4/2/2021, Ο Άγιος Νεομάρτυρας Αντώνιος ο Αθηναίος (+5 Φεβρουαρίου+)



Ο Άγιος γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1754 μ.Χ. από πάμπτωχους και ευσεβέστατους γονείς. Στην ηλικία των δώδεκα ετών αποφάσισε να γίνει έμμισθος δούλος σε κάποιους Αρβανίτες Τούρκους της Αθήνας, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά του γονείς του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, πουλήθηκε σε αγαρηνούς εμίρηδες της Πελοποννήσου, οι οποίοι, αποπειράθηκαν μάταια να τον εκτουρκέψουν υποβάλλοντάς τον σε διάφορα βασανιστήρια.  Τελικά τον πήραν μαζί τους στο Δούναβη προτού τον πούλησουν εκ νέου. Η διαδικασία αυτή (πώληση-προσπάθεια βίαιου εξισλαμισμού) επαναλήφθηκε τέσσερις φορές ακόμα, με τον νεαρό Αντώνιο να πέφτει στα χέρια κάθε φορά και σκληρότερου αφέντη. (Συνέχεια...)


2/2/2021, Ένας μη χριστιανός Κορεάτης δημοσιογράφος γράφει για την Ορθόδοξη Εκκλησία


...Ο Μαρξ είχε προβλέψει την καταστροφή της θρησκείας και τον εκμηδενισμό της. Η θρησκεία όμως εξακολουθεί να υπάρχει, να αυξάνει και να μεγαλουργεί. Ο ορθόδοξος ναός του άγιου Νικολάου Σεούλ είναι ο μοναδικός Βυζαντινός ναός στη χωρά μας. Η ιερότητα που εκπέμπει καταυγάζει όλο το κτιριακό συγκρότημα που τον περιβάλλει και μοιάζει να αντιστέκεται στις σύγχρονες πρακτικές του Μαμωνά που κυριαρχούν στη σημερινή κορεατική κοινωνία. Ένας Ρουμάνος θεολόγος έχει πει πως ο ορθόδοξος ναός, εσωτερικά και εξωτερικά, αποτελεί κάτι το άγιο και ιερό. Αυτό ακριβός το αίσθημα νοιώθει κανείς όταν επισκέπτεται τον ναό του Αγ. Νικολάου του Σεούλ.   (Συνέχεια...)


  30/1/2021, Οι τρείς Ιεράρχες... στο προαύλιο,

Την Παιδεία τη βιώνουμε είτε ως παιδεία-παιδαγωγία είτε ως παίδεμα παιδεμό. Στην εποχή μας μάλλον κυριαρχεί η δεύτερη έννοια και ως τέτοια, οδηγεί σε μάχη σε πολλά επίπεδα. Ένα επίπεδο είναι αυτό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κι ακόμη περισσότερο ένας χώρος που δεν “τον πιάνει το μάτι” του συνηθισμένου γενικού σχολείου. Είναι ο χώρος του Τεχνικού Σχολείου. Σ' αυτή τη μάχη για παιδεία, ώστε ο παιδεμός να γίνει ευλογία τελικά για τις ψυχές τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών τους, χρειάζονται κι ανοίγονται χαρακώματα. Ένα απ' αυτά τα “προκεχωρημένα” φυλάκια και “χαρακώματα” βρίσκεται στον χώρο της Σιβιτανιδείου Σχολής.  (Συνέχεια...)


