Ο Ντοστογιέφσκι στο βιβλίο του «Έγκλημα και Τιμωρία» περιγράφει μια καταπληκτική σκηνή θέλοντας να δείξει την απέραντη αγάπη του Θεού για τον αμαρτωλό άνθρωπο. Είναι μια δυστυχισμένη οικογένεια. Ο πατέρας, ο Μαρμελάντωφ, είναι μεθύστακας, δεν ενδιαφέρεται για την οικογένεια παρά μόνο για το ποτό. Η μητέρα είναι άρρωστη βαριά με φυματίωση. Τα παιδιά πεινούν. Η κόρη του η Σόνια πάνω στην απελπισία της αναγκάζεται να γίνει πόρνη, για να βοηθήσει την οικογένεια. Ο πατέρας παίρνει κι από αυτά τα χρήματα που βγάζει η Σόνια. (Συνέχεια...)
16/2/2023, Ποιός μπορεί να νικάει τον κόσμο;
Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε ότι αγαπούμε τα παιδιά του Θεού: Όταν αγαπάμε το Θεό και τηρούμε τις εντολές του. Πραγματικά την αγάπη μας για το Θεό την εκφράζουμε τηρώντας τις εντολές του. Και οι εντολές δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, αφού κάθε παιδί του Θεού μπορεί να νικήσει τον κόσμο. Να πως μπορούμε να νικούμε τον κόσμο: με την πίστη μας. Ποιος μπορεί να νικάει τον κόσμο; Μόνον όποιος πιστεύει πως ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού. Αυτός είναι που ήρθε με το νερό του βαπτίσματος του και το αίμα του θανάτου του, ο Ιησούς Χριστός. (Συνέχεια...)
Η εμπειρία μας από τους ανθρώπους και από τον εαυτό μας μας πληροφορεί ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μετανοούν παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι άνθρωποι αγαπούν. Έτσι παρατηρούμε, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να αγαπήσουν έντονα τον άλλον, μπορούν να μετανοήσουν και έντονα και ριζικά. Άνθρωποι οι οποίο δυσκολεύονται να αγαπήσουν και είναι κάπως σφιχτοί και επιφυλακτικοί και ψυχροί και κλεισμένοι στον εαυτό τους, δυσκολεύονται και να μετανοήσουν (Συνέχεια...)
5/2/2023, Ταπείνωση (Κυριακή Τελώνου & Φαρισαίου)
Εἶναι σχεδὸν ἀδύνατο νὰ μεταφέρεις στὸ σύγχρονο ἄνθρωπο ποὺ τρέφεται μὲ τὴ δημοσιότητα, τὴν αὐτοπροβολὴ καὶ τὴν ἀτελείωτη αὐτοεξύμνηση, τὸ γεγονὸς ὅτι ἐκεῖνο ποὺ εἶναι αὐθεντικὰ τέλειο, ὄμορφο καὶ καλὸ εἶναι τὴν ἴδια στιγμὴ γνήσια ταπεινό. Ἀκριβῶς γιατί ἡ τελειότητα δὲν ἔχει ἀνάγκη ἀπὸ τὴ «δημοσιότητα», τὴν ἐξωτερικὴ δόξα ἢ ἀπὸ τὴν κάθε εἴδους ἐπίδειξη. Ὁ Θεὸς εἶναι ταπεινὸς γιατί εἶναι τέλειος. Ἡ ταπείνωσή Του εἶναι ἡ δόξα Του καὶ ἡ πηγὴ κάθε ἀληθινῆς ὀμορφιᾶς, τελειότητας καὶ καλοσύνης: (Συνέχεια...)
2/2/2023, Η Υπαπαντή του Χριστού,
1/2/2023, Οι πειρασμοί μας φέρνουν πιο κοντά στο Θεό;
25/1/2023, Μένει μόνο η προσευχή και η αγάπη,
Σπουδαία είναι και η άλλη έκφρασις: «Η αγάπη είναι ανώτερη από τη γνώση (γνωσιολογία)». Αυτή είναι η καθημερινή και θεμελιώδης διδασκαλία του αγίου Σιλουανού. Με την αγάπη του, που συνοδευόταν από την μετά δακρύων προσευχή του, συγχωρούσε τις αμαρτίες των αμαρτωλών, στήριζε τους αδυνάτους, διόρθωνε αυτούς που έκαναν πονηρά έργα, θεράπευε τους αρρώστους, ειρήνευε τους ανέμους. Στο μοναστήρι έκανε κοπιαστική εργασία. Είχε την αποθήκη με τα βαριά αντικείμενα. (Συνέχεια...)
22/1/2023, Πες μας σε ποιό βαθμό τελειότητας έφθασες;
Αλλ’ ο εσωτερικός άνθρωπος τους βλέπει όλους με καθαρό μάτι, χαίρεται για όλο τον κόσμο, και θέλει να προσκυνά και να αγαπά όλους, και τους ειδωλολάτρες και τους Ιουδαίους. Σε άλλη στιγμή, σαν υιός βασιλιά, έχει τόσο θάρρος στον Υιό του Θεού, σα να είναι πατέρας του, και ανοίγονται σ’ αυτόν πόρτες, μ’ ένα λόγο δηλαδή, από εκατό τόπους προχωρεί σε άλλους εκατό τόπους, και πλουτίζει, και όσο πλουτίζει του φανερώνονται πάλι άλλα καινούρια και θαυμαστά πράγματα, (Συνέχεια...)