Μ' άλλα λόγια, δεν είναι για τους ενήλικες, τους έξυπνους και σοβαρούς. Έτσι τα παιδιά μεγαλώνουν και γίνονται εξίσου σοβαρά και βαρετά. Ο Χριστός όμως είπε, «γέννησθε ως τα παιδία» (Ματθ. 18,3). Τι σημαίνει αυτό; Τι λείπει από τους ενήλικες, ή καλύτερα, τι έχει στραγγαλισθεί, καταπνιγεί, εκμηδενισθεί από ένα παχύ στρώμα ενηλικιότητας; Δεν είναι πάνω απ'; όλα αυτή η ικανότητα, η τόσο χαρακτηριστική των παιδιών, να θαυμάζουν, να αγαλλιούν και το πιο σπουδαίο να είναι γνήσια στη χαρά και στη λύπη;  (Συνέχεια...)


 16/12/2022, Αντικαταστείστε την απληστία με την αγάπη & το κάθετι θ' αποκατασταθεί,




Το μόνο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι η εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Είν’ όμορφο να θέλουμε να απαλλάξουμε τον εργαζόμενο από τον κόπο, με τον όρο πως αυτή η αναζήτηση θα ‘ναι τίμια και φιλάνθρωπη, αντί να ανταποκρίνεται στο θέλγητρο του κέρδους. Αντικαταστήστε την απληστία με την αγάπη και το κάθετί θ’ αποκατασταθεί. (Συνέχεια...)




12/12/2022, Πορεία προς την "όλβιον" φάτνην,




Έδώ ιχνηλατώντας ταπεινά τους Ιε­ρούς Υμνογράφους της προεόρτιας περιό­δου των Χριστουγέννων, θά προσπαθή­σουμε, «εί καί αναξίως», νά υπομνήσουμε «εις εαυτούς καί αλλήλους» την τεσσαρακονθήμερη πορεία προς το θεοδέγμον Σπήλαιο. (Συνέχεια...)




 6/12/2022, Να αισθάνεσαι τους άλλους..σαν μέλη του σώματος σου,



 Πρέπει νὰ χαίρεσαι, ποὺ ὁ Θεὸς σ’ ἔριξε σὲ δύσκολο περιβάλλον. Γιατί ἐκεῖ ἔχεις τὴν δυνατότητα ν’ ἀγωνισθεῖς καὶ νὰ κερδίσεις πολλά.
Καὶ νὰ ξέρεις, πὼς κανένα περιβάλλον δὲν εἶναι τέλειο.
Πρέπει νὰ αἰσθάνεσαι τοὺς ἄλλους, ὁποιοιδήποτε κι ἂν εἶναι αὐτοί, μέλη τοῦ σώματός σου.
Ἅμα σὲ πονάει τὸ χέρι σου τὸ κόβεις;
Ἅμα σὲ πονάει τὸ πόδι σου τὸ κατηγορεῖς; (Συνέχεια...)


  1/12/2022, Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων



...Αλλά ο Θεός επέτρεψε και ο Φιλάρετος κάποτε κατάντησε πολύ φτωχός. Τα κτήματα του τα άρπαξαν οι γείτονες του και το βίος του διασκορπίστηκε .Όλα αυτά τα υπέμεινε χωρίς ποτέ να λυπηθεί ή να βλαστημήσει ή να αγανακτήσει. Στο τέλος του έμειναν μόνο τα μελίσσια του, 250 κυψέλες, δυνατές και παραγωγικές. Και όταν ερχόταν προς αυτόν κάποιος φτωχός, μη έχοντας τι άλλο να του δώσει, τον έπαιρνε, πήγαινε στα μελίσσια, τρυγούσε μια κυψέλη και έδινε το μέλι στο φτωχό για να χορτάσει.(Συνέχεια...)




 24/11/2022, Λόγοι για την Συκοφαντία



Κάποιος από τους συνεργάτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον πλησίασε κάποτε και άρχισε να κατηγορεί με πάθος κάποιο πρόσωπο. Ο Μέγας Αλέξανδρος έκλεισε με την παλάμη του το ένα αυτί και άκουγε με ψυχρότητα. Όταν έκπληκτος ο συκοφάντης ρώτησε τον Μέγα Αλέξανδρο, γιατί το έκανε αυτό, εκείνος του απάντησε: ”Σε άκουσα προσεκτικά, αλλά με το ένα αυτί. Με το άλλο, θα ακούσω αυτόν που κατηγορείς. Τότε θα καταλάβω ποιός από τους δύο έχει δίκαιο”. (Συνέχεια...)



Κύριε ἡμῶν, Ἰησοῦ Χριστέ,
Μὴν ἐγκαταλείπεις τοὺς δούλους Σου, ποὺ ζοῦν μακριὰ ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία, ἡ ἀγάπη Σου νὰ ἐνεργήσει καὶ νὰ τοὺς φέρει ὅλους κοντά Σου.
Μνήσθητι ὅσων βρίσκονται σὲ ἀπόγνωση, βοήθησε καὶ γαλήνευσέ τους. (Συνέχεια...)


 15/11/2022, Η σπουδαιότερη μαχή της παγκόσμιας ιστορίας, 



Η τέλεση του κλασικού Μαραθωνίου  στην Αθήνα  τιμά την μνήμη του Αθηναίου στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη που έτρεξε εκείνη την ημέρα (12 Σεπτεμβρίου 490 π.Χ. κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο) από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νέα με την λέξη “νενικήκαμεν” και αμέσως κατόπιν να καταρρεύσει και να πεθάνει. (Συνέχεια...)

13/11/2022, Είναι μεγάλη τέχνη να αγαπάς & να φοβάσαι τον Θεό,



Είναι μεγάλη τέχνη, για έναν οποιονδήποτε άνθρωπο, να ενώσει την αγάπη του για τον Θεό με τον φόβο για τον Θεό, τη θεοσέβεια. Πολλοί άγιοι Πατέρες, ,μιλώντας για αγάπη προς τον Θεό, αναφέρουν ταυτόχρονα τον φόβο του Θεού και αντιστρόφως.  (Συνέχεια...)



 12/11/2022, Χίλια Περιστέρια,



Ὅταν ἡ πομπή μέ τήν λιτανεία στήν ὁποία ἐπί κεφαλῆς ἤτανε ὁ τοπικός Μητροπολίτης Ἐφραίμ καί ἡ 45χρονη δυναμική ἡγουμένη τοῦ μοναστηριοῦ Τιμοθέη φάνηκαν στήν ἀρχή τῆς παραλίας καί ἄρχισε ἡ …πορεία κατά μῆκος αὐτῆς, συνέβη κάτι ἀξιοπερίεργο. Πρωτόγνωρο. Σημαδιακό. Ἑκατοντάδες περιστέρια, χίλια πιθανόν ὅσα καί τοῦ γνωστοῦ τραγουδιοῦ, ἔκαναν τήν ἐμφάνισή τους πάνω ἀπό τήν λιτανεία καί πέταξαν σέ ἕνα πυκνό σχηματισμό κυκλικά πάνω ἀπ’ τό λιμάνι σάν νά ὑποδέχονταν ξανά τόν Ἅγιο μετά τήν τρίχρονη ἀπουσία του! (Συνέχεια...)


 Προηγούμενα Κείμενα