          

                    25/1/2021, Ενστάσεις ενάντια στη (χριστιανική) θρησκεία,



...Μια δεύτερη ένσταση ισχυρίζεται ότι η θρησκεία είναι περιττή, αν όχι άχρηστη. Η ένσταση αυτή συνδέεται με τη διαδικασία της εκκοσμίκευσης. Τον 17ο αιώνα, με την ανάπτυξη της επιστήμης, εκκοσμικεύτηκε η γνώση. Τον 18ο αιώνα, με την Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση, που διαχώρισαν την Εκκλησία από το Κράτος, είτε με τρόπο εχθρικό (Γαλλία), είτε με τρόπο φιλικό (Αμερική), εκκοσμικευτηκε η πολιτική. Τον 19ο αιώνα εκκοσμικεύτηκε ο πολιτισμός. Τέλος, τον 20ο αιώνα, ιδίως από το 1960 και μετέπειτα, εκκοσμικεύτηκε η ηθική. Επομένως, ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να μορφωθεί, να διασκεδάσει, να πολιτευτεί και να ζήσει χωρίς δεύτερη αναφορά στην θρησκεία. (Συνέχεια...)  


19/1/2021, Ο όσιος Ευθύμιος ο Μέγας,



. Ήλθανε, μια φορά, να φάνε 400 άτομα, να πάρουνε την ευχή του, και δεν είχανε να φάνε, κι εκείνος είχε ένα κομματάκι ψωμί για τον εαυτό του. Και λέει: «Χριστέ μου, Σύ πού ευλόγησες τους πέντε άρτους εν τη ερήμω, ευλόγησον και το ξερό αυτό κομματάκι, να φάνε ψωμί τα παιδιά Σου.» Κι αμέσως, καθώς το μοίραζε το κομματάκι εκείνο στα χέρια του, πολλαπλασιαζότανε και φάγανε όλοι και περίσσεψε. Ανανέωσε το θαύμα του χορτασμού των πεντακισχιλίων ο Μέγας και Άγιος Ευθύμιος. Και έκαμε δε πάρα πολλά, όπως είπαμε, θαύματα κι έφερε πάρα πολλούς αιρετικούς στην ορθοδοξία. (Συνέχεια...)  



14/1/2021, Ο Άγιος Σάββας Αρχιεπίσκοπος Σερβίας,

Το έργο του αγίου Σάββα ως αρχιεπίσκοπου Σερβίας είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Χειροτόνησε τους καλύτερους μαθητές του πρεσβύτερους και επισκόπους. Ποίμαινε με βάση τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας. Έμενε για πολύ στις μονές, ιδιαίτερα στη Στουντένιτσα, τελώντας αγρυπνίες, κηρύττοντας στον λαό πίστη στα ορθόδοξα δόγματα, κάνοντας εγκαίνια και καλλωπίζοντας ναούς. Θαυμαστό είναι το γεγονός, ότι όποτε λειτουργούσε στη Στουντένιτσα μυρόβλυζε ο τάφος του οσίου Συμεών. Το κήρυγμά του ήταν αντιαιρετικό, μετανοίας, ορθής τιμής των εικόνων, του σταυρού και των τιμίων λειψάνων, πίστης στην παράδοση της Εκκλησίας. (Συνέχεια...)  



  12/1/2021, Η παιδική αταξία του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης




Τήν ἀταξία αὐτή τοῦ ἁγ. Γρηγορίου μᾶς τή διηγεῖται ὁ ἴδιος. Καί τή διηγεῖται σέ ὁμιλία του μέ ἀφορμή τή μνήμη τῶν Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ὄχι μόνο ἐπειδή ἡ παιδική του ἀταξία συνδέεται μέ τήν ἐπέτειο αὐτή, ἀλλά καί μέ τόν σκοπό νά τιμήσει τούς Μάρτυρες καί νά οἰκοδομήσει τό πολυάριθμο ἀκροατήριό του. (Συνέχεια...)

