν ένα σπίτι ανθρώπων που χάσανε τα πάντα αλλά που δε χάσανε ποτέ την πίστη τους στο Θεό. Στο εικονοστάσι υπήρχε πάντα αναμμένο το καντήλι – αυτό ήτανε φροντίδα της γιαγιάς μου της Αριστέας – και πάνω απ’ τα κρεβάτια όλων μας υπήρχε κρεμασμένο ένα εικόνισμα. Επάνω απ’ το δικό μου το κρεβάτι υπήρχε ένας Άγιος Σπυρίδωνας, που δεν ξέρω για ποιο λόγο η μακαρίτισσα η μητέρα μου τον θεωρούσε προστάτη μου Άγιο.  Σ’ αυτόν και μόνο τον Άγιο μ’ εμπιστευότανε. Κι εγώ, που είχα πεισθεί ότι απ’ τον καλό μου Άγιο είχα προνομιακή μεταχείριση, κάθε βράδυ, πριν κοιμηθώ, έκανα την προσευχή μου γονατιστός στο κρεβάτι μου μπροστά στο μαξιλάρι μου, κοιτώντας με κατάνυξη την εικόνα του Αγίου,  με το χλωμό πρόσωπο και τα καλοσυνάτα μάτια…(Συνέχεια...) 


 4/12/2020, Πορεία προς την όλβιον φάτνην, 

του Θεόδωρου Μαραγκού    

Συνεχίζοντας Ιερουμνογραφικά το δρόμο μας φθάνουμε στα θυρανοίξια του Δεκεμβρίου, όπου «ίστανται» εμπρός μας «ορώντες», τρεις Θεηγόροι Προφήτες, όχι τυχαία βεβαία: Ναούμ. Αββακούμ, Σοφονίας. Απ' αυτούς «επί της θείας ιστάμενης φυλακής ο σεβάσμιος Αββακούμ ακήκοε το μυστήριον της προς ημάς παρουσίας σου Χριστέ ο Θεός...». (Εσπ., β' Δεκ.).

Παλεύοντας στο ταξίδι μας με την κυ­μαινόμενη θάλασσα των βιοτικών μερί­μνων, του εγωισμού, της φιληδονίας και των λοιπών παθών μας, καταφεύγουμε στο απάνεμο λιμάνι της εορτής του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των χειμαζομένων. Αφού μας αναπαύσει ο Άγιος, χοροβατεί μαζί μας ψάλλοντας θεοπρεπώς: «Σπήλαιον ευτρεπίζου η Αμνάς γαρ ήκει. έγκυον φέρουσα Χριστόν. Φάτνη δε υποδέχου... Ποιμένες αγραυλούντες μαρτυ­ρείτε θαύμα το φρικτόν...» (Εσπ. στ' Δεκ.). (Συνέχεια...)                                  


       2/12/2020, Σωκράτης & Αρίσταρχος, 


( Από το αναγνωστικό της Ε’ Δημοτικού: 
Ο Πύργος του Βοσπόρου –    Εν Αθήναις 1931 )

-Έ, δεν είναι λοιπόν λυπηρό, του λέει ο Σωκράτης, εκείνος με δούλους να ζει πλουσιοπάροχα, και συ μ’ ανθρώπους ελεύθερους να είσαι φτωχός; Οι συγγένισσές σου δεν ξέρουν καμμιά δουλειά; Να ζυμώνουν ψωμί, να κάνουν τυρί, να ράβουν φορέματα; … Εγώ ξέρω, πως ο Ναυσικίδης με μια δουλειά μονάχα, την αλευροποιία, όχι μόνο τρέφει τον εαυτό του, τους δούλους του και πολλά ζώα, αλλά και θησαυρίζει. Ο Κόροιβος πάλι, από την αρτοποιία, και την οικογένειά του τρέφει και πλουσιοπάροχα ζει. Επίσης ο Δημέας ζει καλά ράβοντας χλαμύδες, και ο Πένονας πουκάμισα, και άλλοι με διάφορες δουλειές» (Συνέχεια...)


                            1/12/2020, Πόσο πωλείται τα αυγά;

Μία κυρία τον ρώτησε: «Πόσο πωλείτε τα αυγά;»

Ο φτωχός πωλητής απάντησε, «$ .25 ένα αυγό, κυρία».
Του είπε: «Θα πάρω 6 αυγά για $ 1,25 ή θα φύγω».
Ο φτωχός πωλητής απάντησε: «Ελάτε να τα πάρετε με την τιμή που θέλετε. Ίσως αυτό να είναι μια καλή αρχή γιατί δεν έχω πουλήσει ούτε ένα αυγό σήμερα ».

Πήρε τα αυγά και έφυγε με την αίσθηση ότι κέρδισε. Πήρε στο φανταχτερό της αυτοκίνητο και πήγε σε ένα εστιατόριο με τη φίλη της. Εκεί, παρήγγειλαν ό, τι τους άρεσε. Έφαγαν λίγο και άφησαν πολλά από αυτά που παρήγγειλαν. Στη συνέχεια πήγε να πληρώσει το λογαριασμό. Ο λογαριασμός ήταν $ 45.00 (Συνέχεια...)                 



       26/11/2020, Ένας πρώην προτεστάντης μιλάει για την Παναγία

Τί είναι αυτό που διδάσκει η Καινή διαθήκη σχετικά με την Παρθένο Μαρία; Μπορούμε να βρούμε τουλάχιστον τέσσερις κρίσιμες απαντήσεις.

 Η Παναγία είναι η σημαντικότερη γυναίκα που έζησε ποτέ. 

Ενώ ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είχε πει ότι δεν υπήρξε μεγαλύτερος άνδρας που περπάτησε πάνω στη γη από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ο αρχάγγελος Γαβριήλ και η ευλογημένη Ελισάβετ είχαν ομολογήσει στην Παναγία, «ευλογημένη συ εν γυναιξί» (Λουκ. 1;28,42)

Είναι η πιο ευλογημένη από τις γυναίκες για διάφορους λόγους με μεγαλύτερο το ότι συνέλαβε, έφερε, γέννησε και ανέθρεψε τον ίδιο τον Σωτήρα των ψυχών μας. (Συνέχεια...)



                             25/11/2020, Δόξα & τιμή ή προσβολή & ατιμία;

Αμφιλοχίου Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου

Καιρός είν’ της Πατρίδος ν΄ ακούστε τη λαλιά

(Ρήγας Φεραίος, «Θούριος»)

Μέσα στον ζόφο και την αποκοπιά των καιρών μας που έχει προκαλέσει η απειλή ενός αόρατου ιού, ιού που ταπείνωσε ολόκληρη την ανθρωπότητα, και με την προσδοκία για την υπέρβαση αυτής της δοκιμασίας, σα ηλιαχτίδα φώτισε την ζωή μας η επαινετή πρωτοβουλία του εξοχ. Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κου Κώστα Τασούλα επ΄ ευκαιρία της διπλής εορτής της 21ης Νοεμβρίου. (Συνέχεια...)