15/3/2023, Η κούραση είναι προσωρινή η ευλογία αιώνια...Αυτή είναι μια τεράστια αλήθεια. Όσο μεγάλη κι εάν μια δοκιμασία θα έρθει το τέλος της. Όσο κι εάν βρέξει ή συννεφιάσει ο ήλιος και πάλι θα βγει. Βεβαίως όταν είσαι μέσα στην καταιγίδα αυτό δεν το πολυσκέφτεσαι. Αλλά είναι η αλήθεια. «Θα περάσει κι αυτό….».   
Οπότε το μυστικό θα λέγαμε είναι να κρατήσουμε την πίστη μας μέσα στην μπόρα. Μετα από αυτή, θα αντιληφθούμε ότι ο Θεός όσο εμείς παλεύαμε με ανέμους και θύελλες Εκείνος εργαζόταν για το μετά της ζωής μας. Θα μου πεις βέβαια, και γιατί με άφησε να μπω στην καταιγίδα. (Συνέχεια...) 9/3/2023, Πόσο πωλείται τα αυγά;
Μία κυρία τον ρώτησε: «Πόσο πωλείτε τα αυγά;»
Ο φτωχός πωλητής απάντησε, «$ .25 ένα αυγό, κυρία».
Του είπε: «Θα πάρω 6 αυγά για $ 1,25 ή θα φύγω».
Ο φτωχός πωλητής απάντησε: «Ελάτε να τα πάρετε με την τιμή που θέλετε. Ίσως αυτό να είναι μια καλή αρχή γιατί δεν έχω πουλήσει ούτε ένα αυγό σήμερα ». (Συνέχεια...)


Ένα ταξίδι σε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Αγγλίας, το Νότινχαμ, μάς έδωσε την ευκαιρία να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα για την πορεία του κόσμου μας, του δυτικού κόσμου, στον οποίο ανήκουμε, με τις ελληνορθόδοξες ιδιαιτερότητές μας, οι οποίες, αν το νιώσουμε, λειτουργούν ως ένα αντίδοτο στην αφομοίωσή μας από έναν πολιτισμό που διαγράφει ολοένα και περισσότερο την ελπίδα για αιωνιότητα και ανάσταση. Επισκεφθήκαμε ένα υπέροχο πραγματικά βιβλιοπωλείο, το Waterstones, στο κέντρο της ιστορικής πόλης.  (Συνέχεια...)


 4/3/2023, Προϋποθέσεις Ορθοδοξίας,
Τὸ σημερινὸ Εὐαγγέλιο σίγουρα δὲν ἔχει τίποτε νὰ πεῖ σὲ ὅσους ἀσπάζονται τὰ σύγχρονα «εὐαγγέλια» αὐτoσωτηρίας, ποὺ ὅλα τους πηγάζουν ἀπὸ τὸ δαιμονικὸ «εὐαγγέλιο τοῦ ὄφεως»: «Μπορεῖτε νὰ γίνετε θεοὶ χωρὶς τὸν Θεό». Ἀκόμη πιὸ ἀδιάφορα θὰ ἀκούσει τὸ σημερινὸ Εὐαγγέλιο καὶ ὅποιος συμμερίζεται τὰ λόγια τοῦ σύγχρονου τραγουδιοῦ: «Ἄσε με νὰ κάνω λάθος· δὲν γουστάρω νὰ σωθῶ».  (Συνέχεια...)


2/3/2023, Γιέ μου, τη διδαχή του Κυρίου μην την περιφρονείς,
Κι ώστε το πόδι σου αν μη σκοντάψει.
Μη θεωρείς τον εαυτό του συνετό,
Αλλά τον Θεό να σέβεσαι
Κι από κάθε κακό μακριά να φεύγεις·
Τότε το σώμα σου θα βρει γιατρειά
Και θεραπεία τα κόκκαλα σου.
Τον Κύριο να τιμάς 