         


 10/1/2021, Η Βασιλεία του Θεού,

Αντωνίου Μουτροπολίτη Σουρόζ (+) 

Πόσο ὑπέροχο νὰ τὸ ἀνακαλύψουμε αὐτό! Καὶ εἶναι πραγματικὰ καὶ ἀληθινὰ μιὰ λειτουργικὴ πράξη, διότι τὸ ἔργο τοῦ ἱερέα ἀποκτᾶ νόημα μέσα ἀπὸ τὴν προσφορὰ του καὶ ἡ παγκόσμια ἱερωσύνη σημαίνει προσφορὰ σὲ ψυχὴ καὶ σῶμα πρὸς αὐτοὺς ποὺ ἀγαπᾶμε - νὰ γίνουμε πράξη ποὺ νὰ συγκρίνεται καὶ ν’ ἀναγνωρίζεται μὲ τὴν πράξη τῆς θεϊκῆς ζωῆς, τῆς θεϊκῆς θυσίας. Θυσία σημαίνει χύνω τὸ αἷμα μου καὶ ἀνήκω ἐξ ὁλοκλήρου στὸν Θεό, σημαίνει νὰ μοιραζόμαστε τὴ ζωή Του ἐπειδὴ θὰ ἔχουμε μοιραστεῖ τὸν θάνατό Του στὴν καρδιὰ καὶ τὸ σῶμα μας.

Ἔτσι ἄς θρηνήσουμε γιὰ τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ ἑνότητά μας δὲν μπορεῖ νὰ ἐκφραστεῖ πλήρως, ἐπειδὴ δὲν εἴμαστε ἀκόμα ὥριμοι ν’ ἀγαπήσουμε, δὲν εἴμαστε ὥριμοι νὰ καταλάβουμε (Συνέχεια...)



            8/1/2021, Αγαλιάσθω έρημος και ανθείτω ως κρίνον

Εχει ευρέως παρατηρηθεί ότι η Μετάφραση των Εβδομήκοντα περιέχει κείμενα υψηλής λογοτεχνικής αξίας, κυρίως από τα λεγόμενα προφητικά, σοφιολογικά και ποιητικά. Πού οφείλεται αυτό;

🙤 Μια γενική παρατήρηση. Η αίσθησή μας για το τι είναι ποιητικό καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από δύο παράγοντες:
α) την απόκλιση από την οικεία έκφραση και
β) την ηχητική αρμονία.
Και τα δύο αυτά στοιχεία βρίσκουν πολύ ευνοϊκό χώρο στη Μετάφραση της Π. Διαθήκης από τους Εβδομήκοντα. (Συνέχεια...)


                                             6/1/2021, Τα Άγια Θεοφάνεια,



 Μαζί με τους δούλους ο Δεσπότης, μαζί με τους υπόδικους ο Κριτής έρχεται για να βαπτισθεί. Αλλά μη θορυβηθείς· μεταξύ των ταπεινών αυτών περισσότερο λάμπει το υψηλό μεγαλείο Του. Πραγματικά, Αυτός ο οποίος καταδέχθηκε να κυοφορηθεί για τόσο χρόνο σε μήτρα παρθενική και να γεννηθεί από εκεί, σύμφωνα με τους νόμους της ανθρώπινης φύσεως, και επιπλέον να ραπισθεί, να σταυρωθεί και να πάθει τα άλλα παθήματα, τα οποία υπέστη, γιατί παραξενεύεσαι, εάν καταδέχθηκε να βαπτισθεί και να έλθει μαζί με τους άλλους ανθρώπους προς τον δούλο του;  (Συνέχεια...)                           


                               5/1/2021, 200 χρόνια από την Επανάσταση,


Σας καλούμε σήμερα να κλίνουμε ευλαβώς το γόνυ ενώπιον της σεπτής μνήμης των Νεομαρτύρων και των Ηρώων της πίστεως και της πατρώας γης. Των ανδρών και γυναικών, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι δεν δείλιασαν μπροστά στο σπαθί του δημίου ή στην αγχόνη του οθωμανού ιεροδικαστή και ομολόγησαν Χριστό Αναστάντα. Οι Νεομάρτυρες θυσίασαν την ζωή τους για να διατρανώσουν το μήνυμα στους Ορθοδόξους Έλληνες ότι δεν πρέπει να εξισλαμισθούν, δεν πρέπει να γίνουν εξωμότες, ότι μέλλον δεν υπάρχει χωρίς φως Χριστού. (Συνέχεια...)