  28/2/2023, Ο άγιος Νικόλαος Πλάνας,


Γνωρίζω ἕνα ἱερέα εἰς τὰς Ἀθήνας. Εἶναι ὁ ταπεινότερος τῶν ἱερέων καὶ ὁ ἁπλοϊκότερος τῶν ἀνθρώπων. Διὰ πᾶσαν ἱεροπραξίαν ἂν τοῦ δώσῃς μίαν δραχμὴν ἢ πενήντα λεπτὰ ἢ μίαν δεκάραν, τὰ παίρνει. Ἂν δὲν τοῦ δώσῃς τίποτε, δὲν ζητεῖ. Διὰ τρεῖς δραχμὰς ἐκτελεῖ ὁλόκληρον παννύχιον ἀκολουθίαν. Ἀπόδειπνον, Ἑσπερινόν, Ὄρθρον, Ὧρας, Λειτουργίαν. Τὸ ὅλον διαρκεῖ ἐννέα ὥρας. Ἂν τοῦ δώσῃς μόνον δύο δραχμάς, δὲν παραπονεῖται.
Κάθε ψυχοχάρτι, φέρον τὰ μνημονευτέα ὀνόματα τῶν τεθνεώτων, ἀφοῦ ἅπαξ τοῦ δώσῃς, τὸ κρατεῖ διὰ πάντοτε. Ἐπὶ δύο, τρία, τέσσαρα, πέντε ἔτη ἐξακολουθεῖ νὰ μνημονεύῃ τὰ ὀνόματα, δι᾿ εἴκοσι λεπτὰ τὰ ὁποῖα τοῦ ἔδωκες εἰσάπαξ. Εἰς κάθε προσκομιδὴν μνημονεύει δύο ἢ τρεῖς χιλιάδας ὀνόματα. (Συνέχεια...)


   


17/2/2023, Η απέραντη αγάπη του Θεού για τον αμαρτωλό άνθρωπο,


Ο Ντοστογιέφσκι στο βιβλίο του «Έγκλημα και  Τιμωρία» περιγράφει μια καταπληκτική σκηνή θέλοντας να δείξει την απέραντη αγάπη του Θεού για τον αμαρτωλό άνθρωπο. Είναι μια δυστυχισμένη οικογένεια. Ο πατέρας, ο Μαρμελάντωφ, είναι μεθύστακας, δεν ενδιαφέρεται για την οικογένεια παρά μόνο για το ποτό. Η μητέρα είναι άρρωστη βαριά με φυματίωση. Τα παιδιά πεινούν. Η κόρη του η Σόνια πάνω στην απελπισία της αναγκάζεται να γίνει πόρνη, για να βοηθήσει την οικογένεια. Ο πατέρας παίρνει κι από αυτά τα χρήματα που βγάζει η Σόνια. (Συνέχεια...) 


16/2/2023, Ποιός μπορεί να νικάει τον κόσμο;Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε ότι αγαπούμε τα παιδιά του Θεού: Όταν αγαπάμε το Θεό και τηρούμε τις εντολές του. Πραγματικά την αγάπη μας για το Θεό την εκφράζουμε τηρώντας τις εντολές του. Και οι εντολές  δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, αφού κάθε παιδί του Θεού μπορεί να νικήσει τον κόσμο. Να πως μπορούμε να νικούμε τον κόσμο: με την πίστη μας. Ποιος μπορεί να νικάει τον κόσμο; Μόνον όποιος πιστεύει πως ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού. Αυτός είναι που ήρθε με το νερό του βαπτίσματος του και το αίμα του θανάτου του, ο Ιησούς Χριστός. (Συνέχεια...)
Η εμπειρία μας από τους ανθρώπους και από τον εαυτό μας μας πληροφορεί ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μετανοούν παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τον τρόπο με τον οποίο οι   ίδιοι άνθρωποι αγαπούν. Έτσι παρατηρούμε, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να αγαπήσουν έντονα τον  άλλον, μπορούν να μετανοήσουν και έντονα και ριζικά. Άνθρωποι οι οποίο δυσκολεύονται να  αγαπήσουν και είναι κάπως σφιχτοί και επιφυλακτικοί και ψυχροί και κλεισμένοι στον εαυτό τους,  δυσκολεύονται και να μετανοήσουν (Συνέχεια...)


  


 Προηγούμενα Κείμενα